Azután nyitottak Simonnak számlát, hogy a botrány már kirobbant

2014.04.01. 10:44
Ugyanazon a napon rakott be Welsz Tamás egyik barátja egy, a Simon Gábor adataival, de álnéven, afrikai útlevéllel nyitott budapesti bankszámlára pénzt, amikor az egész sajtó az MSZP volt elnökhelyettesét üldözte – derül ki az Index birtokába került jelentésből.

Hat nappal azután, február 10-én nyitott bankszámlát Welsz Tamás „Gabriel Derdák” névre a budapesti Magnet Bankban, hogy a Magyar Nemzet megírta: Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettesének egy eltitkolt osztrák bankszámláján több százmillió forintnyi deviza pihen – derül ki egy, a nyomozás eddigi állomásait összefoglaló jelentésből, amelynek egy része az Index birtokába került.

A jelentés azért is érdekes, mert nincs szó benne arról, hogy a számlával Simon egyáltalán „érintkezett” volna. Viszont kiderült belőle az, hogy a számlán található 250 ezer eurót Welsz egyik ismerőse, K. József tette be a bankba, méghozzá február 12-én, két nappal a számlanyitás után. 

Nem mellékes a dátum. A nagyjából 77 millió forintnyi eurót ugyanis az Index birtokába került jelentés szerint éppen aznap tette be K. József a budapesti bankba, amikor autóval követtük a kocsijában is folyamatosan telefonáló Simont. Az MSZP volt elnökhelyettese végül lerázott minket, és órákra eltűnt.

Csak akkor tért vissza a XVIII. kerületi lakásához, amikor már az ügyészség nyomozói is ott várakoztak a háza előtt. Beengedte őket, majd néhány óra múlva az ügyészség emberei nélküle hagyták el a házát, késő délután pedig ő is távozott. Ekkor még szabadon.

Welsz: Simon kért, hogy segítsek neki

A jelentésből kiderül, hogy a nyomozók március 3-án gyanúsítottként hallgatták ki Welszt és azt a K. Józsefet is, aki az Index információi szerint régi barátja volt a nemrég – furcsa körülmények között – elhunyt férfinak. Gyanúsítotti kihallgatásában Welsz elismerte, hogy a Gabriel Derdák névre, de Simon adataival kiállított útlevéllel ő nyitotta meg a számlát. Vallomásában azt állította: az MSZP volt elnökhelyettese arra kérte, hogy

segítsen számára abban, hogy milyen módon tudná vagyonát „legalizálni”, miként tudná igazolni, hogy a rendelkezésre álló összeg nem tőle származik. 

Welsz szerint Simon arra is kérte őt, hogy „biztosítson számára nyugodt lakást, életkörülményeket”. A férfi a vallomásában azt is állította, hogy Simon mindezzel részben azt akarta igazolni: a vagyona külföldről származik, és azt is, hogy az a pénz, ami először egy svájci bankszámlán volt, „hogyan és milyen úton került át Ausztriába”.

Welsz a nyomozóknak arról beszélt, hogy Simon ellentétes információkat adott neki a pénz eredetéről, így ő nem tudja, az valóban honnan származott és mire kellett. Azt állította, hogy a 250 ezer eurót Simontól kapta, készpénzben, majd azt odaadta K. Józsefnek azzal a céllal, hogy tegye be Gabriel Derdak számlájára. 

Simon tényleg ennyire ...?

A történet  nem teljesen kerek, íme két kérdés, amire jó lenne tudni a válaszokat:

  • Miért akkor akart újabb 250 ezer eurót eltüntetni Simon, amikor már a nyakában lohol az egész sajtó? (És persze az ügyészség.) Ráadásul egy bankban. 
  • Miért Welsztől kér segítséget, akit ekkor már az Interpol körözött egy panamai csalás miatt?

Az sem teljesen világos, hogy Simonnal találkozott-e bármelyik banktisztviselő, vagy sem. A Magnet Bank igazgatója korábban az Indexnek arról beszélt, hogy az „afrikai” számlatulajdonosok közül csak egy volt, akinek a személyazonosságát az internetes számlaigénylés után a lakásán ellenőrizték az alkalmazottak.

Csakhogy a jelentés és Welsz vallomása szerint Gabriel Derdák névre a számlát Welsz nyitotta, nyoma sincs annak a jelentésben, hogy ez internetes igénylés lett volna, ahogy annak sem, hogy Simon ebben közreműködött volna. Az viszont szerepel benne, hogy tanúként kihallgatták a bank biztonsági vezetőjét. (Az Index csak a jelentés egy részét szerezte meg, könnyen lehet, hogy a teljes jelentés már tisztább képet adna.)

Egy halom pénzt találtak az irodájában

A jelentés szerint K. József azt vallotta: a 250 ezer eurót Welsz Tamástól kapta, ő kérte meg arra, hogy azt rakja be Gabriel Derdák számlájára. Egy pontban van csak eltérés a két vallomás között, legalábbis abban a jelentésben, ami a birtokunkba került. Welsz azt állította a nyomozóknak, hogy a Simon adataival, de Gabriel Derdak névre kiállított bissau-guineai útlevelet „nem ő intézte, nem ő járt közben”. De K. József – aki Jozé Kari néven saját magának is nyitott számlát a bankban, akárcsak Welsz Tamás Wallace Paar Tom néven – azt vallotta: az ő afrikai útlevelét Welsz szerezte neki. 

Welsz Tamás
Welsz Tamás
Fotó: Charity March

Azt, hogy az afrikai útlevelek valóban Welsztől származtak, a házkutatások is valószínűsítik. A jelentés szerint a nyomozók Welsz érdi házában két bűnjelzsáknyi külföldi rendszámot, tíz darab amerikai, közép-amerikai forgalmi engedélyt, egy laptopon pedig „nagy mennyiségű” digitalizált útlevél képeket foglaltak le.

A jelentés szerint Welsz és K. József „egymással együttműködve, üzletszerűen foglalkozhattak személyazonosításra alkalmas dokumentumok, valamint gépjármű legalizálására alkalmas dokumentumok beszerzésével, értékesítésével”. A nyomozók szerint ezt támasztja alá az is, hogy Welsz irodájában 90 ezer dollárt és 90 ezer eurót is találtak. Készpénzben. 

Afrikai méreg ölte meg?

Szinte kizárt, hogy természetes halált halt Welsz Tamás – írta meg hétfőn a PestiSrácok nevű internetes újság, amely arról is híres, hogy rendszeresen nekik szivárogtatnak ki ügyészségi iratokat, rendőrségi vallomásokat. A lap nyomozói és orvosszakértői körökből egyaránt úgy értesült, hogy afrikai méreggel ölték meg a vállalkozót, vagy annak a segítségével lett öngyilkos. Azt írták, hogy Welsz szervezetében peptidalapú toxint találtak, és a toxikológiai vizsgálat egyértelműen kizárta a természetes halált. „Az üzletember halálakor ugyan végeztek egy gyorstesztet, amely azonban csak a drogokat mutatja ki, így a halál pontos okának a megállapításához meg kellett várni a vizsgálatok eredményét” – írták