Szibériába küldené a cigányokat egy jobbikos

2014.04.01. 15:22

Egy olvasótól kaptunk egy hangfelvételt, amin Dudás Zoltán, a Jobbik Csongrád megyei jelöltje arról beszél, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az oroszországi bérrabtartásról. Az egyébként a Jobbik választási programjában (pdf, 46. oldal) is szereplő eljárás részleteiről beszél telefonon a jelölt.

A felvételen egy választópolgár telefonon arról panaszkodik Dudásnak, hogy az utóbbi időben a cigányok többször megijesztették, és azt kérdezi, hogy a Jobbik mit tenne ez ellen. Válaszában Dudás kifejti, hogy a Jobbik szerint vannak építő és romboló jellegű emberek, ez pedig független attól, hogy valaki „indián, cigány, vagy éppen néger”. A jobbikos képviselő a csendőrséget és az oroszországi bérrabtartást említi, mint ami a bűnözést vissza fogja tudni szorítani.

Na most hogyha a 26 éves borsodi nagypapa a három év Szibéria után is úgy dönt, hogy nagyon jó lenne neki visszamenni, akkor hajrá, ezek a börtönök nem arról híresek, hogy az ember szeressen oda visszakerülni.

– mondja a hangfelvételen Dudás. Telefonon kerestük a jelöltet, aki szerint ez a mondat nem a cigányokra vonatkozott, mert „ez a kijelentés bárkire vonatkozhat”.

Szibériába küldené a Jobbik a roma származású elítélteket?

Dudás a hangfelvételen arról is beszél, hogy „előrehaladott tárgyalások” folynak az oroszokkal a bérrabtartásról, aminek keretében „mindenféle egzotikus helyekre” vinnék el a magyar rabokat, és amivel rengeteg pénzt lehetne megspórolni. Dudás szerint az oroszok kétezer forintért vállalnák egy rab napi eltartását, ami Magyarországon ma 5500–14 500 forintba kerül.

Az Index kérdésére Dudás azt mondta, hogy a tárgyalásokról neki „nem lehet tudomása”, illetve amikor másodszorra beszéltünk, úgy pontosított, hogy ő tévedett a felvételen, semmiféle tárgyalásról nincs szó. A jelölt azt mondta, hogy csak ő „gondolta tovább a dolgokat, és nincsenek tárgyalások az oroszokkal.”

A telefonálóval egyébként szeretett volna találkozni, de később már nem tudta visszahívni, ezért is biztos benne, hogy egy provokátorról van szó.

Politikusbűnözőknek jár a dohos cella

A kampányban nem most beszélt először a bérrabtartásról a Jobbik. Mirkóczi Ádám, a párt szóvivője március közepén azt mondta a külföldi bérrabtartásról, hogy ezt a súlyos, életellenes, minősített bűncselekményeket elkövető bűnözőkre alkalmaznák, akikre legalább tíz-húsz év szabadságvesztést szabtak ki. Ilyen elkövetőből kevés van, és ezért ellentmondásos az az érvelés, hogy a rabok külföldi tartása megtakarítást eredményezne, és korábban is felvetődött, hogy a romákat célozná a program. Erre erősített rá a mostani hangfelvétel.

„Én azt gondolom, hogy például egy szibériai börtön, az kellően elrettentő lehet akár a politikusbűnözők, akár más bűnözők számára. Hiszen ott, ahol egy szót nem beszélnek magyarul, ott ahol nem lehet perelni, mert egy kicsit nedves, dohos a cella, ott olyan körülmények vannak, amilyeneket megérdemel például egy politikusbűnöző” – mondta egy másik alkalommal a párt országgyűlési képviselője, Novák Előd.

A strasbourgi emberi jogi bíróság statisztikája szerint Oroszország listavezető az embertelen vagy megalázó bánásmód miatti ügyek számát tekintve. 1959 és 2012 között 405 alkalommal állapította meg a bíróság, hogy az orosz hatóságok megszegték az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát, de a szabadsághoz és biztonsághoz való jogot (486 esetben) és a tisztességes eljáráshoz való jogot (606 esetben) is sok esetben nem tisztelték az orosz hatóságok.