Így teljesítettek Orbán körzetei

2014.04.07. 08:13 Módosítva: 2014.04.07. 08:44
A választások után kiderült a rejtély, miért látogatott el Orbán az egyhetes kampányturnéján olyan városokba is, mint Baja vagy Debrecen, ahol biztosra vehető volt a Fidesz győzelme: bár a kormánypárt tényleg nyert ezekben a körzetekben, támogatottsága jelentősen csökkent a 2010-eshez képest.

Orbán Viktor úgy igazán csak az utolsó héten szállt be a kampányba, amikor hat nagyvárosba látogatott el, hogy ott egyengesse egy kicsit a fideszes jelöltek útját. Két város – Baja és Debrecen – egyértelműen fideszes fellegvárnak számít, de két olyan városban – Győrben és Szegeden – is kampányolt Orbán, ahol egy-egy választókörzetben a baloldal győzelme sem lett volna meglepő.  Megnézzük, hatottak-e Orbán vicceskedő beszédei, sikerült-e növelni a Fidesz-KDNP előnyét vagy megakadályozni a balos győzelmet.

Baja

Orbán első állomása múlt héten Baja volt, ahová saját bevallása szerint azért látogatott el, mert az időközi választásokon az ellenzék a videóbotránnyal megmutatta az oroszlánkörmeit, nekik pedig az kell megmutatni, hogy ezt nem lehet. Az ellenzék szerint persze sokkal inkább azért volt szükség Orbán látogatására, mert Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere jelentősen meggyengült az utóbbi időben, és az sem tett jót a népszerűségének, hogy kiderült, választói pénzén annyi üzemanyagot vett, hogy akár a Földet is megkerülhette volna négyszer.

Az eredmények némileg alátámasztják Zsigó Róbert meggyengülését, mert míg 2010-ben a szavazatok 62,62 százalékát szerezte meg, most csak 50,34-et sikerült behúznia (93 százalékos feldolgozottságnál).  A baloldali jelöltnek, Teket Melindának így sem sikerült még csak megközelítenie sem, mivel csak a szavazatok 25,9 százalékát szerezte meg. Igaz, ezzel is túlszárnyalta 2010-ben indított elődje, Márfai Péter MSZP-s politikus eredményét, ami 16,17 százalék volt. Baján a Fidesz 1998 óta négyszer nyert már választást.

Dombóvár

Baja után Orbán Dombóvárra látogatott el. A 29 ezer fős Tolna megyei város eddig rendszerint kormánypárti jelölteket segített parlamenti mandátumhoz, 1998-ban a Fidesz után két MSZP-s ciklus jött, 2010-ben pedig ismét a Fidesz nyert Patay Vilmossal, aki már az első fordulóban legyőzte elődjét, Tóth Gyulát – aki csak néhány tucat szavazattal előzte meg a harmadik jobbikost. A 2010 őszi önkormányzati választásokon viszont Patay alulmaradt a szocialisták által támogatott független polgármesterrel szemben.

A Fidesz-KDNP idei dombóvári jelöltje Potápi Árpád, aki 2002 óta Bonyhád polgármestere, és 2010-ben a bonyhádi választókerületből már az első fordulatban mandátumot szerzett és a parlamentbe is bekerült. 

 A kormánypárt támogatottsága csak némileg esett vissza vasárnap a 2010-eshez képest: Potápi 47,9 százalékot szerzett, míg Patay 2010-ben  50,6-ot.  A baloldal némileg javított az eredményen: 2010-ben Tóth Gyula a szavazatok 22,8 százalékát, idén Tigelmann Péter a 23,9 százalékát kapta meg, de mindkét választáson csak alig, 0,6 százalékkal előzték meg a Jobbikot. Az LMP 2010-ben és most is az országos átlagánál rosszabbul teljesített: 4,97 illetve 2,8 százalékot szerzett a zöld párt.

Mezőkövesd

Orbán Viktor országjárásának következő állomása a borsodi Mezőkövesd volt, ahol a Fidesz Tállai Andrást indította. Tállai nemcsak a Fidesz országgyűlési képviselője és államtitkár, de Mezőkövesd legbefolyásosabb embere is, akivel nem tanácsos rosszban és nem árt jóban lenni.

1998 óta tagja a Fidesznek, 2002-től nyolc éven át Mezőkövesd polgármestere volt, az ezredforduló óta egy rakás pénzt lobbizott már ki a városnak.  Legutóbb a város pár éve még az NB III.-ban játszó, ma már élvonalbeli focicsapata kapott 400 millió forintot a költségvetési tartalékból. Első, de még második ránézésre is úgy tűnt, hogy emiatt nincs félnivalója: a borsodi 7. választókerületet, amiben egyéniben indul, simán nyerheti, ahogy a Fidesz is. 

Bár az ellenzék ezt másképp látta, és éppen Orbán látogatását tekintette bizonyítéknak arra, hogy a Fidesz meggyengült a régióban, a vasárnapi eredmények ezt csak részben támasztják alá.  Tállai 2010-ben 53, 8 százalékos eredménnyel jutott be a parlamentbe, idén hat százalékkal kevesebbet kapott, a baloldal viszont csak három százalékkal javított idén a 2010-es eredményén, azaz 15,64 százalék helyett 18,99 százalékot szerzett.

Mezőkövesden egyértelműen a Jobbik a második legerősebb párt. 2010-ben Csirkai Balázs a voksok 28, 91 százalékát szerezte meg, idén Dr. Bóta Mihály 27,3 százalékot kapott.

Győr

Győrben a két választókörzet közül az 1-esről, a városiról még a Magyar Nemzet is úgy tartotta, hogy esélyes a baloldali győzelemre, és a Kisalföld.hu házi szavazása is elsöprő baloldali győzelmet mutatott,  ez azonban nem jött be: az 1-es körzetben Simon Róbert Balázs elég simán, 20 százalékkal megverte az MSZP-s Fábián Györgyöt (49,3 százalék, illetve 29,6 százalék).

Az viszont tény, hogy ez azt is jelenti, a Fidesz jelentősen meggyengült a városban. 2010-ben Kara Ákos 65,3 százalékot ért el az 1-es választókörben, az MSZP jelöltje, Bajorfi Tamás pedig csak 12,67-et, aminél Fábián idén lényegesen jobban szerepelt.

A 2-es választókörben szintén visszaesett némileg a Fidesz, bár ezt azért nehéz pontosan megmondani, mivel korábban Győrben három választókerület volt. 2010-ben a 2-es választókörben 57 százalékot, a 3-asban pedig 64 ért el a jelenlegi kormánypárt. Kara Ákos, aki akkor a 2-es körzetben indult, 57 százalékkal szerzett mandátumot. Idén a DK-s Glázer Tímea volt a baloldal másik jelöltje, rá a szavazók 20,59 százaléka voksolt.

Szeged

A következő állomáson, Szegeden hiába való volt Orbán minden lelkesítése és a legenda szerint az egyenesen a Fidesz felé dőlő új választókörzetek is, a baloldal legyőzte a kormánypártot. Már ottjártunkkor is látszott, hogy a szegediek nem lelkesednek a Fideszért túlságosan, a Dóm tér nem telt meg, a fideszes nyugdíjasok unatkoztak, Orbán nem volt csúcsformában. Az előtte felszólaló kormánypárti képviselőjelöltek viszont kritikán alul teljesítettek.

Ennek ellenére a baloldalnak a két szegedi választókerületből csak egyet sikerült megnyernie. Szabó Sándor 39,6 százalékkal nyert a Fidesz-KDNP-s Bohács Zsolt Józseffel szemben, aki 33 százalékot kapott. A 1-es választókörzetben 2010-ben a Fidesz  a voksok 53 százalékát szerezte meg.

Azért a többi szegedi választókörzetben is gyengült a Fidesz, míg 2010-ben mindenütt 50 százalék fölött teljesített, most a 2-es választókerületben 44 százalékot kapott.

Debrecen

Orbán Viktor biztosra ment, és egyhetes kampányturnéját Debrecenben zárta, ami az egyik legfideszesebb város az országban. Orbán Viktor megmondta: ez a város (Debrecen) aluszékony volt 1998-ig, mikor is aztán úgy döntöttek a debreceniek, jöjjön a Fidesz, jöjjön Kósa Lajos, aki eddig polgármester volt, most viszont erről lemondott az országgyűlési képviselőség javára. 

Kósa Lajos megverése egyébként olyan esélytelennek tűnt, hogy az MSZP le is passzolta az Együttnek a helyet. Kósa kihívója, Dr. Szegedi    doki   István onkológus, aki annyira orvos, hogy Facebook-oldalán azt írja, a fotózkodásokra valahogy sosem jutott el, mert mindig ügyelnie kellett. 

Doki István ehhez képest a baloldal országos átlagának megfelelően teljesített, a voksok 26, 9 százalékát hozta el, Kósa pedig 47,8 százalékot kapott, ami jóval elmarad a 2010-es elsöprő, 62 százalékos sikerétől. A másik két debreceni választókörben kissé gyengült a Fidesz és 10-11 százalékot erősödött a baloldal, 7-8-at pedig a Jobbik. Az LMP két körzetben az országos átlagának megfelelően, egyben pedig kicsit alatta teljesített az idén.