Ön átmenne az állampolgársági vizsgán?

2014.04.04. 21:58
A választás kapcsán úton-útfélen szóba kerül a honosított magyar állampolgárok részvétele: van, aki örül, hogy végre ők is szavazhatnak, mások kétségbe vonják szavazójogukat. De fordítsuk meg a kérdést: vajon hány született magyar állampolgár menne át a honosításhoz szükséges alkotmányos alapismeretek vizsgán?

Belekérdezhetnénk az apróbetűs részbe is:

  • Melyik mai állam fővárosa ma az a hely, ahol Hunyadi János 70 évre megállította a törökök további európai terjeszkedését?
  • Az első világháború sebesültjeinek hány százaléka volt magyar?
  • Egészítse ki a Radnóti-sorokat: Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, / s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály; / annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát, / de nékem ..., ..., tornyot, szelíd tanyát;

(Megoldás: Szerbia; 3,5 %; szöcskét, ökröt)

De nem akarunk irreális elvárásokat támasztani, kvízünket az írásbeli vizsga valódi kvízkérdéseiből állítottuk össze, a hivatalos válaszlehetőségek nem nyilvánosak, ezeket mi találtuk ki. A vizsgának szóbeli része is van, ahol kidolgozott tételekből kell készülni, mint a régi történelem szóbeli érettségin – ezt a részt kihagytuk.

Az egyszerűsített honosítási eljárásnak egyébként nem előfeltétele a vizsga letétele. (Ez a lehetőség a magyar felmenőkkel rendelkező külföldi állampolgárok és magyar állampolgárok házastársai előtt áll nyitva bizonyos megszorításokkal, nekik nem feltétel a magyarországi lakóhely és a megélhetés igazolása sem.)

Melyik királyunk nevéhez fűződik az államalapítás és a kereszténység megteremtése?
Mit ünnepelünk március 15-én?
Mely ország nem határos Magyarországgal?
Hány éves kortól rendelkezik a magyar állampolgár választói joggal?
Ki választja ki a kormány tagjait?
Melyik csatában arattak győzelmet Hunyadi János csapatai?
Melyik városban van az ENSZ székhelye?
Hány alkotmánybíróból áll az Alkotmánybíróság?
Ki irányította a kiegyezési tárgyalásokat magyar részről?
Mikor kötelező elrendelni országos népszavazást?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Értékelés:

0-3 pont: Három a magyar igazság, de itt illett volna ennél jobban muzsikálni. Ajánljuk figyelmébe a kidolgozott tételeket, mielőtt komoly döntést hozna hazánk jövőjéről.

4-6 pont: Van önben tehetség, csak a szorgalom nem elég. Vagy fordítva. A lényeg, hogy jobb, mint egy gyászmagyar, de ha igazi hazafi, utánanéz azoknak a kiegyezési tárgyalásoknak.

7-10 pont: Gratulálunk, ha ön még nem magyar állampolgár, már csak egy lakóhely és megélhetési igazolás választja el a Kárpát-medence szívétől, mert az alkotmányos alapismerek vizsgán hasítani fog!