Túl sok sót esznek az ovisok
Ismét készült egy országos felmérés az óvodai közétkeztetésről, ez derült ki belőle. Legutóbb 2009-ben készített ilyen felmérést az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal közösen. Ezek derültek ki az új felmérésből:
- A konyhák háromnegyede vezetett be új ételeket és eddig nem használt nyersanyagokat az öt évvel ezelőtti menühöz képest, ami nem csak növeli a változatosságot, de az egészséges étrend alapelveivel is összhangban van
- a napi nettó nyersanyagnorma háromszori étkezésre 300 forint, de nagy különbségek az ország egyes régiói között
- a konyhák fele támaszkodik a helyi kistermelőkre, akiktől főleg zöldségeket és gyümölcsöket vesznek
- nőtt a gyümölcs- és zöldségfelhasználás, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodák 60 százaléka naponta legalább egyszer biztosít
- Több óvoda tíz naponta legalább egyszer ad halat a gyerekeknek, ez javulás 2009-hez képest
- Tejet és tejterméket még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét
- Jó hír viszont, hogy kevesebbszer kapnak zsírral, tepertőkrémmel és margarinnal megkent kenyeret a csemeték, és egy kicsivel nőtt a teljes kiőrlésű pékáruk felhasználása, de még mindig elég rosszul teljesítenek az ovik ebből a szempontból
- A laboratóriumi mérések alapján az ételek sótartalma a korcsoportos ajánlás háromszorosa volt
- az ovik egyharmadában még mindig cukros szörpökkel és cukros teával itatják a gyerekeket
- a speciális diétára szoruló gyerekek 69 százalékának tudott ételt biztosítani a közétkeztetés. 2009-ben ez az arány 50 százalékos volt.