Bokros Lajos nem adja fel, újra az EU a cél

fotó (2)
2014.04.08. 12:52

Gyermeki örömmel az arcán vetette bele magát Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (Moma) elnöke, a fontos dolgok száznál is több pontba szedésének mestere az aláírásgyűjtésbe: pártja indul az európai parlamenti választáson. Illetve szeretne indulni, így most elkezdték az aláírásgyűjtést. Bokros bízik benne, hogy az induláshoz szükséges húszezer aláírást könnyedén összeszedik majd, mivel az emberek értékelni fogják azt a 

becsületes, önzetlen politikát, amit a Moma folytat. Azt, hogy a párt nem volt hajlandó a kampánymilliókért külön pártként indulni, ahogy tette azt sok kispárt.

A Deák térre kitelepülő pártelnök és 14 tagú pártja valóban nem indult önálló pártként az országgyűlési választásokon. Januárban kezdtek tárgyalásokat az akkor még Összefogásnak nevezett baloldali tömörüléssel. Akkor azt mondták, egy külső, programalapú támogatói megoldáson gondolkodnak, a támogatásért cserébe nem kérnének egyéni helyeket, viszont bizonyos garanciákat igen. A szerződésben végül az Összefogás azt vállalta, hogy ha győznek, helyreállítják a jogállamiságot, és elfogadnak egy új, kétfordulós, arányos választási rendszert.

Az Összefogás/Kormányváltás végül semmilyen szerződés, semmilyen vállalását nem tudja betartani, köszönhetően a választáson elért eredményének, így Bokros most már − lezárva a közös ciklust − önállóan indul az európai parlamenti választáson. A mozgalom Deák téren tartott sajtótájékoztatóján elmondta, ők voltak az elsők, akik az NVI irodájában átvették az első aláírásgyűjtő íveket, hogy minél hamarabb megkezdhessék az aláírásgyűjtést. Bokros szerint a Moma az egyetlen párt, mely az unióban következetesen képviselte Magyarországot.

A kormányváltók kudarcát értékelve elmondta, hogy egyetért Bajnaival: ez súlyos kudarc volt. „Nekik kell feldolgozni, mi a Fidesz ronbolása miatt támogattuk az összefogást" − mondta, és hozzátette, hogy ezek szerint mégnagyobb összefogásra van szükség. Bokros és pártja most külön indul az EP-választáson. Szerinte az EP-választás nem egy eltorzított választás.

Bokros 2009 óta tevékenykedik az EP-ben az MDF egy szem képviselőjeként, de 2010 óta folyamatos perben és viszályban áll annak utódszervezetével, a Makay Zsolt vezette Jólét és Szabadsággal. A Moma támogatóit a közvélemény-kutatások során eddig nem sikerült bemérni, ennek ellenére Bokros bízik abban, hogy van legalább ötszázaléknyi szavazó, aki támogatja a szabadpiaci elveket, valamint a kicsi, de hatékony állam eszméjét.