Meglehet a Simon-pénzek egyik forrása

2014.04.02. 10:49

A Magyar Nemzet szerint egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénz egy része. Ez derült ki az MSZP volt elnökhelyettesének ügyében lefoglalt iratokból. A dokumentumok között van Mesterházy Attila kézjegyével ellátott szerződés is. A lap megtudta azt is, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor mellé zárkaügynököt helyeztek, akinek az egykori szocialista politikus elmondta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt pártelnök tudott a százmilliókról.

2001-ben az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 40 millió forintért adott el egy földterületet az Auchan Magyarország Kft. egyik érdekeltségének. Az ingatlanon pakuratavak voltak, a területet tehát kármentesíteni kellett.

Megkeresésünkre az Auchannál egyelőre annyit mondtak: ez egy tizenhárom éves ügy, elő kell keresni minden dokumentációt, délutánra ígértek részletes választ.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon ironikusan azt írta, „feltáró vallomást tesz”.

Orbánnal közösen bíztuk meg Simont, hogy a Simicskától kapott pénzt rejtse el annak érdekében, hogy öreg korunkra vehessünk majd egy közös társasházat, ahol egy tálból cseresznyézve adomázhatunk fiatalságunkról és ugróiskolát játsszunk unokáinkkal.

Az MSZP volt elnökhelyettesét azzal gyanúsítják, hogy egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, bissau-guineai útlevelet szerzett Welsz Tamástól, majd ezzel bankszámlát nyitott, amire 75 millió forintot tett. Emellett egy osztrák számlán 240 millió forintnyi devizája van, de a pénz eredetéről nem tudni, a vagyonnyilatkozatában mindenesetre nem tüntette fel.

Az MSZP volt elnökhelyettesét azután tartóztatták le, hogy a rendőrség házkutatást tartott Welsz Tamás érdi lakásában.

Welsz március 20-án egy rendőri eljárás során eddig tisztázatlan körülmények között meghalt. Azóta az is kiderült: Simonnak a botrány kirobbanása után is nyitottak számlát.

MSZP: Fideszes megrendelésre készült rágalomhadjárat

A párt a honlapján azt írta, hogy a terület kármentesítésére az állam 600 millió forintot adott Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának, ám ezt a pénzt az első Orbán-kormány egy tollvonással elvonta. 

A kerület beperelte az Orbán-kormány illetékes minisztériumát, a pert meg is nyerte, ám a kármentesítési munkák évekre leálltak. 2001-ben az önkormányzat pályázatot írt ki a terület hasznosítására és kármentesítésére. A nyílt pályázatot az Auchan nyerte, az áruházlánc 40 millió forintért megvásárolhatta a súlyosan szennyezett területet azzal a kikötéssel, hogy a teljes kármentesítését és rekultivációt a saját költségén végzi el.

A Környezetvédelmi Felügyelőség által készített jelentés szerint a terület kármentesítésének teljes költsége meghaladta a másfél milliárd forintot. Ezt az összeget az Auchan teljes egészében saját forrásból fedezte, a kerületnek semmi köze nem volt a munkák finanszírozásához.