Megvan a Fidesznek a kétharmad

2014.04.12. 08:47 Módosítva: 2014.04.12. 21:35
A legszorosabb választókerületeket megnyerte a Fidesz a szombatig még hiányzó szavazatok összeszámolása után, így egyre biztosabb, hogy 133 képviselővel pont kétharmados többségük lesz az új parlamentben. Több fontos körzetben még számolnak, de ezekben szinte kizárt a sorrend megváltozása, és eddig egyik választókerületben sem fordult meg a korábbi eredmény.

A legszorosabb választókerületeket is megnyerte a Fidesz, aminek így kétharmados többsége lehet az új parlamentben. Kucsák László, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyerte el a budapesti 15-ös választókerület országgyűlési képviselői mandátumát, miután a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes 22 szavazattal volt lemaradva a legszorosabb választókerületben, de végül 60 szavazat lett a hátránya.

Kucsákra 546-an, míg Kunhalmira 508-an szavaztak a most felbontott urnák összeszámlált szavazatai alapján. A külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait délelőtt keverte bele a szavazatszámláló bizottság a választókerület 34. számú szavazókörének szavazatai közé, amelyeket április 6-án nem számoltak össze.

A XV. kerületben, Budapest 12. választókerületében győzött László Tamás fideszes jelölt, végül 277 szavazattal előzte meg a baloldali összefogás jelöltjét, Móricz Esztert, itt sem fordult meg az eredmény. Ez volt az a körzet, ahol a második legkisebb különbség, csak 253 szavazat volt az átjelentkezők és a külföldön leadott, hiányzó szavazatok összeszámolása előtt. A Nemzeti Választási Iroda honlapjára is felkerült adatok alapján László Tamás végül 18 955, míg Móricz Eszter 18 678 szavazatot kapott.

A Budapest 6. választókerületben is győzött az eredetileg is vezető, fideszes Vas Imre, előnye pedig még nőtt is Pál Tibor Gyulával szemben A XVI. kerületben Szatmáry Kristóf, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, itt azonban tényleg csak matematikai esélye volt Karácsony Gergelynek, a baloldali összefogás jelöltjének a fordításra.

Választókerület Jelöltek (félkövérrel a győztesek) Hány szavazat volt a különbség? Hány szavazat lett végül a különbség?   
  BUDAPEST 15.   Kucsák László és Kunhalmi Ágnes   22  60   
  BUDAPEST 12.   László Tamás és Móricz Eszter    253 277   
BUDAPEST 17. Dr. Szabó Szabolcs és Németh Szilárd  484 444   
  BUDAPEST 13.   Szatmáry Kristóf és Karácsony Gergely    1677 1763   
  BUDAPEST 06.   Dr. Vas Imre és Pál Tibor Gyula   448 540   

Csepelen Szabó Szabolcs, a baloldali összefogás jelöltje győzött, Németh Szilárd rezsibiztos nem tudott fordítani, végül 444 szavazattal végzett az élen.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2-es választókerületben, Miskolcon az MSZP-s Varga László maradt az első helyen. 14 798-an szavaztak rá, míg vetélytársára, a fideszes Sebestyén Lászlóra 14 560-an szavaztak. A múlt vasárnapi, 98,92 százalékos feldolgozottság alapján a két legtöbb szavazatot kapó jelölt közötti különbség csak 360 volt, Varga László javára. A választókerületben a harmadik helyen a Jobbik jelöltje, Pakusza Zoltán végzett, 14 425 szavazattal.

Néhány szoros körzet volt

Számításaink szerint csak 15 olyan egyéni választókerület volt, ahol a szombatig meg nem számolt, hiányzó szavazatok elméletben még megfordíthatták volna az eredményt, azonban egyik választókerületben sem cserélődött le az első helyezett személye.

Az esetek egy részében szigorúan elméleti lehetőségről beszélhettünk, mert a tényleges fordításra nagyon kicsi volt az esély. Reális esélye csak a 15. választókerületben volt a baloldal jelöltjének, Kunhalmi Ágnesnek a fordításra. Ám ha Kunhalmi nyert volna, akkor sem teljesen kizárt, hogy összejött volna a kétharmad: a kompenzáció miatt a Fidesz egy helyet elvehetett volna az országos listán a kormányváltóktól. A körzeteket és a fordítások esélyeit itt nézheti meg>>>

Javában számoltak

Reggel 8 órakor megkezdődött a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási bizottsági elnököknek a Nemzeti Választási Irodában, a tervek szerint 11 óráig valamennyi bizottsági elnök átvehette választókerületének hiányzó szavazatait.

Ezeket a választókörzetekben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok számlálására korábban kijelölt szavazókör szavazatai közé keverték, majd megkezdődött a számolás. Sok helyen ezeken a maradék szavazatokon múlhat, hogy ki a nyertes.

Utána lehet jogorvoslatot kérni

Várhatóan mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapítja a parlamenti választás egyéni választókerületi eredményét. Ezzel megnyílik az út a jogorvoslatok előtt is, de a szavazatok újraszámlálására csak akkor van mód, ha a szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el a számlálás során.

Az egyéni választókerületi eredmény ellen három napon belül lehet fellebbezést benyújtani az NVB-hez. A határidőt naptári napban és a választási bizottság döntésének meghozatalától számítják, azaz a szombati határozatok ellen kedden 16 óráig lehet jogorvoslattal élni.

A billegő körzetek sorsa azért volt különösen fontos, mert az április 6-i, majdnem teljes eredmény alapján 133 képviselője van a Fidesznek, ami pont kétharmadot ér az új, 199 fős parlamentben. A baloldalnak most összesen 38 képviselője van.

Igazán bonyolulttá az tette az esélyek kiszámítását, hogy ha egy billegő körzet a mostani helyzethez képest átbillent volna, akkor a vesztes jelölt szavazatai hozzáadódnak a pártja országos listájához, és így a párt újabb mandátumhoz juthatott volna, amivel szintén meglehetett volna a kétharmados többsége.