Orbán Viktor azt üzente

2014.04.01. 23:51
Seregszemlét tartott a kormányfő Dombóváron. Az ezerfős kampányrendezvényen háromszázalékos munkanélküliséget, csökkenő rezsit és megőrzendő EU-tagságot ígért. „Az ellenzék szenvedélye a gyűlölet, a miénk Magyarország” – tette egyértelművé a választás lényegét a kormányfő. A helyi fideszes jelölt Gyurcsány árnyékkormányával rémisztgetett.

„Aztán, ne keveredj vitába senkivel, ha valami gond van, szólj!” – ezzel az útravalóval hagyta ott a polgármester az őrszemet Dombóvár köszöntőtáblájánál.

Máskor nem kell rá vigyázni, de amikor a szokásos „Üdvözöljük városunkban!” helyett az áll rajta, hogy „Orbán úr, üdvözöljük a fideszes balhék városában!”, akkor jobb, ha vigyáznak rá.

„Szervezetten tépkedik le, még a fideszes irodavezető is részt vesz benne” – mondta Szabó Loránd, az ellenzéki városvezető. Kezében épp egy „Orbán úr, tudja-e hogy a helyi Fidesz képviselői nem jártak testületi ülésekre, de több millió forint tiszteletdíjat vettek fel!” lapot tart, de van még több más, hasonló feliratú is a tarsolyában. Más dolog, hogy ezeket a kormányfői konvojban tovasuhanva valószínűleg akkor sem tudná kibetűzni a miniszterelnök, ha kint hagynák őket.

Bár a választást még néhány jelölt szerint is a fideszes Potápi Árpád ebben a körzetben nyeri, van, aki úgy gondolja, hogy a Fidesz mégsem érzi annyira biztosnak jelöltje pozícióját, ha egyszer Orbán saját jelenlétével akarja bebiztosítani a 29 ezer fős Tolna megyei városban Potápi győzelmét.

Országos narancs, helyi szegfű

Dombóvár eddig rendszerint kormánypárti jelölteket segített parlamenti mandátumhoz: 1998-ban a Fidesz után két MSZP-s ciklus jött, 2010-ben pedig ismét a Fidesz nyert Patay Vilmossal, aki már az első fordulóban legyőzte elődjét, Tóth Gyulát – aki csak néhány tucat szavazattal előzte meg a harmadik jobbikost.

Bonyolultabb a helyzet a polgármesterekkel: Patay a nagy április győzelem után alulmaradt a szocialisták által támogatott független polgármesterrel, Szabó Loránddal szemben, aki már 2002-ben is győzelmet aratott.

Szabót korábban hivatali visszaélésért 750 ezer forint bírságra ítélték, amiért 2003-ban és 2004-ben két cég számlájára testületi felhatalmazás nélkül utalt át 200 millió forintot, hogy azt önrészként mutathassák fel. A pénzt a cégek pár nap múlva vissza is utalták, az önkormányzatnak anyagi kára nem keletkezett, így a sikkasztás vádja alól felmentették Szabót. A történtekre hivatkozva mégis el akarta őt mozdítani a helyéről a Fidesz, ám a bíróság nem állapított meg összeférhetetlenséget az ítélet miatt, amely nyomán a polgármester nem minősült büntetett előéletűnek. 

Ami leépült 89-re, felépült mára

„Miért buknak el nemzetek?” – mutatja fel a választ is tartalmazó könyvet a kormányváltó összefogás jelöltje, a Párbeszéd Magyarországért színeiben indított Tigelmann Péter. A magát az országos és a helyi kisebbségi önkormányzatban is kipróbált szállodatulajdonos vállalkozó szerint a bukás azon múlik, milyen rendszert működtet egy ország.

„Ha a jelenlegi kormány győz, akkor folytatódik az autoriter hatalom kiépítése”

– mondta Tigelmann, aki szerint a dolgok már 2010 előtt is rossz irányba mentek, de ez a kormányváltással nagy sebességre kapcsolva zajlott tovább. Nyugati típusú demokrácia helyett posztkommunista maffiaállam alakul, „holott olyan rendszer kellene, amelyben nem egyetlen politikai erő a hatalom kontrollálhatatlan birtokosa” – mondta a nyolcvanas évek reformidőszakát idézve Tigelmann.

„Valóban, ez akkor is elhangozhatott volna, csakhogy akkor az autoriter rendszer leépülőben volt, most pedig újra kiépülőben” – adta meg a különbséget a magát római katolikusként meghatározó jelölt, aki szerint Magyarországnak csak akkor van jövője, ha nyugati típusú demokráciát épít, az oktatásra és a vidék fejlesztésére fekteti a hangsúlyt, nem pedig csupán az olcsó energiában bízva próbálja magához vonzani a termelő ipart.

„Nem azért jön ide a Mercedes, mert tíz centtel olcsóbb az áram, hanem azért, mert itt képzett emberek vannak” – vélte, utalva a paksi atomerőmű körüli vitára is. Tigelmann szerint azonban nem is az a fő kérdés, hogy kell-e új erőművi blokk vagy sem, hanem az, hogy ezt a kormány erőből keresztülveri, vagy törekszik a demokráciában nélkülözhetetlen társadalmi közmegegyezésre.

Figyeljünk Szlovákiára

Tigelmann is elismeri, hogy Potápi nyerhet, de sokan már nem szívesen nyilvánítanak véleményt. Hogy ez elég tartalékot jelenthet-e az ellenzéknek, arra csak annyit mondott: „Vigyázó szemünket Szlovákiára vessük” – ahol a felmérések ellenére Robert Fico kormányfő nagy meglepetésre vereséget szenvedett az elnökválasztáson egy magát a politikától mindeddig távol tartó vállalkozótól, Andrej Kiskától.

Kispártok fesztiválja

Miután könnyebbé vált az országos listák és a jelöltállítások biztosítása a kispártok számára, nem meglepő, hogy Dombóváron is 11 párt jelentkezett be a képviselői mandátumra.

„Mi nagy munkával szedtük össze az aláírásokat” – vallotta meg ugyanakkor az Aquila párt elnöke. Vargáné Pável Márta hívei, akik „Avilai Szent Teréz híveiként misztikus életet élnek” végül nyolc jelöltet tudtak indítani országszerte. A rossz egyesületi törvény miatt kényszerből párttá alakult szervezetben, amely még a választási kampányhoz biztosított állami pénzt is visszautasította, úgy vélik, voltak kis és nagy pártok egyaránt, amelyek becstelenül szerezték mag az induláshoz szükséges aláírásokat.

„Itt Marton Jankát indítottuk, aki a legbecsületesebb tag, holott mindegyikük az” – vezette fel a tanítónőként végzett, végül szállítmányozó csoportvezető, auditor, veszélyesáru-szakértőként elhelyezkedett jelöltjét. A túlköltekező, felelőtlen politikusi ígéreteket elutasító Aquila (a szó latinul sast jelent) pártot nem riasztja el a realitás: „Ha racionálisan nézzük, fél százalék esélyünk van, ha Isten szemével, akkor 3-4 jelöltünk is bejuthat.” „Isten akaratából jöttünk létre, megtesszük, amit Isten ránk bízott” – mondta mosolyogva Marton, aki azt ígérte, bárhogy is alakul a választás, nem tűnnek el április 6. után sem.

Házaspártbaj

Kevésbé ambiciózus a Bajnaiéktól a nevet elhappoló Együtt 2014 Párt jelöltje, Orsós István. „Mondjuk, hogy nem nyilatkozom, nem is szeretném, ha kellemetlenségem származna belőle” – zárta rövidre a beszélgetést a jelölt, akinek saját bevallása szerint nincs is komoly esélye, sőt, már nem is jelölt, visszalépett, bár egyelőre hivatalosan nyilvántartott induló. Ahogy felesége is. Orsós Istvánné azonban a Magyar Cselekvő Párt (MACSEP) színeiben indul a parlamenti mandátumért. Hogy miként dolgozzák fel otthon a törpepárti ellentéteket, az nem derült ki. 

Hajrá tolnai 58-ak!

„Nem baj, ha vannak itt nem közénk való elemek, legalább látják a különbséget” – bökte oldalba egy középkorú férfi idős ismerősét, miközben egy férfi Bonyhád feliratú táblája alól „Hajrá Bonyhád köszöntéssel” üdvözölte őket . „Hajrá Dombóvár!” „Hajrá Dombóvár” – mondta a találkozásnak megörülve egymásnak két öregúr, majd megvitatták láb- és derékfájásukat. „Süllyedő hajók vagyunk. De talán a felszínen maradunk” – mondta a lábfájós, aki a második mondatot inkább már az országnak címezte, mint társának.

„Jött hozzám a Tigelmann, tudod, az a kommunista, megmondtam neki a véleményemet, ne félj!” – büszkélkedett el megint a lábfájós, aki szabadkozott, hogy társával ellentétben most nem emelgeti a Fidesz feliratú táblát, amit a tér szélén osztogattak. „Mondtam neki, hogy 8 százalék profitot adtak a miafenének, a cégeknek a szemét piszkok. Drágult az áram, emelték az adókat, ezek tények.”.

Áprilisi tréfa

Ekkor már Potápi Árpád lépett a pódiumra, amely fölül a dombóvári polgármester fél órával korábban leszedette a város zászlaját, mert ez pártrendezvény, és a szervezők nem kérték a polgármesteri hivatal hozzájárulását.

Potápi, mielőtt röviden az elmúlt négy év sikereibe kezdett volna bele, mint például kórház- és útrekonstrukciók – az nem derült ki, hogy mekkora EU-s támogatásból –, valamint adósságmentesítés, inkább egy április tréfával nyitott, és felsorolta az ellenzék győzelme esetén a kormány tagjainak nevét: Hagyó gazdasági miniszter, a nőiesen visszafogott Vadai Ágnes védelmi miniszter vagy a libás Bajnai gazdasági miniszter.

A rendezvényen láthatóan Potápira jutott a rossz rendőr szerepe, mert utána a tinilányokká változott asszonyok „Viktor, Viktor” kiáltásai közepette színpadra lépő kormányfő már kevesebbet foglalkozott az ellenzékkel. Annyit azért megengedett magának, hogy az ellenzék csak akkor hiszi el, hogy tisztességes a választás, ha győz. A hallgatóság egyetértően bólintott, mintha „újraszámlálást” 2002-ben nem a Fidesz követelt volna.

Sőt, az EU-t is óvatosan szapulta: gyarmattartózás helyett arról szólt, hogy az EU-tagság inkább lehetőség az ország számára.

„Ott kell lennünk, hogy megküzdhessünk a magyar érdekekért. Multik ugyanis mindig lesznek, a pénzvilág is mindig lesz”, és Orbán szerint könnyebb velük az EU-n belül küzdeni, mint kívül.

A küzdelem folytatásaképp a kormányfő szerint elérhető a 3 százalékos munkanélküliség is. Elismerte, hogy most nagyrészt a közmunka emelte a foglalkoztatottságot, de ezt sem szabad lebecsülni, mert ez „kaput nyit a munka világára azoknak, akik már 10-15 éve nem dolgoztak”.

Köszönjük, Dombóvár

Orbán a beszédben azt is megmutatta, hogyan kell úgy pofont kapni, hogy úgy nézzen ki, mintha direkt kértük volna. „Köszönjük Dombóvárnak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy lemásoljuk az itt lévő Kossuth-szobrot, és azt kiállíthatjuk a Kossuth téren” – mondta a kormányfő.

Igaz, 2011-ben tüntetni kellett a városban az ellen, hogy Budapest elvigye az 1927-től 1953-ig a parlament közelében álló szoborcsoportot, amit aztán zúzdába küldtek volna, végül a hatvanas években Dombóvárra kerültek. A háromezer tiltakozó aláírást a polgármester vitte Budapestre, azokat Kövér László helyett végül Újhelyi István vette át.

„Ez lett a szabadságunk szimbóluma, főleg, miután el akarták vinni” – mesélte a polgármester, aki mégis hálás a történtekért, mert az 1848 nagyjait ábrázoló szobrokat ennek kapcsán a város számára ingyen felújították.

Vigyenek el minél több szomszédot

Csata előtti seregszemle – így jellemezte Orbán a kampány utolsó heti rendezvényeit, és óvatosan figyelmeztette hallgatóságát: nem kiélezett a küzdelem az ellenzékkel, de így is el kell menni szavazni, mert nagy győzelem nagy jövőt jelent. „Vigyenek el minél több embert a családjukból, munkatársaik, szomszédaik közül” – javasolta a kormányfő, a „hozzanak magukkal még egy embert” továbbfejlesztéseképpen, majd a Himnusz után elénekelték a Kossuth Lajos elfogyott regimentjéről szóló dalt, hogy mindenki értse, mi a feladat április 6-án.