Ron Werber áldozatának nyilvánította magát Papcsák Ferenc

2014.04.09. 12:19
Háborús retorikával magyarázta vereségét Papcsák Ferenc, a Fidesz zuglói jelöltje. Papcsák az önkormányzat által fenntartott lapnak adott videointerjút.

Egy picit érzelmileg is meg kell közelíteni a kérdést

– mondta Papcsák arra a felvetésre, hogy ellenfele, az MSZP-s Tóth Csaba nyerte a választást. Az érzelmi megközelítés lényege: Papcsák „nem örül, illetőleg szomorú amiatt”, hogy a Zuglóban – a sok vidéki választókerülettel ellentétben – teret tudott nyerni a Ron Weber nevével fémjelzett gyűlölettechnológia.

Papcsák egy nagy harcmezőként festi le az országot, ahol a Fidesznek sikerült megszereznie a kétharmadot, az MSZP és támogatói pedig a Hungária-gyűrű kerületeibe „húzódtak vissza”. A XIV. kerületi polgármester nevet is talált az Csepeltől Újpestig húzódó elveszett területeknek: a választás óta úgy hívja ezt a részt, hogy „vörös félhold”.

Vereség utáni interjú Papcsák Ferenccel

Papcsák békés építkezésként emlékszik saját időszakára, ráadásul meg van győződve arról, hogy az országos közpolitika és az „önkormányzás” teljesen más megítélés alá esik, ezért nem érti, hogy a kerületben miért gondolták úgy sokan, hogy le kellene váltani Orbán Viktort. Papcsák nem érti azt sem, hogy a hozzá hasonló vesztesekkel, az életét a rezsiharcra feltevő csepeli Németh Szilárddal, vagy a „szomszéd várban vitézkedő” és hét gyereket nevelő VII. kerületi Rónaszékinével mi bajuk lehetett a választóknak. Papcsák azon is értetlenkedik, hogy miként támogathatták a szocialista Oláh Lajost az erzsébetvárosiak, hiszen Oláh a lokálpatrióta Rónaszékinével ellentétben a XII. kerületi lakos. (Papcsák 2010-ben XVII. kerületi lakosként került a pártközpont jóvoltából Zuglóba.)

Papcsák szerint az elmúlt években az ő ócsárolásáról szólt a kampány, ezzel szemben kevés volt, hogy a Fidesz jelöltjeként az emberek problémáival foglalkozott.

A polgármester úgy gondolja, vele szemben elfogultak voltak a polgárok, hiszen ellenfele is szép autóval jár, de az előző ciklusban csak az ő autója (egy 30 milliós Mercedes) és az ő pénze (2013-ban 160 milliós bevételével ő volt a legjobban kereső képviselő a parlamentben) volt téma a sajtóban.

Tény, hogy Papcsák gyakran került az újságokba, arról azonban most nem ejtett szót, hogy kívülről hozott polgármesterként rövid idő alatt összeveszett a helyi Fidesz-szervezet több vezetőjével. A zuglói kormányoldali politikusok éppen attól tartottak, hogy Papcsák, aki az országgyűlési képviselőséget választotta a polgármesterség helyett, otthagyja az önkormányzatot, és a népszerűtlen intézkedések következményeit nekik kell majd viselniük. A belső ellentétek mértékét jelzi, hogy párttársa készítette az a hangfelvételt, amely kirobbantotta a zuglói 100 milliós kenőpénzbotrányt.

Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere 36,3 százalékkal került a 40,06 százalékos győztes szocialista Tóth Csaba mögé. Papcsáknak a Fidesz országos listája 60. helyéről került be a parlamentbe, miután több, a listán előrébb szereplő politikus egyéniben szerezett mandátumot. Papcsák négy éve még 46,5 százalékot szerzett az országgyűlési választás első fordulójában.

A számok tanúsága szerint egyébként inkább személyes vereségnek tekinthető a vasárnapi eredmény, hiszen volt olyan szavazókör, ahol egyéni jelöltként közel 15 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint listán a Fidesz.