Eltűnnek a Bengáli villamosok Debrecenből

2014.04.13. 14:00 Módosítva: 2014.04.13. 14:19

Áprilisban hétvégenként nem jár az 1-es villamos Debrecenben, mert átalakítják a megállókat, hogy ezen a vonalon is közlekedhessenek a CAF-villamosok - írja a Dehir.hu.

A spanyol villamosok váltják le ugyanis a Bengáli villamosokat az 1-es vonalán, a több mint negyven éves járműveket nyugdíjba küldik. A 11 megállóhelyet érintő munkálatok 13 millió forintba kerülnek, ebből finanszírozzák a megállóhelyek meghosszabbítását és a digitális utastájékoztató oszlopok kihelyezését. A három új villamos május elejétől járhat a vonalon.

Nagy Attila, a DKV zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy most csak meghosszabbítják a megállókat, a megemelésük sokkal többe kerülne, amire viszont nincs forrás. A társaság és a város a villamosvonal teljes felújítására pályázni szeretne. A felújítási programot 12-13 milliárd forintból lehetne elvégezni.

A magyar gyártmányú FVV CSM-4 villamos az egyik értelmezés szerint ormótlan orra után kapta a "benga" nevet, mások viszont úgy tartják, hogy a bengáli tigrisre emlékeztető hangja miatt csúfolták bengálinak. Az első példány 1974-be került Debrecenbe. Szegeden 2011-ben búcsúztak el a Bengáliktól.