Ledózerolják a kishantosi mintagazdaságot

Kép19
2014.04.12. 10:34 Módosítva: 2014.04.12. 16:54

"Győzött a kétharmad, megindultak a gépek. Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen" - idézi a hvg.hu szombat reggeli cikke Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjét.

Egy magán őrző-védő cég ugyanis lezárta a kishantosi földekhez vezető utakat, a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten pedig munkagépek kezdték el beszántani a növényeket. Ács Sándornét egyébként hétfőn életveszélyesen megfenyegették az új bérlők, amikor egyik traktorukkal a földeken dolgozott.

Ami eddig történt:

  • a kishantosi földek új bérlői szombat reggel traktorokkal kezdték kitárcsázni az őszi búzát, borsót és napraforgót
  • egy őrző-védő cég 30 embere is a földeken van, eltorlaszolják az utakat
  • ők a Greenpeace-közlemény szerint a B5 Global Monitoring Kft. fegyveresei, akik Zászlós Tibornak, a kishantosi biogazdasággal szomszédos területeket birtokló Mezőfalvai Zrt. igazgatójának a megbízásából vannak kinn. (UPDATE: a Mezőfalvai Zrt. képviselője hozzánk eljuttatott levelében cáfolta a sajtóközleménynek ezt a részét, közölve, hogy a Zrt. vezérigazgatója nem adott megbízást a Kft.-nek utak vagy egyéb területek őrzésére.)
  • a régi bérlő a földpályázaton vesztes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft.
  • szerintük több mint 140 millió forint értékű a bionövényállomány, amit most beszántanak
  • a nyertes földbérlők vizsont úgy érzik, a msot felszántott földeket jogszerűen használják
  • és majd az időjárás alakulásának megfelelően eldöntik, mit vetnek bele
  • a kishantosiak rendőrségi feljelentést tettek
  • szombat este 7-kor a Vidékfejlesztési Minisztérium elé szervez tüntetést Ács Sándorné Éva agrármérnök, a kishantosi gazdaság vezetője és Rodics Katalin, a Greenpeace Hungary kampánykoordinátora

Akcióban az Együtt PM

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége mellett Kishantoson van a PM-es Szabó Rebeka is, aki így nyilatkozott az Indexnek:

Itt állok kint a földeken a kishantosiakkal, és azt látjuk, hogy egyik állítólagos új bérlő épp tönkretesz egy traktorral egy olyan bio minősítésű búzatáblát, ami egy-két hónap múlva milliós értéket képviselt volna.

Az utakat eltorlaszoló őrző-védő cégről szóló híreket a politikus is megerősítette:

Megpróbálják megakadályozni, hogy rámenjünk az útra, kifejezetten agresszívan és fenyegetően lépnek fel. Az előbb kis híján elsodort egy terepjáró, nyilván az volt a szándék, hogy rámijesszenek.

Szabó Rebeka azt is sérelmezi, hogy

a rendőrség a mai rendőrségi feljelentés ellenére sem tesz semmit a traktorok erődemonstráló fellépése ellen.

Akcióban a Greenpeace

A Greenpeace Magyarország aktivistái már a helyszínen vannak. Februárban ők tettek büntető feljelentést és indítottak pert a kishantosi állapotok miatt hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, és jelenleg is perben állnak Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel.

A Greenpeace a közleményében továbbra is kiáll a biogazdaság mellett, és határozottan elutasítja a hatóság támogatásával zajló értelmetlen károkozást és önkényes területfoglalást. 

Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az új bérlők és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek.

A területek bérléséről szóló jogvita jelenleg is a bíróságon zajlik. Az ügy rendezésééig ilyen önkényes területfoglalás és pusztítás jogállamban nem fordulhatott volna elő. Kérdés az is, ha az új bérlők hisznek abban, hogy a bíróság nekik ad majd igazat, mi szükség volt a vetés tönkretételére.

A több mint 100 millió forintos kár okozása felesleges és teljesen értelmetlen, azonban a tudatosságot jelzi, hogy az előző hónapokban az NFA folyamatosan figyelte és fényképezte a kishantosi biogazdaság területeinek bevetését. A Kishantosi Nonprofit Kft. senkinek nem okozott károkat az új vetéssel, sőt megőrizte a terület értékes BioSuisse minősítését.

A Greenpeace egyébként épp a napokban tette közzé a Medián év eleji közvélemény-kutatását, amely szerint az emberek 94%-a még több biogazdaságot szeretne Magyarországon.

Rendőrségi feljelentés

A kishantosiak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft.-vel és a Greenpeace ügyvédje segítségével feljelentést tettek a rendőrségen a traktorok és a security cég szombat reggeli akciója miatt.

De mi is folyik ott Kishantoson?

Kishantos mintagazadasága azzal került be a korábbi években a köztudatba, hogy az itteni 452 hektáron 21 éve folyt vegyszermentes mezőgazdasági termelés. A biogazdaságot a Fideszből távozó Ángyán József volt agrárállamtitkár is védelmébe vette, amikor tavaly novemberben Kishantos veszített a földbérlet-pályázatokon, és a gazdálkodóknak le kellett mondaniuk az állami földekről. 

A kishantosiak tavaly novemberben megtagadták a földek átadását az új haszonbérlőknek, akik szerintük törvénytelen pályázaton nyertek, az új gazdák viszont bejegyeztették magukat a földhasználati nyilvántartásba.

Az agrártárca szerint az egész csak provokáció

Bitay Márton, Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkáta szombat délelőtt közölte:

A kishantosiak akciója tudatos provokáció. Mélységesen elutasítom, és nem ért vele egyet, mert a volt bérlőknek semmilyen jogosultságuk nincs használni a földterületet.

Álláspontja szerint a Nemzeti Földalapkezelőnek nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

A kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről.

Hozzátette:

Kishantos kárt okozott az államnak azzal, hogy nem engedte beszántani a területet.

A választók már döntöttek Kishantosról

Bitay Márton államtitkár szerint az egész tiltakozásnak semmi értelme, mivel a kishantosiak már a szavazófülkékben eldöntötték a biogazdaság sorsát:

Az ügynek politikai vonulata is van, mivel Ács Sándorné egy párt képviseletében elindult a parlamenti választáson. Ács Sándorné 1,26 százaléknyi szavazatot kapott, szemben a győztes fideszes jelölt 47,82 százalékos eredményével. Ez azt bizonyítja, hogy a helyi emberek már rég levonták a következtetéseket Kishantosról.

Mentsük meg Kishantost

Ezzel a névvel alakult pár hónapja egy Facebook-csoport, ami most egyre aktívabb, és videókat mutat a kishantosi földeken zajló eseményekről.

A csoportnak már majdnem 4000 tagja van.

Az LMP is beszállt a bozótharcba

Szél Bernadett, az LMP társelnöke Lengyel Szilvia és Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselőkkel együtt adott ki közleményt:

Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által évtizedek óta jogszerűen használt termőföldeken a vetés kitárcsázásába kezdtek azok a fideszes politikai körhöz tartozó nagygazdák, akiket a múlt évben – az LMP álláspontja szerint jogszerűtlen pályázati rendszerben – nyertesnek hirdettek ki.

 

Az érintett termőföld-részek jogszerű földhasználati kérdésével kapcsolatban jelenleg is zajlanak peres eljárások, így mindezek befejezéséig a fideszes oligarchacsoportokhoz tartozó nagygazdaságok nem vehették volna használatba ezeket a földeket.

Ezzel szemben a mai napon a vetések elpusztítása megkezdődött, eddig 150 millió forintos anyagi és felbecsülhetetlen eszmei kárt okozva ezzel. 

A Jobbik is harcba száll a magyar földért

Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke szerint a Kishantos-ügy „a fideszes agresszió egyik csúcspontja”:

Egyértelmű politikai leszámolásról van szó, mert a fideszes oligarchák még a bírósági döntést sem várták meg, helyette pusztítás, rombolás folyik.