Arat a halál a debreceni állatkertben: zsiráf, leopárd

2014.04.14. 18:06

Bélgyulladásban elpusztult a debreceni állatkert egyik fiatal zsiráf kancája, betegsége nem függ össze a lépfenefertőzéssel, amely néhány nappal korábban egy oroszlán pusztulását okozta - jelezte az állatkert igazgatója az MTI-nek.

Debrecenben két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett lépfenével fertőzött marhahúst, és emiatt az egyik oroszlán elpusztult.

Majd elpusztult egy leopárd, és egy zsiráf is: a párduc egy speciális tüdőgyulladásban, a zsiráf bélgyulladásban múlt ki .

Lezárták az állatkertet

A látogatók elől lezárt állatkertben a fertőtlenítés nagy része megtörtént, jelenleg az álltaházak úgynevezett végfertőtlenítése folyik. Az állatkert veszélyeztetett állatainak a megelőző gyógykezelése, vakcinázása folyamatos, újabb fertőzést, megbetegedést nem észleltek - közölte az igazgató.

A lépfenével - anthraxszal - fertőzött szarvasmarha a hajdú-bihari Esztárról származott. A gazdaságban zárlatot rendeltek el, az ott lévő állatok megelőző gyógykezelést kaptak, és a nagy mennyiségű szálas takarmány fertőtlenítését is elrendelték. Az állattartó gazda és családtagjai, valamint a debreceni állatkert dolgozói is megelőző gyógykezelésben részesültek.