76 milliós adóssága van Rogán helyettesének

2014.04.03. 14:43
Puskás András, az V. kerület alpolgármestere 76 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek, mióta 2012-ben megszabadult tetemes svájci frankhitelétől. Rogán Antal helyettesét - vagyonnyilatkozatai szerint - az óriás adósság sem akadályozta meg abban, hogy 2012-ben megvegye azt az Audi S3-ast, amit addig használt.

Frissen nyilvánosságra került önkormányzati vagyonnyilatkozata szerint Puskás András, az V. kerület alpolgármestere anyagi helyzete és vagyona több pontban hasonlít főnökéére, Rogán Antaléra.

Puskás és felesége szomszédai, sőt tulajdonostársai Rogánáéknak a budai Pasa Parkban. Az alpolgármester felerészben tulajdonosa egy 166 négyzetméteres lakásnak. A lakás másik fele felsége nevén van, aki azonban résztulajdonosa annak a 140 négyzetméteres lakásnak is, amelynek másik felét Rogán felesége birtokolja.

A vagyonnyilatkozatok szerint Puskás bruttó 627 ezer forintos alpolgármesteri fizetése mellett több forrásból is bevételhez jut. Fővárosi küldöttként bruttó 337 ezer forintot kap. A Fővárosi Közterületi Társulásban ellátott képviselői munkájáért bruttó 168 ezret, a parkolási társaságtól pedig a polgármesteri illetmény 50 százalékát. Ezzel csak mintegy 100 ezer forinttal keres kevesebbet, mint Rogán.

Puskás korábbi bevallásai szerint a lakás megvásárlása miatt igen jelentős, több mint 430-420 ezer svájci frankos (100 millió forintot meghaladó) hitelt vett fel, ettől azonban 2012-ben megszabadult. Azóta magánszemélynek tartozik összesen 76 millióval, miközben készpénzben és biztosításban 2 milliós megtakarítása is van.

A jelentős tartozás ellenére bevallásában számos festmény is szerepel, és az is kiderült a nyilatkozatból, hogy éppen 2012-ben, amikor magánkölcsönre váltotta hitelét, vásárolt egy Audi S3-at is magának.

Puskás András közleményében azt írta, "miután munkámba nem tudtak belekötni, most személyemet és családomat támadják. Egyértelmű, hogy ezek a támadások a kampányról szólnak, amelyek reménytelen helyzetben lévő baloldali politikusok utolsó, kétségbeesett próbálkozásai. Juhász Péter és társai állításai tele vannak hazugságokkal, rágalmakkal és csúsztatásokkal, ezért jogi útra terelem az ügyet. Rágalmazásért feljelentettem Juhász Pétert."

Szerinte a kerület 2006-ban eladta a korábbi MSZP-s polgármester, Steiner Pál közpénzen fenntartott hivatali autóját. Azóta minden vezető, beleértve őt is, a saját autóját használja és benzin költséget sem vesz igénybe. "Hivatalba lépésem kezdete óta tartós bérletként használtam a cikkben említett Audi S3-ast, amit 5 év elteltével maradvány értéken - tehát nem új gépjárműként - megvásároltam 2012-ben." Az alpolgármester azt is leszögezte, hogy a bevallásban szereplő festményeket képviselőségemet megelőző időszakban vásárolta, illetve kapta ajándékba.