Bajnai mégsem lesz képviselő

2014.04.09. 17:17 Módosítva: 2014.04.09. 18:03
Felveszi a mandátumát, de át is adja valakinek - Szigetvári Viktor, Pápa Levente vagy Szelényi Zsuzsanna a legvalószínűbb utód. Az Együtt-PM európai parlamenti listáját is ő fogja vezetni, de a magyar törvényhozáshoz hasonlóan az EP-be sem kíván beülni a volt miniszterelnök. Az Együtt-PM vezetősége a vereség után teljes tisztújítást fog tartani. De csak júniusban, ha vége az EP-kampánynak.

Nem ül be a magyar országgyűlésbe

Bajnai Gordon nem hagyja ott az Együtt-PM-et, de nem lesz parlamenti képviselő – jelentette be a volt miniszterelnök szerda délután egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. Egészen pontosan: a tervek szerint a mandátumot felveszi, de rögtön át is adja majd másnak. Bajnai döntését azzal indokolta, nem a parlamenti politizálás az, ahol az ő erősségei igazán megmutatkoznak, illetve szerinte a következő négy évben a Fidesz-kormányt leváltó ellenzék a parlamenten kívül fog döntően megszerveződni. Ezt nem csupán a kétharmaddal, hanem az új házszabállyal, illetve az elmúlt évek tapasztalatával indokolta.

Az Együtt-PM csak később dönt róla, kit küld a helyére. Mivel a másik három Együtt-PM-es parlamenti képviselő közül ketten a Szolidaritás tagjai, a harmadik pedig a PM-é, valószínű, hogy Bajnai helyére a Haza és Haladás delegál tagot.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáján a következő, szóba jöhető képviselők: 

  • Szigetvári Viktor (36.)
  • Scheiring Gábor (48.)
  • Pápa Levente (49.)
  • Szelényi Zsuzsanna (53.)
  • Gulyás József (54.)
  • Karácsony Gergely (55.)

Közülük Szigetvári, Pápa és Szelényi a Haza és Haladás tagjai.

Így kerülte meg a témát az Indexnek adott interjújában Bajnai Gordon márciusban

Beül a parlamentbe, ha veszítenek?

Semmilyen, a vereséggel kapcsolatos forgatókönyvvel nem foglalkozunk most. Április 7-éig a legfőbb célkitűzésem az, hogy a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat begyűjtsem. Utána a pártom koalíciós tárgyalódelegációját szeretném vezetni. Ez az ambícióm és a szerepfelfogásom, minden más csak félrevinne attól a feladattól, ami miatt másfél éve visszatértem a politikába, és egy csomó személyes és politikai áldozatot hoztam.

Képviselő lesz májusban?

Ön indokolatlanul borúlátó. Remélem, azt azért nem gondolja, hogy a listánk második helye ne lenne biztos mandátumszerző.

(A teljes interjú itt olvasható.)

Már jóval a választások előtt elterjedt a híre ennek a forgatókönyvnek, igaz, akkor még egy kisebb vereséggel számolva elsősorban Karácsony Gergelyt tartották a fő esélyesnek Bajnai mandátumának megöröklésére. Egy DK-s politikus a választások előtt az Indexnek név nélkül nyilatkozva 75% esélyt adott arra, hogy Bajnai nem lesz parlamenti képviselő.

Nem ül be az Európai Parlamentbe sem

Bajnai nem csak az Együtt-PM országos részlistáját, de a párt európai parlamenti listáját is vezetni fogja, de Brüsszelben sem kíván képviselő lenni, szerepe a lista elején szimbolikus – ahogy például Gyurcsány Ferencé is a Demokratikus Koalíció listájának élén. Az EP-kampányt ugyanakkor Bajnai fogja a hátán vinni, a következő napokban Miskolcon és Veszprémben is részt vesz a párt aláírásgyűjtó akciójában.

Az Együtt-PM kampányának fő üzenete a „csak azért is" lesz: csak azért is van Magyarországnak európai hagyománya, egy szebbik arca. A hangsúly tehát azon lesz, hogy az április 6-i választási vereségért most lehet majd szépíteni.

Júniusban tisztújítás jön

Hasonlóan a pártszövetség másik tagjához, a Párbeszéd Magyarországért Párthoz, ahol a teljes elnökség felajánlotta a lemondását, az Együtt-PM-ben is tisztújítás következik, erre azonban csak júniusban, az EP-választás után kerül majd sor. A hatfős elnökségben a Haza és Haladást képviselő Szigetvári Viktor és Szelényi Zsuzsa, a millás Juhász Péter és Gulyás József, valamint a Szolidaritást vezető Kónya Péter és Székely Sándor is lemond. Bajnai Gordon hivatalos tisztsége pedig formális már április 6-án megszűnt, ő ugyanis a párt választási felkészüléséért felelős személyként volt tagja a vezetőségnek. Arra a kérdésre, hogy jelöli-e magát újra a párt irányító szervébe, Bajnai Gordon nem adott egyértelmű választ.

A tisztújítás mellett alapszabály-módosításra is sor kerül, illetve várhatóan kinyitják a pártot az új tagok előtt. Eddig ugyanis létszámstop volt érvényben, a kezdeti 30 alapító után a párt egyetlen bővítési kört tartott, akkor az Együtt három ágán száz-száz-száz főt vettek fel.