Pártok delegáltjai nézegethették a névjegyzéket Csongrádban

2014.04.06. 19:15

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője szerint jogellenes, hogy az NVI utasítása alapján pártdelegáltak kezelhetik a választói névjegyzéket egyes Csongrád megyei szavazókörökben. Mózes a Rádió Mi adónak nyilatkozott.

A főjegyző elmondta, hogy a Nemzeti Választási Irodától kapott utasítást, ami szerint jogszerű, ha a pártdelegáltak kezelik a névjegyzéket. Mózes tiltakozott a döntés ellen, mert a törvény azt mondja, hogy a névjegyzéket a jegyzőkönyvvezetőnek kell kezelnie. A jegyzőkönyvvezető pedig nem pártdelegált, hanem köztisztviselő.

végül többszöri telefonálás után utasításba kapta, hogy lehetővé kell tenni a pártdelegáltak számára is, hogy kezeljék a névjegyzéket. Mózes végül sms-ben jelezte tiltakozását, az a megoldás született, hogy az egyes szavazókörök dönthetnek róla, hogy megengedik-e a pártdelegáltaknak a névjegyzék kezelését.

A Csongrád megyei 1-es választókerület LMP-s pártdelegáltja, Kovács Péter azt mondta az Indexnek, hogy a pártdelegáltak névjegyzék-kezelése azért problémás, mert így a pártok megtudhatják, hogy ki szavazott, és ki nem szavazott.

Ezzel pedig vissza lehet élni, hiszen ha a delegált megtudja, hogy az ő pártját támogató „Józsi bácsi” még nem szavazott, akkor telefonon jelezheti ezt az aktivistáknak, akik szólhatnak a szavazónak.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Választási Irodát, ők a választási törvény 176. §-ra hivatkoztak,, eszerint:

A szavazatszámláló bizottság megállapítja, hogy a polgár szerepel-e a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben.

Az NVI szerint, mivel a törvény nem határozza meg, hogy pontosan melyik tagnak kell kezelnie a névjegyzéket, ezért a szavazatszámláló bizottság szabadon dönthet ebben a kérdésben. A szegedi választási bizottságnál viszont egy 2000-es belügyminiszteri rendeletre hivatkoztak, ami egyértelműen kimondja, hogy a névjegyzéket a jegyzőkönyvvezetőnek kell kezelnie:

A szavazatszámláló bizottság mellett működő jegyzőkönyvvezető ... gondoskodik a névjegyzék, valamint a visszautasítottak jegyzéke és a mozgóurnát kérők jegyzéke vezetéséről.

Az NVI erre azt mondta, hogy ez a rendelet csak a helyi népszavazásra és népi kezdeményezésre vonatkozik, ezért az országgyűlési választásokon nem kell alkalmazni. Az NVI szerint tehát jogszerű, ha pártdelegáltak kezelik a névjegyzéket. Az NVI egy másik rendeletre hivatkozik, ami szerint a jegyzőkönyvvezető csak akkor kezeli a névjegyzéket, ha a szavazatszámláló bizottság úgy dönt.