Légkondis raktárban pihen Orbán táskája

2014.04.11. 14:26
Nem lesz magányos Orbán Viktor piros sporthátizsákja a Nemzeti Múzeumban, hiszen olyan illusztris tárgyak társaságát élvezheti majd, mint például a Rákosi Mátyásnak, Kádár Jánosnak, Göncz Árpádnak szánt ajándékok vagy Sólyom László aktatáskája. Még a Kossuth téri tüntetők néhány cucca is ott hever, Horn Gyulától semmi nincs.

A Nemzeti Múzeum raktárába kerül Orbán Viktor legendássá vált piros sporttáskája, amivel a kormányfő korábban merényletet követett el a globális stylisttársadalom ellen. Az Orbánnal kevésbé szimpatizálók persze egyből azt gondolhatják, ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy elindultunk a diktatúra felé, de nem ez a helyzet. Az állami múzeum történeti tárában dolgozó tucatnyi muzeológusnak az a dolga, hogy dokumentálja a jelenkort, és begyűjtsön olyan tárgyakat, amelyek egy politikatörténeti szempontból jelentős eseményhez vagy politikushoz kötődnek. Persze nem könnyű megmondani, hogy az, ami most jelentősnek tűnik, az lesz-e mondjuk száz év múlva, mindenesetre azt, hogy milyen eseményről vagy melyik politikustól gyűjtsenek be tárgyakat, a muzeológusok döntik el.

A Kossuth téri tüntetők kamerája is ott van

„Már tavaly szó volt róla, hogy Orbán Viktor hátizsákja hozzánk kerül. A Miniszterelnöki Hivatal protokollosztályát kerestük meg, jeleztük, hogy milyen típusú tárgyakat szoktunk begyűjteni, a sporttáska végül így került hozzánk hétfőn” – mesélte az Indexnek Gál Vilmos muzeológus. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a sporttáska először egy restaurátorhoz kerül, aki megnézi, milyen állapotban van. Ezután leltározzák, bekerül egy pormentes, klimatizált raktárba, és addig ott is marad, amíg ki nem állítják vagy kölcsön nem adják egy másik, például külföldi múzeumnak.

az elveszett frigytaska.gif
Fotó: szarvas / Index

Egyelőre nem tudni, a táskát mikor állítják ki, az 1991 óta begyűjtött tárgyakhoz hasonlóan várni kell majd arra, hogy egy időszaki kiállításon megtekinthesse a nagyközönség. Korábban úgy volt, hogy a jelenkorhoz tartozó, mostanság begyűjtött tárgyakat egy rövid időre kiállították, de már 4-5 éve nincs így.

De Orbán hátizsákja nem egyedül várja a szereplést: a múzeum raktáraiban egy csomó olyan tárgy társaságát élvezi, amely vagy egy jelentős politikai szereplőhöz vagy egy fontos eseményhez kapcsolódik. Így például ott pihen a 2006-os Kossuth téri tüntetők több transzparense, sőt egy videokamerájuk is – ezeket Gál személyesen gyűjtötte be anno a demonstrálóktól. De a muzeológus Kolontáron is járt, hogy a vörösiszap-katasztrófához kapcsolódó tárgyakat szerezzen a gyűjteménybe – tehát nem csak politikai témákra fókuszálnak a történészek.

Antall csíkos nyakkendője is 

Az, hogy a jelenkor begyűjti a jelenkor tárgyait, hogy azok a jövőben tárgyi emlékekként köszönjenek vissza, nem új muzeológusi hóbort. Az 1848-as szabadságharchoz kötődő tárgyakat a kor történészei 1867-ben gyűjtötték be. De szedtek össze emlékeket Rákosi Mátyástól éppúgy, mint Kádár Jánostól, előbbitől inkább neki szánt ajándéktárgyakat. Gál az Indexnek arról is beszélt, hogy mivel Rákosi a Szovjetunióban halt meg, így tőle nehezebb volt ilyeneket beszerezni. Ugyanígy Nagy Imre családjától is szereztek ereklyéket a történészek, de csak a rendszerváltás után.

A rendszerváltás utáni politikai élet szereplőivel viszont már könnyebb a dolguk. Így kerülhetett a múzeum raktárába például az a toll, amivel Antall József egykori miniszterelnök Prágában aláírta a Varsói Szerződés felmondását. De a raktárban van Antallnak az a csíkos nyakkendője is, amit sokszor hordott nyilvános szerepléseikor. 

Göncz Árpád volt államfőtől is vannak tárgyak – jellemzően neki szánt protokollajándékok, például dél-amerikai városok díszkulcsai és különféle emlékérmek. De Sólyom László több tollát, írókészletét, szemüvegét és egy bőrmappáját is a raktárban őrzik. Horn Gyulától viszont semmi nincs, Gál Vilmos azt mondta, egyeztetnek a családjával, hogy kerüljön a múzeumba valami az egykori kormányfőről. Medgyessy Pétertől és Gyurcsány Ferenctől viszont kaptak tárgyakat, főleg tollakat. 

„Vannak olyan tárgyak, amikről mi azt gondoljuk, hogy annyira nem értékesek, aztán néhány év múlva kiderül, hogy igen. Általában akkor, ha egy külföldi múzeum kölcsönkéri. Ekkor jól látható, hogy például egy másik ország múzeumában milyen más szempontok alapján tartanak valamit fontosnak vagy fontosabbnak a többinél" – mondta az Indexnek Gál Vilmos. Példaként egy rákosi címert és egy szögesdrótdarabot említett, amit nemrég kértek kölcsön Brüsszelből, egy újonnan nyíló múzeumba.

Demszky tojásait ne itt keressék!

2008-ban Demszky Gábor akkori főpolgármester tojással megdobált ruháját adta oda a Budapesti Történeti Múzeumnak. A ruhát ilyenkor nem mossák ki. Ahogy Ferenc Ferdinándnak azt a Bécsben őrzött ruháját sem, amelyben lelőtték.