Na, ezért kár volt széjjelmenni

2014.04.05. 11:31 Módosítva: 2014.04.05. 12:53
Feladták az elveiket a biztos parlamenti helyekért – ez a leggyakoribb vád, amit az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért politikusai rendre megkapnak. Az állítás azonban, ma már látszik, politikai szimpátiáktól teljesen függetlenül alapjaiban téves. A PM-esek parlamenti székei egyáltalán nem biztosak. A kampány finisében megnéztük, a 2013-ban kettévált ökopárt schifferista vagy bajnaista irányvonala áll-e jobban várható mandátumokban, politikai mozgásterük és presztízs szempontjából.

Parlamenti helyek

PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

  • Mandátumok most:  8 
  • Mandátumok a következő parlamentben: 1-4 
  • Listáról bejuthatnak: Szabó Tímea (5.), Scheiring Gábor (48.) 
  • Egyéniből bejuthatnak: Karácsony Gergely (26. – a Republikon választókerületi erősorrend-elemzése alapján), Somfai Ágnes (29.)
  • A felmérések szerint várható mandátumok: 1 (Szabó Tímea)
  • Önálló frakció: semmiképp nem lesz

Borzasztó régen volt már 2012 ősze. Bajnai Gordon egy több tízezres tömeg előtt elmondott beszéddel visszatért a politikába, ellenzéki összefogást hirdetett, a Medián pedig az új mozgalmat először rögtön 14, majd 10 százalékra mérte. Az LMP bajnaista szárnya abban a tudatban vihette kenyértörésre a szövetségi politika kérdését, hogy a szakadárok így vagy úgy, de Bajnai oldalán biztos szereplői lesznek a 2014 utáni parlamenti politikának. Az LMP támogatottsága ráadásul bezuhant, a közvélemény-kutatók leginkább 2, a Tárki olykor egyenesen 1 százalékra mérte a különutasságból nem engedő Schifferéket. Sokkal, de sokkal jobban megérte PM-esnek lenni.

Mikor jó a PM-nek?

  • Ha minél magasabb, 68% körüli és fölötti a részvételi arány, mert akkor a teljes baloldali ellenzék várhatóan jobban teljesít.
  • Ha a várakozásokhoz képest relatíve nagyon jól szerepel listás szavazatokban az Összefogás, mert akkor Scheiring is bejut.
  • Ha Budapesten kiemelkedő eredményt ér el a baloldal, mert itt két billegő körzetet hozhatnak (Somfai Ágnesét és Karácsonyét).
  • Ha valamelyik csoda folytán Pesten áttör a baloldal, és elhozzák a vecsési és érdi kerületeket, mert így Szabó Rebeka és Dorosz Dávid is mandátumot szerez. Ennek esélye most amúgy elenyészőnek tűnik.

Egy évvel később, 2013 őszén sem tűnt sokkal fényesebbnek az LMP jövője. Az akkor már pártszövetségként futó Együtt-PM pedig bár meggyengült, de a felmérésekben stabilan a parlamenti küszöb fölött teljesített. Miközben a 2013 nyári MSZP-Együtt-PM tárgyalásokról hivatalosan mindegyik fél azt nyilatkozta, a cél a közös miniszterelnök-jelölt és a közös lista – legalábbis erre törekszenek –, a párbeszédesek már a megbeszélések elejétől kezdve külön listában és kizárólag Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségében gondolkoztak.

Augusztus végén a felek pont egy ilyen konstrukcióban állapodtak meg, tehát a PM álláspontja érvényesült, politikusaik nem is győzték dicsérni az alkut. A külön listás modellben ugyanis négy PM-esnek is biztos befutó listás helye lett volna: Szabó Tímeának, Karácsony Gergelynek, Scheiring Gábornak és Dorosz Dávidnak. Rajtuk kívül igen jó eséllyel mandátumot szerezhetett volna a Budapesti 5-ös evk (bulinegyed) egyéni jelöltje, Kocsis-Cake Olivio is – öt képviselővel pedig már lehet saját frakciót is alakítani.

A 2014. januári szövetség-újrakötés során azonban a lapokat is újraosztották: a DK bevonása elsősorban az Együtt-PM evk-pozícióinak rovására történt (a bulinegyedet például a DK-s Oláh Lajosnak kellett lepasszolniuk), a közös lista miatt pedig a tuti befutó helyek jó része is odalett. Ezek után ráadásul szegény Tordai Bencét, aki már 2010-ben is alig maradt le a mandátumról, le kellett cserélni, hogy Karácsony Gergely kaphassa meg a billegő körzetnek számító 16. kerületet – az ő 55. listás helye ugyanis már reménytelennek tűnt. Az egyénit is inkább elbukja, mint nyeri, a parlamentben viszont egyes hírek szerint ott lehet – de csak úgy, ha az Együtt-PM valamelyik leendő képviselője, például Bajnai Gordon lemond a mandátumáról és átadja neki. Erről korábban a Magyar Hírlap írt, de az Index is több forrásból hallott egy ilyen forgatókönyvről.

A márciusi közvélemény-kutatási adatok alapján tehát egyedül Szabó Tímea parlamenti széke stabil. Az a még pár hete is hangoztatott álom, miszerint az Együtt-PM frakciószövetségként, tehát külön PM-frakcióval fog működni, már nagyon távolinak tűnik. Ebben az esetben a PM önálló politizálásának esélye megszűnne, a párt arcéle végleg feloldódna a pártszövetségében – saját frakció nélkül a Párbeszéd Magyarországért mint külön párt értelme is megkérdőjeleződik.

A következő döntő pont a PM számára az önkormányzati helyek és a főpolgármester-jelölés kérdése lesz, mert

  • a parlamentben elvesztett pozíciókat a fővárosban, a Városházán és a kerületi önkormányzatokban tudnák valamennyire visszaszerezni
  • 2010-ben Jávor Benedek mostani PM-társelnök főpolgármester-jelöltként indult Tarlós István és Horváth Csaba ellen, komoly visszalépés, ha most nincs saját jelöltjük
  • Horváth Csaba jelöltségének esetleges támogatása ráadásul a PM számára majdnem akkora arcvesztés lenne, mint a Gyurcsánnyal kötött szövetség

LEHET MÁS A POLITIKA

  • Mandátumok most:  7 
  • Mandátumok a következő parlamentben: 0-7
  • Listáról bejuthatnak: Schiffer András (1.), Szél Bernadett (2.), Ikotity István (3.), Sallai R. Benedek (4.), Schmuck Erzsébet (5.), Keresztes László Lóránt (6.), Gerstmár Ferenc (7.)
  • Egyéniből bejuthatnak: senki
  • A felmérések szerint várható mandátumok: 5 (Schiffer, Szél, Ikotity, Sallai, Schmuck)
  • Önálló frakció: ha bejutnak, mindenképpen lesz

Mikor jó az LMP-nek?

  • Az Együtt-PM egyik politikusa úgy számol, nagyjából 62%-os részvétel fölött lehet parlamenti párt az LMP-ből, a nagyon magas részvétel azonban csökkenti az esélyeiket. Egy ismert LMP-s ehhez hasonlóan úgy véli, az átlagos, 64% körüli választási részvétel nekik jó, a hipermagas, 2002-es szintű (70% fölötti) azonban életveszélyes.
  • Ha az utolsó napokban a Fidesz és a baloldal botrányai (Rogán-ügy, Simon-ügy, meg ami még jöhet) napirenden maradnak.
  • Ha mérsékelt jobboldaliak tízezrei a fideszes kétharmad elkerülése érdekében megosztják szavazatukat és listán az LMP-t húzzák be.
  • Ha a kormányváltást akaró, de az Összefogás némely elhasználódott politikusától viszolygó ellenzékiek tízezrei listán szintén az LMP-t választják és megosztott szavazatot adnak le.

Ahhoz képest, hogy a 2013 eleji pártszakadás után sokan már jó mélyre el is temették a Lehet Más a Politikát, egy nappal a választás előtt úgy tűnik, a különutas politikával járó kockázatvállalás helyes, legalábbis igazolható döntés volt. Ha ugyanis bejutnak, hatalmi-materiális szempontból összehasonlíthatatlanul jobban járnak – lesz öt képviselőjük és így frakciójuk –, mint az egyetlen képviselőre esélyes PM-esek, ha meg kiesnek, valójában alig járnak rosszabbul – de legalább állva halnak meg, ahogy a párt egyik politikusa még a másfél évvel ezelőtti belső viták egyikében fogalmazott.

Az LMP bejutna a parlamentbe a Tárki (biztos szavazóknál: 6%) és a Századvég (5%) felmérése szerint is, az Ipsosnál (4%) és a Mediánnál (3%) azonban még az 5%-os küszöb alatt vannak – a Medián egyébként 2010-ben az összes intézet közül egyedüliként küszöb alá, 4%-ra mérte a végül 7,48%-ot szerző pártot. A tendenciák egyértelműen Schifferék erősödését mutatják, januárban még csak 2-3%-on álltak a biztos szavazóknál. A kormányváltók több politikusa név nélkül arról beszélt az Indexnek, a Simon-ügy és az általuk érzékelt közhangulat alapján az LMP szerintük be fog jutni, ez ugyanakkor nagyban függ a részvételtől. A párt a bizonytalanok körében rendelkezik ugyan tartalékokkal, szimpatizánsai azonban kevéssé elkötelezettek, alacsony részvételnél tehát nagyobb arányban maradhatnak otthon. (Lásd jobboldalt a Mikor jó az LMP-nek? keretest.) További veszélyt jelent rájuk, ha valósággá válik a legfrissebb Medián-felmérés egyik legfontosabb tanulsága, miszerint a választók egy része tényleg bedől a kamupártoknak. A kutatásban ugyanis az eddig szinte teljesen ismeretlen Zöldek Pártja is 1%-ot szerzett a voksolást egy szavazólap kitöltésével szimuláló felmérés során.

A 2010-es LMP-szavazótáborhoz képest földrajzilag és életkorban is megindult egyfajta kiegyenlítődés, 20-30-as és az 50-60-as generáció között már nem olyan nagy a szakadék. A kezdetekben leginkább fiatal, budapesti értelmiségiek által támogatott pártban ezt elsősorban az ismertté válással magyarázzák, Budapest mellett a megyeszékhelyeken várnak jó eredményeket. Az LMP jelenlegi táborának jobbratolódását több általunk megkérdezett politikusuk is fantazmagóriának tartja – nem véletlen, szól az érvük, hogy a kormányváltók nagy erőkkel próbálják az LMP alapvetően kormányellenes szimpatizánsait átcsábítani az „aki Schiffere szavaz, Orbánra szavaz″ szlogennel. Ráadásul a Fidesz-közeli sajtó egy részében viszonylag sok és pozitív megjelenési lehetőséget kapnak Schifferék, ami abban az esetben, ha nem a kormányváltók, hanem a kormánypárt táborára jelentenének veszélyt, természetesen nem volna lehetséges.

Az LMP számára jelenleg elérhetőnek tűnő 5-7 mandátum a gyakorlatban azt jelenti, hogy miközben a parlament létszáma megfeleződött, bejutás esetén az LMP meg tudná tartani az előző parlamenti ciklus végén meglévő pozícióit. Ráadásul négy bejutó esetén az LMP nagyjából 10-14%-ig kifejezetten jól jár a mandátumelosztásnál – reálisnak tűnő esélyük amúgy is csak ennek a felére van. Ha viszont kiesnek, minden valószínűség szerint vége a pártnak.

Politikai mozgástér és presztízs

PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT

A PM sorsa nem a saját kezében van, amióta Bajnai Gordonhoz láncolták magukat – aki nélkül viszont április 6-án teljesen eltűntek volna a politikából. Ahogy viszont Bajnai az összes fontosabb taktikai csatában alulmaradt Mesterházyval szemben, úgy kényszerült a PM is egyre több olyan kompromisszumra, melyek nem csak a politikai identitásukat és hitelességüket kezdték ki, de éppen emiatt a mozgásterüket is beszűkítették. A PM politikusai a hagyományos kétosztatúság meghaladásának hirdetésétől és a 2010 előtti világ bírálatától eljutottak odáig, hogy a baloldali sarokba beszorulva az MSZP természetes szövetségesei lettek, egyetlen szabad politikai vegyértékük maradt. De hogy innen, egy az SZDSZ-éhez hasonló, de annál jóval gyengébb pozícióból az őseredeti célkitűzést, a politika és a baloldal megújítását hogyan tudnák elérni? Ez jelenleg nem nagyon látszik. Közvetlenebb probléma, hogy április 6-a után az Együtt-PM hogyan tudja majd megtalálni a helyét a neohornista, plebejus MSZP és a polgári radikális DK mellett. 

A mozgásterük mellett a PM-esek presztízse sem túl jó, amivel a sokadik megalázó kompromisszum után ők maguk is tökéletesen tisztában vannak. Nem véletlenül kellett kibontaniuk és körbeadniuk egy üveg Unicumot, amikor közös listára kényszerültek Gyurcsány Ferenccel. Hogy az LMP-sek vagy jobboldali ellenfeleik mit gondolnak róluk, annyira talán nem releváns. Az már igen, hogy új szövetségeseik véleménye sem sokkal kedvezőbb. „Nem ezért szakítottam szét a pártomat!″ – fakadt ki a tavaly nyári MSZP-Együtt-PM tárgyalásokon a zöldek egyik politikusa, a szocialisták vezetése pedig alaposan megjegyezte ezt az elszólást. Ahogyan ugyanis az a nemrég kiszivárgott Velez Árpád-hangfelvételből is kiderült, az MSZP vezetése számára a párt iránti lojalitás, a közösségért végzett munka jelenti a legfőbb értéket – az egyéni ambícióknak a pártérdek elé helyezése, hovatovább az árulás pedig a legfőbb bűnt. A PM politikusai ráadásul a nyilvánosság előtt éveken keresztül lesajnálták, lekorruptozták és letehetségtelenezték Mesterházy szocialistáit, akik az ilyesmit nem könnyen felejtik el. Ugyanakkor bizonyos egyéni teljesítményeket, például Scheiring Gábornak a kampányban végzett terepmunkáját, a befektetett energiáit ők is elismerik. 

LEHET MÁS A POLITIKA

Noha egészen 2013 közepéig ezt sokan megkérdőjelezték, mára a régi-új gyurcsányista értelmiség kivételével a többség számára nyilvánvaló lett, Schifferék komolyan gondolják, hogy sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel nem hajlandóak szövetségre lépni 2014-ben. Ha vasárnap sikerült átlépniük az 5 százalékot, terveik szerint egyfajta centrista párttá formálják majd az LMP-t, mely elméletben és egy egészségesebb magyar közéletben mindkét oldal felé koalícióképes lenne, a jelenlegi viszonyok között azonban semelyik felé nem az. Schifferék különutasságát és konokságát sokan elismerik a Jobbikban, az MSZP-ben és a Fideszben is, pár hónapja egy nyilvános Facebook-posztjában Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár méltatta és nevezte például Schiffert „elvembernek". Amit viszont sokan nem vesznek észre – főként azok, akik az LMP-t a Fidesz ügynökének tartják –, hogy a világéletében baloldali Schiffer András nyilatkozataiban finom distinkciókat tesz a baloldal szereplői között, rendre Mesterházy Attiláról és a megfiatalított MSZP-vezetésről nyilatkozik a legpozitívabban. Pár hete Schiffer az MSZP-s Bárándy Gergely könyvbemutatóján is feltűnt, sőt méltató bejegyzést is írt róla, melyben megemlítette, hogy az új alaptörvény éjszakába nyúló vitáiban együtt állták a sarat.

Mesterházy és Schiffer között egyfajta frontbarátság alakult ki, mely tavaly, a Bajnai-Mesterházy-meccs idején elmélyült. Bajnai színre lépését ugyanis először az MSZP, majd az LMP vezetése is külső pártfoglalási kísérletként élte meg, az ő szempontjukból tehát az Együtt-PM a két formáció renegátjaiból állt össze. De közös bennük az is, hogy a hagyományos baloldali liberális értelmiségi réteggel szemben mindketten kritikusak és különböző módon ugyan, de kifejezetten plebejus politikában gondolkoznak. Ez persze megfordítva is igaz: Mesterházynak a hol bajnaista, hol gyurcsányista ballib értelmiségben nincs beágyazottsága, kifejezetten lenézik, Schiffert meg egyenesen gyűlölik. Politikai értelemben teljesen kizárt, hogy az MSZP és az LMP összefogjon – a régi baloldali-liberális elit leváltásában, háttérbe szorításában azonban logikus, hogy együttműködhetnek.

Hogy az MSZP-ben mit gondolnak az LMP-ről és a PM-ről, azt nagyon szépen mutatta a szocialista kampányfőnök, Molnár Zsolt egy viccnek szánt ajánlata, mely pár hónapja a Republikon Intézet konferenciáján hangzott el. Molnár egyenesen a közös lista negyedik helyét ajánlotta Schiffernek – miközben tudjuk, a PM társelnöke, Szabó Tímea csak az ötödiket kapta meg. De egy hete egy vitarendezvényen a fideszes Gulyás Gergely is arra célzott, hogy az LMP számukra teljesen elfogadható partner lenne. Gulyás azt fejtegette, ha neadjisten a Fidesz nem szerez abszolút többséget, az LMP-t próbálhatná meg bevonni a kormányzásba – ezt azonban a fideszes politikus szerint az LMP visszautasítaná, hiszen nem akarnak politikai öngyilkosságot elkövetni.