Mégsem jogszerű a biztonsági őrös gyárfoglalás

2014.04.14. 17:07

"A Holcim továbbra is jogszerűtlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Cement Kft. múlt héten erőfölénnyel elfoglalta a Hejőcsabai Cementgyárat" - adott ki nyilatkozatot a svájci cég.

Ahogy arról beszámoltunk, a két cég évek óta tartó pereskedésére úgy akart pontot tenni a Magyar Cement Kft. igazgatója, hogy biztonsági őröket bérelt fel, akik elfoglalták a gyár területét. Bár akkor az a hír jelent meg: Miskolc jegyzője elutasította a Holcim birtokvédelmi kérelmétt, most éppen az ellenkezőjét állítják. A Magyar Cement Kft hivatkozásával ellentétben sem 2013 novemberében, sem máskor nem született olyan bírósági határozat, amely feljogosítaná a Magyar Cement Kft-t az ingatlanok birtokba vételére, az erre irányuló kérelmeket a bíróság minden esetben visszautasította, a Magyar Cement birtokbaadásra vonatkozó viszontkereseti kérelmét a bíróság jogerősen felfüggesztette mindaddig, amíg a tulajdonjogi vitában nem születik jogerős döntés.

A Holcim nem akar háborút

A Magyar Cement Kft. hivatkozásával ellentétben sem a Holcim, sem az általa megbízott biztonsági szolgálat nem ismerte el a gyárfoglalás jogszerűségét, írja a svájci cég.

A Holcim állítja: minden, de kizárólag csak törvényes eszközt megragad arra, hogy érvényt szerezzen a Miskolci Járásbíróság végzésének, bízva a magyar jogrendszerben.

A Holcim légből kapottnak tartja a Magyar Cement azon kijelentését, hogy a közeljövőben újraindítja a termelést a Hejőcsabai gyárban.A Legfelsőbb Bíróság 2010. november 15-i döntése óta a Holcim számos kísérletet tett arra, hogy a gyár üzemeltetése és a munkahelyek megtartása érdekében peren kívüli megoldást találjon a Magyar Cement Kft-vel. Sajnos azonban a jogi zsákutca megoldására tett javaslatai nem jártak sikerrel. A Holcim Hungária Zrt. majdnem egy éven át úgy fizette közel 150, a Hejőcsabai Cementgyárban dolgozó munkatársát, hogy a kialakult jogi patthelyzet következményeként le kellett állítania a termelést.

Húsz éve pereskednek

A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyárban 2011-ben állt le a termelés. A két társaság idestova húsz éve pereskedik egymással. A vita alapvetően arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, mivel a földtulajdon az alperes MC Kft.-é, amely szerint a Holcim jogcím nélkül tartózkodott a gyárban.