Levélszavazatok: szerdán lesz eredmény

2014.04.14. 17:37

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán állapítja meg a levélszavazatok, tehát a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazásának eredményét – írja az MTI. A 128 ezer érvényes levélszavazatot már beszkennelték, és az eredményét tájékoztató jelleggel már feltöltötték a választási informatikai rendszerbe, de az adatok még nem hivatalosak: előtte kézzel is átszámolják a szavazólapokat.

Háromszor számolják át

A levélben szavazás hivatalos, jogorvoslattal megtámadható eredményét akkor tudják megállapítani, ha befejeződik a levélszavazatok kézi számlálása, várhatóan hétfőn vagy kedden.

A levélszavazatokat két külön helyiségben háromszor számolják át kézzel, majd ennek eredményét összevetik a szkenneléses adatokkal.

Az április 6-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazataikat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI nyilvántartása szerint 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén, a vissszaérkezett levélszavazatok közül 128 378 volt érvényes.

Dőreség, szélhámosság

Az NVB az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja majd meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én (részletek korábbi cikkünkben).

Az NVB hétfői ülésén több kifogást is elbírált, többségüket érdemi vizsgálat nélkül elutasította: egy magánszemély szerint például egyebek mellett azért sérült a törvény több pontja, mert "olyan jelöltek indultak a választáson, akik ígéretükkel, korábbi esküjükkel ellentétesen nem tartották be a jogszabályokat", indoklása szerint így pedig "törvényes, legális választásról beszélni dőreség, szélhámosság".

A testület a jövő héten, illetve hetekben várhatóan újabb tagokkal bővülhet ki, mert az EP-választáson induló és 20 ezer érvényes ajánlást összegyűjtő pártok is küldhetnek majd egy-egy delegáltat az NVB-be, miközben- az országgyűlési választások jogerős eredményének megállapításáig - még a jelenlegi tagoknak is érvényes mandátumuk van.