Ki beszél itt héberül?

2014.04.05. 08:15

Abszolút többségben van a búcsúzó parlamentben a nyelvet nem beszélők száma. Az Országgyűlés 386 mandátumából jelenleg 381-et töltenek be, ebből 203-at olyan képviselő, akinek nincs legalább egy középfokú nyelvvizsgája.

Orbán és Gyurcsány tárgyal

A világnyelvek közül természetesen angolul tud a legtöbb képviselő: közép- és felsőfokúja összesen 121 torvényhozónak van, beleszámítva azokat is, akik az Országgyűlés adatbázisában nem nyelvvizsgát, hanem „tárgyalási szintet” jelöltek meg tudásuk fokmérőjeként. Ilyen például Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc, Semjén Zsolt és Lázár János is.

(A tárgyalási szintet általában cégek szokták megkövetelni az állásinterjúkhoz, ez azonban nem egzakt nyelvtudási kategória, hiszen ez a versenyszférában mindig az adott szakterülethez köthető nyelvismeretet jelent, ami szakmánként eltérő lehet.)

Németül 64, oroszul 16, franciául 13 képviselő tud a világnyelvek közül, míg spanyolul csupán ketten: Mesterházy Attilának és Vadai Ágnesnek felsőfokúja van.

A legnyelvesebb képviselő

Ha már Vadai Ágnesnél tartunk, a DK független parlamenti képviselőnője nyelvvizsgák számában messze kiemelkedik a mezőnyből: a spanyol mellett egy angol felsőfokúja is van, és középfokút szerzett franciából, oroszból, sőt, egyetlenként norvégból is. Öt nyelvvizsgájához legközelebb négy képviselő jutott, akik három nyelvet abszolváltak: a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökének, Jávor Benedeknek a független képviselőket erősítve olasz felső-, francia és angol középfokúja van.

Az MSZP szabadszájú politikusa, Szanyi Tibor angolból és olaszból felsőfokon, oroszból középfokon tudja elküldeni az anyjába a kellemetlenkedőket.

A Jobbik sem maradt háromnyelvű tag nélkül: Nyikos László oroszul, németül és angolul tud középfokon beszélni EU-szkeptikus álláspontjáról.

Méreteihez képest a 43 fős KDNP frakciója áll a leggyengébben a nyelvismeretből: a képviselőcsoportból 14-en tudnak legalább egy nyelven középfokon. A helyzetet Kalmár Ferenc András menti meg, aki franciául, románul felsőfokon, angolul középfokon tud.

Két – közép vagy felsőfokú – nyelvvizsgát a parlamentben 41 képviselő tud felmutatni.

Oroszul legjobban a Fidesz beszél

A parlamenti patkóban hárman is vannak, akik eszperantóul beszélnek. A globális szerepre pályázó műnyelvet három fideszes ismeri középfokon. Egyiküknek nincs is más nyelvismeretről papírja.

Meglepő, hogy latinul senki nem tud a kereszténydemokraták soraiban. A klasszikus holtnyelvből felsőfokúja csupán az MSZP-ben ülő Hiller Istvánnak van.

A kormánypárti frakciókban hatan is ülnek, akik tudnak oroszul. (Latorcai János középfokúján kívül mindenkinek felsőfokúja van.) A négy fideszes mellett két KDNP-s, köztük Hofmann Rózsa, aki emellett az általa nehéznek tartott franciából is felsőfokú nyelvvizsgával bír, a könnyűnek mondott angolból viszont semmilyen papírja nincs. (A nyelvek nehézségi fokozata szerinti beosztás egyébként is egy széles körben elterjedt tévedés.)

Az MSZP-ben csak egy ember tudna felsőfokon Paksról tárgyalni Putyinnal, hárman középfokon. A Moszkvának a Krím miatt is süvegelő Jobbikban csupán egy ember beszél középfokon oroszul, az LMP-ből senki.

Magyar lengyel tú gud frendsz

Nem állunk jól a környező országokkal sem. Elgondolkodtató, hogy a Békemenetbe érkező lengyel barátait a Fidesz is csak angolul tudná köszönteni: lengyelül minősített szinten egyetlen képviselő sem tud a parlamentben, de szlovákul is csak négy fideszes honatya beszél társalgási fokon. Szerbül és horvátul csak a szabadkai születésű Illés Zoltán és a horvát gyökerű Navracsics Tibor tud. Románul hárman tudnak: a már említett Kalmár mellett a fideszes Fejér Andor és az MSZP-ből Kovács Tibor is felsőfokú nyelvvizsgát tett.

Ami a rokonokat illeti, finnül és észtül sem beszél senki, de a halszagú rokonságtól irtózó Jobbikban sem beszél senki törökül sem.

Lovári nyelven egyedül a Jobbikból kizárt egykori MIÉP-es független képviselő, a BAZ-megyei Endrésik Zsolt beszél.

Harrach nem beszél, Rogán társalog

A pártelnökök és frakcióvezetők közül egy kivétellel mindenki tud minimum középfokon idegen nyelvet. Egyedül Harrach Péter neve mellett nem ál semmilyen nyelvtudást igazoló papír.

  • Orbán Viktor (Fidesz, elnök) – angol tárgyalási szint
  • Rogán Antal (Fidesz, frakcióvezető) – német középfok, angol társalgási
  • Mesterházy Attila (MSZP elnök, frakcióvezető) – spanyol felsőfok, angol felsőfok (szóbeli)
  • Vona Gábor (Jobbik elnök, frakcióvezető) – angol középfok
  • Schiffer András (LMP, társelnök) – angol középfok
  • Szél Bernadett (LMP, társelnök) – angol felsőfok, német felsőfok
  • Gyurcsány Ferenc (DK, elnök) – angol tárgyalási
  • Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért Párt, társelnök) – olasz felsőfok, francia középfok, angol középfok
  • Szabó Tímea (Párbeszéd Magyarországért Párt, társelnök) – angol középfok, olasz középfok, fárszi társalgási szint.
  • Kövér László házelnök angolból társalgási szintet tud felmutatni.

381 képviselő, 234 nyelvvizsga

A parlamentben a társalgási szintű szlovákkal, beás cigánnyal és Szabó Tímea fárszi nyelvismeretével együtt az Országgyűlés képviselői összesen 17 nyelven tudnak megszólalni.

Az angol, német, francia, orosz, olasz, eszperantó, román, spanyol, latin, norvég, lovári, szerb és horvát mellett arabul is. A nyelvet a libanoni keresztény családból származó Daher Pierre hozta be a parlamentbe a Fidesz képviselőjeként. A sémi nyelvcsalád ezzel ki is merült az Országgyűlésben, héberül ugyanis senki sem beszél.