Szellemménes tartja rettegésben Jákót

2014.04.09. 22:23

Mintha szellemek volnának, éjszakánként vadlovak róják a Somogy megyei Jákó és Kutas környékét - írja a Sonline.hu. Szétdúlják a helyiek veteményesét, károkat okoznak a földeken. A ménes tizenegy lóból áll, egy csődör vezeti őket a nyakában kolomppal.

Ihárosi Jánosnak egy hete kellett bekerítenie a kertjét, mert minden hajnalban friss patanyomokat talált ott. Letördelték a gyümölcsfáit is. Újra kellett vetnie miattuk a sárgarépát, petrezselymet, hagymát, mindent - panaszkodott a lapnak. Szerinte "kovboj kéne ide lasszóval", hogy megfékezze őket.

Jancsek Sándornénak a krumpliját taposták ki a földből. Szerinte már több mint egy évtizede itt garázdálkodnak, de még senki sem tudott intézkedni.

Éjszaka hatalmas robajjal száguldott a ménes a főúton, oda-vissza – mondta el Németh Zsolt. Egy autó majdnem beléjük is rohant.

A vadlovak letarolnak mindent, ami az útjukba kerül, óriási károkat okoznak a vetésben - állítja a riport. Lerágják az ősszel telepített gyümölcsfákat, az egyik lakó udvarán még a fenyőfát is megrágták.

Egy nő bement a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, mert nála is áttörték a kerítést a lovak, és tönkretették a kertjét. Azt mondták neki a rendőrök, hogy ő már a huszonnyolcadik panaszos, mégsem történt semmi.

Szóltak a kutasi jegyzőnek, mert úgy sejtik, hogy egy ottani gazda lovairól van szó. Fel is keresték a férfit, aki három-négy lovat mutatott az istállóban, és azt mondta, hogy több állata nincs. Segítséget kértek a szombathelyi állatvédőktől, akik azt mondták, hogy próbáljanak egyet befogni, akkor majd megáll a többi is, és ők az önkormányzat költségén elszállítják.

A polgármester tanácstalan.