Öntörvényű Orbán, előretört az antiszemitizmus

2014.04.07. 10:53

A választások miatt újra a vezető hírek közé került Magyarország a nemzetközi sajtóban. Összeszedtük, mit írtak a magyar politikai helyzetről az angolszász hírügynökségek:

Associated Press: Az eredmények tényszerű ismertetése után az Európai Zsidó Kongresszus elnökét, Moshe Kantort idézi a hírügynökség, aki szerint "Magyarország sötét napja" volt a vasárnap a Jobbik erősödése miatt. A tudósítás megemlíti, hogy bár Orbán gyakran vitázott az EU-val a demokratikus rendszer lebontása miatt, most a választási beszédében mégis békülékenyebb hangot ütött meg. A cikk röviden ismerteti az orbáni gazdaságpolitika ellentmondásosságát, szóba hozza a paksi atomszerződést, és nyilatkozik benne Timothy Ash, a Standard Bank elemzője.

Bloomberg: Orbán lemosta ellenfeleit, és tovább konszolidálhatja hatalmát – értékel a pénzügyi hírügynökség. A cikk felidézi Orbán EU-val folytatott csörtéit, a különadókat, és azt, hogy sokan a demokratikus intézmények lebontásával vádolják a magyar miniszterelnököt. Megszólal az Erste, a Budapest Alapkezelő, az Aegon és a Political Capital elemzője, valamint egy kisvállalkozó, aki a Fidesz-rendezvényre látogatott.

Financial Times: A vezető brit pénzügyi napilap távolságtartóan ismerteti az eredményeket, idézi a pártvezetői nyilatkozatokat, majd rátér a választással kapcsolatos ellenzéki kifogásokra. Többek között előkerül a határon túli szavazók, a kamupártok és az elmaradt tévévita témája is.

Reuters: Már a címében is öntörvényűnek (maverick) írja le Orbánt a hírügynökség, és a cikk legelején felbukkan az "antiszemitizmussal vádolt" Jobbik előretörése. Az üzleti szektor egy része továbbra is félhet az EU-val is gyakran összezördülő kormány kiszámíthatatlan lépéseitől. A Jobbik az utóbbi évek legerősebb európai szélsőjobboldali eredményét érte el húszszázalékos támogatottságával, állítja a University of Georgia professzora a cikkben. Rajta kívül Timothy Ash, a Standard Bank Magyarországról gyakran nyilatkozó elemzője beszél a cikkben. A Reuters tudósítását egyébként sok más sajtótermék, többek között a CNBC és a Guardian is átvette.

Wall Street Journal: Gyöngyösi Márton és Rogán Antal neve is felbukkan a vezető amerikai pénzügyi napilap tudósításában. A cikk szűkszavúan megállapítja, hogy Orbán az utóbbi négy évben alaposan átalakította a magyar intézményrendszert, ami miatt sok kritikát kapott külföldről.

Economist kelet-európai blogja: Nacionalista, populista kormányzás, államközpontú gazdaság és sok EU-s konfliktus jellemezte a lap szerint az elmúlt négy évet, Orbán ezek után értékelte történelminek a győzelmét. A lap megjegyzi, hogy 800 ezerrel érkezett kevesebb szavazat a Fideszre, mint 2010-ben. Az eredményt a baloldal nagyon nagy vereségének látja a lap, kiemeli, hogy a Fidesz kampányában nagy szerep jutott a Simon-ügynek és a rezsiharcnak is (war on utilty companies). Az Economist blogja kitér a Jobbik erősödésére is, ha a baloldali ellenzék nem fog össze és alkot közös ellenzéki frakciót, akkor a szélsőjobboldali párt lehet a Fidesz fő ellenzéke.