A választásnak ÓRIÁSI a tétje

2014.04.05. 18:46

A kampányfinisbe érve a pártok egyre jobban próbálják felpörgetni szavazóikat, a választást a Jó és Rossz közti kozmikus háború döntő ütközetének állítják be. De mi is a választás tétje a főszereplők szerint? A köz okulására összeszedtük a válaszokat. 

Az idő kereke

Mi múlhat a választáson a kormány szerint? Részben a gázszámlánk, részben a jövőnk. Meg a kétharmad is.

Orbán Viktor tavaly Kötcsén azt mondta:

A választás tétje az emberek szempontjából a rezsiharc

Idei évértékelőjén ezt a harcot történelmi kontextusba is beleágyazta:

Pontosan tudjuk, hogy ma két út áll előttünk, két lehetőség, két eszme és két erő között kell választanunk. Itt a második rendszerváltás, ott a posztkommunista rendszer. A jövő és a múlt. A dolgok leegyszerűsödtek: jövőépítés vagy posztkommunista restauráció.

A Napi Gazdaságnak viszont már a kétharmad megőrzését említette a választások tétjeként. Hogy ennek miért kéne érdekelnie a választókat? Hát ezért:

2014 tétje Magyarország számára, hogy megőrizzük ezt [a kétharmados többség nyújtotta] versenyelőnyünket, mert abban a helyzetben, amiben a világ van, a stabilitás, a gyorsaság, az erő a legfontosabb tényezők

A Fidesz többi kampányarca is leginkább a dicstelen múlt és a fényes jövő ellentétét ragozza. Rogán Antal Egerben például ilyen költői tömörséggel:

A választás tétje, hogy visszafordul-e az idő kereke.

Gulyás Gergely a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége előtt Szarvason '98-at idéző húrokat pendített meg:

A választás tétje a polgári építkezés folytatása.

Kövér Kemecsén a tét súlyát a mozgósítás serpenyőjébe helyezte:

Mindenki beszéljen rokonnal, baráttal, ismerőssel, munkatárssal vagy szomszéddal arról, milyen nagy április 6. tétje, hiszen az ország sorsa, a gyermekek, az unokák jövője forog kockán.

De az Országgyűlés elnöke az Echo TV-ben arra is intette az embereket, nehogy visszahordják a romokat a már megtisztított terepre:

A legnagyobb tétje ennek a választásnak az, hogy – mint korábban – a baloldal romjainak négyévnyi eltakarítása, illetve az építkezés megkezdése után jön-e egy újabb visszarendeződés vagy végre kapnak-e a választóktól nyolcévnyi építkezésre esélyt.

Kósa Lajos építőipari metaforák helyett inkább a kézzelfoghatóbb nyereséget villantotta fel kecsegtette egri hallgatóságának:

A választások tétje, hogy folytatódik-e a rezsicsökkentés.

ENNYI. A rezsiharc talán nem annyira fontos a magyar vidék számára, de ilyenkor ugrik elő Zsigó Róbert:

A mostani választások tétje a magyar vidék és gazdák számára, hogy hagyják-e, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak, amikor kiárusították és spekuláció célpontjává tették a magyar termőföldet.

A vasfüggöny rosszabbik oldalán

A baloldal is szereti előhúzni a civilizációs összecsapás komor vízióját. Az egyszerű igazságok boltjának Gyurcsány Ferenc az árufeltöltője:

A választás tétje nem egyszerűen az, hogy mi lesz az adókkal, a bérekkel, az egészségüggyel vagy az iskolákkal. Keleties önkény, vagy szabad polgári világot akarunk. Kelet vagy Nyugat. Történelmi útválasztás ez.

Ha valakinek problémája lenne a tájolással, annak a baloldal spirituális vezetője Zalaszentgróton példákkal magyarázta el, miről is van szó:

A mostani választásnak az 1990-eshez fogható tétje van, mert aki Orbánra szavaz, az Putyinra szavaz, aki Mesterházy Attilára, az Angela Merkel Európáját választja.

A Gyurcsány által hájpolt miniszterelnök-jelölt azonban messze nem tudta ilyen magasra srófolni a választás jelentőségét:

A választás tétje, hogy milyen Magyarországon fogjuk felnevelni a gyermekeinket, unokáinkat.

Bajnai Gordon is bekerült az égtájak vonzásába, és előtte már felderengett a vasfüggöny – amit ugye tudjukki bontott le! – sötét árnyéka is:

A választás tétje, hogy Budapest a képzeletbeli vasfüggöny nyugati vagy keleti oldalára kerül.

Karácsony Gergely ennek a bizonyos függönynek a két oldalán valódi munkahelyeket, illetve nyomorgó közmunkásokat lát:

A választásnak nagy tétje van: ekkor dőlhet el, hogy Magyarországból pártállam, vagy jogállam lesz. Ekkor dőlhet el, hogy Kelet, vagy Európa felé veszi az irányt az ország, ekkor dőlhet el, hogy közmunka lesz, vagy valódi munkahelyeket lehet teremteni.

A PM-es Scheirig Gábor kerüli az ellentétek halmozását, egyszerű szavakkal mozgósít a viktatúra ellen:

A választás tétje az önkény és a megfélemlítés kormányzásának megdöntése.

Kerék-Bárczy Szabolcs ugyanezt teszi egy erősebb, DK-sabb jelző használatával:

A választás tétje az ámokfutás megállítása.

Nem leszünk üzemcsarnok!

A tét komolyságát  a kisebb pártok sem mulasztják el hangsúlyozni. Schiffer András egy videóban azzal mozgósította a szimpatizánsokat, hogy

a választás tétje, hogy összeszerelő ország helyett egy megújuló ország legyünk, és fennmaradjon a remény, hogy lehet oligarchák ellen politikát csinálni.

De az LMP listavezetője azért nem csak Orbánéknak, hanem az egész elmúlthuszonnégyévnek is odavág:

A választás tétje az LMP és az egész ország számára az: meg tudjuk-e őrizni a reményt arra, hogy a magyar emberek megszabaduljanak az elmúlt negyedszázad politikai elitjétől.

Gerstmár Ferenc veszprémi LMP-s jelölt a rendszerkritika jelenlétét tartja a legfontosabb politikai kérdésnek:

2014 tétje nem az, hogy melyik rendszerpárt nyeri a választást, hanem, hogy lesz-e rendszerkritikus kontroll a parlamentben. A választás tétje, hogy Magyarország számára megőrizzük a reményt a valódi változásra. A reményt, hogy belátható időn belül meg lehet szabadulni az oligarcháktól és az elmúlt negyed század politikai elitjétől.

Persze a Jobbik sem hallgatja el, mi forog kockán,  Vona Gábor már tavaly is kimondta, hogy nem babra megy a játék:

A választás tétje életbe vágó, ha a Jobbik ott nem tud sikert elérni, akkor a magyar föld el fog veszni, a devizahitelesek tönkremennek, és soha nem lesz igazság Magyarországon.

Gyöngyösi Márton a földtolvajok helyett inkább az árnyékban lapuló idegen ügynököktől félti a Hazát:

Magyarország nemzeti szuverenitásának védelme a tétje az április 6-i országgyűlési választásoknak, mivel a Jobbikon kívül valamennyi párttal összefüggésben felmerült az elmúlt években a külföldi befolyásolás gyanúja.