Mesterházy: Kitűztem Simicskát a falamra

DSC 4244
2014.04.01. 08:31 Módosítva: 2014.04.01. 09:05
A baloldali pártszövetség miniszterelnök-jelöltje egy Simicska-képet tűzött az irodája falára, hogy az mindig emlékeztesse arra, hogy mi ellen küzd. Sorozatunkban, amelyben pártvezetők, kormányfőjelöltek egy napját mutatjuk be, ezúttal Mesterházy Attilát kísértük el egy nagyon hosszú és sűrű országjárós napjára. Kiderült, a felesége néha már nevet rajta, hogy ő ezt ennyire élvezi, ahogy az is, hogy egy nagyon izgalmas könyvet tudna írni az elmúlt négy évről, pártújjáépítésről, baloldali összefogásról. De ezt inkább már csak akkor, amikor nem politizál aktívan.

Mesterházy szerint egy pillanatra sem volt kérdés, hogy ki lesz a a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje. Nem személyi kérdésnek tekintette ezt, inkább arról szóltak az egyeztetések, hogy lassan fogadja el mindenki, hogy a legnagyobb párt, az összefogás alappillére, az MSZP fog jelölni.

A kérdésre, hogy mennyire volt küzdelmes időszak, amikor a szárszói társaság szinte hadjáratot folytatott Bajnai mellett, azt felelte: „Nagyon.” Leginkább azt fogták fel nehezen szerinte, hogy az MSZP nem vegyít különböző értékrendeket, egy tiszta szociáldemokrata párttá alakul lassan.

Amiket sosem mertél megkérdezni

Hosszú napja volt Mesterházy Attilának: a Budapesttől távol fekvő Baranya megyét és annak választókerületeit járta körbe. Összesen hét településen járt, az utolsón, Pécsen egyórás beszédet tartott. Sorozatunk első részében Schiffer Andrást, az LMP elnökét kísértük el, hétfőn pedig a kormányváltók miniszterelnök-jelöltjét.

Mesterházy azt mondta, a felesége néha még ki is neveti amiatt, hogy ő ezt az országjárást ennyire szereti.

Kétségtelenül úgy tűnt, Mesterházy lubickol a miniszterelnök-jelölti szerepben.

Pláne, hogy − leszámítva a már-már kötelező fideszes tüntetőket − mindenhol, a település méretéhez mérten viszonylag nagy tömeg várja. Persze a most meglátogatott megye a kormányváltók szempontjából nem tartozik a leglehetetlenebb országrészek közé : Pécs, Komló hagyományosan baloldali fellegvárak, az MSZP erős pécsi jelöltjei, Toller László polgármester és Szili Katalin 2002-ben és 2006-ban is már az első fordulóban mandátumot szereztek.

Baranya megye korábbi hét választókörzetéből négyet csinált a Fidesz, ráadásul ez a szavazókerület-átszabás egészen extrémre sikeredett. A baranyai 2-es választókerületben, nemes egyszerűséggel Pécshez csapták a hagyományosan baloldali Komlót.

A szigetvári központú 4-es számú választókerület pedig akkora lett, hogy 174 település tartozik bele. Ez azt jelenti, hogy ha napi egy települést látogatna meg a képviselőjelölt, az fél évig tartana. Kicsit furcsa, modoros, mesterkéltnek tűnt első hallásra Nagy Attila, a kormányváltók helyi jelöltje, de aztán, mikor eszembe jutott, hogy 174 települést kell a kampánya alatt elérni, akkor megértettem, milyen az, amikor valakinek nem minden pillanatban természetes a mosolya.

Hét órakor indultunk, az első állomás Komló volt, ahol Mesterházy és a komlói jelölt, Szakács László tartott beszédet a Fidesz-irodától 10 méterre, ami után Mesterházyt lehetett körülrajongani. És rajongták is. A Városháza teret szépen előkészítették, egy mesés varázskert hangulatát sikerült összehozni a sok, földbe állított és fáról lecsüngő lufival. Az út másik oldalán körülbelül húsz tüntető jött össze, Atesz, hol a pénz? és Megint hazudtok reggel éjjel meg este feliratú molinókkal, A4-es lapokkal. Velük szemben két MSZP-s aktivista egy Mészáros Lőrinc, hogy lett ilyen gazdag tartalmú molinót tartott végig. Mindenki boldog volt, megkapta, amiért jött.

A 10 legbátrabb kampányígéretbe könnyedén bekerülhet Szakács, a helyi képviselőjelölt performansza: kiosztott a többségében idős közönségnek egy felnagyított komlói lakcímkártyát, majd arra kérte az embereket, írják rá annak a nevét, aki elköltözött a városból, vagy akár az országból, és akit a legjobban visszavárnak: férj, gyerek, unoka. Szakács szerint, ha megválasztják őket, rajtuk négy év múlva majd számon kérhetik, olyan hellyé vált-e Magyarország, hogy visszajöttek ezek az emberek.

Ficót lenyomták, mint egy bélyeget. Itt is ez lesz: el kell menni szavazni és elzavarni ezt a patkányt.

− sommázta végül egy komlói úr a választási esélyekről, közvélemény-kutatásokról alkotott véleményét.

Következő állomás Sásd, 11 óra, Hangulat Presszó. Ez a település már a 174 településes választókörzetben van. Mesterházy mellé itt csatlakozik Nagy Attila, képviselőjelölt, Sellye település polgármestere is. Az ő fideszes kihívója Tiffán Zsolt, villányi borász, aki 2010-ben az első fordulóban szerzett mandátumot a siklósi központú választókerületben. Az ő neve kapcsán tavaly felmerült, hogy meg akarta puccsolni néhány megyei fideszes, de ezt Tiffán tagadta, és mostanra gyakorlatilag mindegy is: ő a fideszes képviselőjelölt. A vele szemben felhozott, sokszor hangoztatott érv az volt, hogy nem is abban a körzetben él, amit képvisel.

A sásdi Hangulat Presszó csodálatos szocreál hely, lambériával, anyósnyelvvel, megsárgult vendéglátó-ipari kiállításképekkel. A ránézésre 40 évig füstös presszóban körülbelül húsz ember várta az MSZP elnökét: többen egyébként sem fértek volna be. Mesterházy elmondta, amit mindenhol: a választási ígéreteiket, szépen pontokba szedve.

A Hangulatban egyébként felmerült az is, miből lesz ezekre fedezet,

de Mesterházy mindenkit megnyugtatott: ha beindul a gazdaság, a forint erősödik, az államadósságot olcsóbban lehet finanszírozni, ha megszüntetünk egy sor kiadást, például stadionépítést, akkor lesz fedezet azokra az ígéretekre, amelyek „kétségkívül kiadással járnak”.

De vajon fog-e még Michael Jacksont imitálni az MSZP elnöke? Ebből a videóból kiderül:

Az országjáró turné titkai

12:20, Szigetvár, Sóház kávézó. A két település között egy szakaszon rossz minőségű mezőgazdasági úton mentünk, ami nem igazán akadályozta Mesterházy Audiját: szinte képtelenek voltunk tartani vele a tempót. Amikor pedig kiértünk a hatos útra, pillanatok alatt többperces előnyt szereztek. A tempótartás egyébként is folyamatos kihívás volt, gyakorlatilag mindig volt egy kis fáziskésésünk. A rejtély pedig, hogy az MSZP-s kisbusz hogyan kerülhet hamarabb a következő helyszínre, mint mi, miközben ők később indulnak, a nap felénél derült ki: a Mesterházyt kísérő csapat kettéválik, és az egyik fele mindig kihagy egy-vagy két helyszínt, hogy előre tudjon menni, előkészíteni a terepet.

A következő állomás Sellye, ahol egy közel egymilliárdos beruházásból épült egészségházat nézett meg Mesterházy. Az előző kormány alatt nyertek pénzt az épületre, míg az Új Széchenyi Tervből nyertek pályázati pénzt a fenntartásra. Csodálatos pillanat: a kötelezően kihelyezendő táblát az igazgató Mesterházy Attilával együtt ragasztja föl.

Először sikertelenül.

A leeső tábla láttán Mesterházy automatikusan hozzáfűzi: ezt az új tervet nem szereti. Aztán persze hozzáteszi, hogy igazából ez a jó, amikor a projektek egymást követve, egymásra épülve valósulhatnak meg. Az igazgató szerint véletlen, hogy pont most tették föl a táblát, jó apropó volt, hogy itt a miniszterelnök-jelölt.

Sellye után Harkány a következő helyszín. A fürdő vezetőjével tett Mesterházy és kísérete egy kört. A téma: az egész siklósi térségre megoldást jelentene, ha a fürdőt felújítanák, bővítenék, hotelt építenének. „Nagyon remélem, hogy a választás megnyerése után, az első utad ide fog vezetni” − mondja a fürdő vezetője Nagy Attilának. A fürdőben – hogy, hogy nem – egy narancsfacsaró sarokba botlunk: kihagyhatatlan magas labda, hogy kifacsarjon és az utolsó cseppig kiigyon néhány narancsot a szocialista miniszterelnök-jelölt.

Mesterházy: Finom a narancs!

A facsaró úr pedig nem egy kezdő, nyári munkás narancsfacsaró: elmondása szerint már 18 éve facsarja töretlenül a narancsot. Sok évig kézzel, most már némi gépi segítséggel. És a nap bombáját is ő dobja le egy tökéletes tréfával:

Mi van, apukám? Te még szabadlábon vagy?

 − tette fel a kérdést a szocialista képviselőjelöltnek, aki hirtelen csak annyit tud mondani: „Narancslevet, narancslevet.”

Ezután következett egy rövid siklósi kitelepülés délután háromkor, ahol Nagy Attila bejelentette, hogy nyilvános vitára hívja Tiffán Zsoltot. Majd indulás Pécsre. A két város között az autójában kérdeztük Mesterházy Attilát a kampányról, a miniszterelnök-jelöltségről, Simicskáról, a kormányváltó szövetség létrehozásának nehézségeiről. Kiderült Mesterházynak egy Simicska-kép van az irodája falán, arra emlékezteti, ki ellen kell küzdeni, hogy a felesége már nem hiszi el, amikor azt mondja neki, hogy már csak pár hónap, és kevesebb munka lesz, és hogy Ron Werber igazából nem a Sátán maga, ő csak a mozgósításban, az emberek mozgatásában segít.

A rövid út alatt Mesterházy elmesélte, hogy a kampányban Szabó Tímea volt az egyik legtöbbet dolgozó politikustársa, és Fodort pedig nem lehet Gyurcsányhoz hasonlítani a kampányba fektetett energia szempontjából: Fodor inkább Budapesten kampányol és a médiába jár el, ahová Mesterházynak az országjárás miatt sokszor nincs ideje elmenni.

Az utolsó állomás Pécs: fagyizás Puch Lászlóval a Széchenyi téren, rövid kitelepülés a Konzum Áruháznál, majd a végén egy legalább 500 fő részvételével zajló nagygyűlés egy művelődési házban, a Bon-bon zenekarral. Még megkérdeztük Mesterházyt, számítanak-e a Simon-ügyhöz hasonló botrány kirobbanására 6-a előtt. Ő azt felelte, igazából erre sem számítottak. Az összefogást pedig szerinte ideális időpontban hozták össze: így még volt ideje a pártoknak összeszokniuk, viszont nem volt elég ideje a Fidesznek, hogy szétverje, hiába is próbálkozott nagyon. Mesterházy és a kampánystáb este nyolc körül indult vissza Budapestre.