2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

A Parlament titka: tudjuk, mitől idegesek a képviselők

2014.04.15. 17:17

Nyilván elgondolkozott már azon, hogy miért működik ennyire bizarr módon a magyar parlament. Már ha csak azt nézzük, hogy ez egy munkahely: vajon hol néznék el, hogy a munkatársak részegen bolyongjanak munkaidőben, újságokat lapozgassanak óraszám, vagy tök felkészületlenül handabandázzanak, ha véletlenül rájuk kerülne a sor. Már amennyiben egyáltalán bemennek.

A parlamenti ülésterem bejárásakor legalább részben kiderült, hogy mi a képviselők sajátos  viselkedésének és munkamoráljának a magyarázata. Látogatásunk apropója a terem átalakítása volt: a Fidesz lecsökkentette a parlament létszámát, a felesleges székeket tehát kiszedték. Maga az átalakítás nem olyan, ami bárkit felizgatna, már azon a 199 emberen kívül, akik ott töltik majd az elkövetkező négy évüket. Több lett a hely, és szépen rendbe hozták a padokat, pulpitusokat, díszeket. Aki nem jár az országgyűlésbe naponta, annak amúgy mindez fel sem tűnik, az ülésteremben eddig is annyi volt a girland, faragás és intarzia, hogy még plusz néhány négyzetméter nem oszt, nem szoroz. Szép volt eddig is, most sem lett csúnyább.

Ezért feszült az egész parlament

A vizsgálat közben azonban lehetőségünk volt beülni a széksorokba, és egy pillanat alatt minden világos lett. Ezekben a székekben lehetetlen normális munkát végezni, az ember szükségszerűen feszeng a tetszetős, bivalybőr borítású ülőkéken. Az asztal pedig csak dísznek van, láthatóan nem munkára terveztek.

Aki írni szeretne, annak előre kell görnyednie, mint egy elsőosztályosnak, amikor írni tanul. Hátradőlve viszont olyan pozícióba kerül a honatya, amihez talán a karóba húzás áll a legközelebb. A kettő közti pozícióban pedig csak billeg, mint aki sehol nincs biztonságban, az élete horgony nélküli hajó a kétség partjai közt..

 Csodálkozunk, hogy így viselkednek a szorongó képviselők?

Pedig nem valami titkos tudomány téziseit kellene a gyakorlatba ültetni. Az ergonómikus munkakörnyezetnek széles szakirodalma van. A helyes ülés öt egyszerű pontban leírható.

  • Hátunk egyenes, a szék támlája a gerinc alsó harmadától támasztja a hátat.
  • Fejünk egyenes, enyhén lefelé tekint
  • Alkarunk az asztalon fekszik, párhuzamosan a talajjal.
  • A combok teljes hosszukban felfekszenek a szék ülőkéjén.
  • A lábszárak derékszögben állnak, talpunk a talajon.

Végigpróbáltuk a terem három különböző üléstípusát, beültünk Orbán Viktor foteljébe, a képviselők székébe, és Kövér László trónusára, hogy megállapítsuk: az ergonómikus ülés egyikben sem valósítható meg. Alább részletes tesztünk.

Orbán Viktor (miniszteri munkaállomások)

Fotó: Barakonyi Szabolcs / szarvas

Ezek a munkaállomások tűnnek a legjobbnak: Karfás, puha fotelek, bársonyborítással, széles asztalok vaskos lábakkal. Tény, hogy a kombó erősen hangsúlyozza a tekintélyt, de egyéb előnyét nem találtuk.

A fotelek magassága nem állítható, ami történetesen éppen jó egy alacsonyabb miniszternek, vagy miniszterelnöknek, de ha a sors szeszélye egyszer egy átlagos, vagy annál magasabb embert sodorna ebbe a pozícióba, akkor úgy érezné, egy puha sámlin ülve kell vezetnie az országot.

A fotel szerencsére nem rögzített, így közel lehet húzni az asztalhoz, amennyiben viszont az ember írna, akkor úgy kell előre dőlnie, hogy a hátát semmi nem támasztja. Így hiába a tekintélyt parancsoló dizájn, ülhetne akár egy hokedlin is.

Ergonómiaszint: 4/10

Képviselői helyek

Fotó: Barakonyi Szabolcs / szarvas

Akár szimbolikusnak is tekinthetjük, hogy a rendszerváltással az országból szinte mindenhonnan eltűntek az ilyen régi mozi széksorok. Egyedül a parlamentben maradtak fenn, sőt, még fel is újították azokat.

Múzeumban kétség kívül jól mutatnának ezek a munkaállomások kemény, bőrrel bevont felületükkel, az asztalok mértéktartó, de igényes faragványaival. A szimpla bőr hokedliken negyed óránál tovább ülni azonban maga a kínszenvedés. Az ülőlap kemény, a háttámla távol van az asztaltól, a szék magassága nyilván nem állítható. Az ülőke széle sarkos, nyomja a combot. A karfák olyan távol vannak, hogy lehetetlen egyszerre használni a kettőt. (Meg persze a szomszéd könyököl oda mindig.)

 Az „asztal” pedig vicc: két darab 10 centiméter széles deszka, amelyet kihajtva egy keskeny, írásra alkalmatlan felületet kapunk. 

Míg a miniszteri székben legalább nagyvilági szivarozást el tudtam képzelni, itt csak tétován billeg az ember. Csoda, hogy a képviselők vagy idegesek, vagy érdektelenek, vagy isznak?

Ergonómiaszint: 2/10

Házelnöki trónus

Távolról azt gondoltam, Kövér László van a legjobb pozícióban: trónusa hatalmas, bársonyozott támlával van felszerelve, asztala pedig akkora, mintha az ENSZ-et irányítaná. A valóság sokkal szomorúbb.

A trónus olyan méretű, mintha a régi korok tervezője arra számított volna, hogy a Tisztelt Házat úgyis hatalmas testméretű orkok irányítják majd. A trónuson előírásosan csak akkor ül az ember, ha előző este megnézett egy teljes évad Trónok harcát: hát mereven a támlának szorul, kezek a távoli karfákon, lábunk pedig a levegőben kalimpál, már ha nem vagyunk 2,5 méter magasak. Ebben a fenséges pózban az asztal, a mikrofon, a gombok lehetetlenül távol kerülnek tőlünk, és csak a távoli széksorokat látjuk.

A munkapozíció viszont sokkal kényelmetlenebb. A trónus párnája magas, zizeg benne a töltet, és olyan érzést kelt, mintha egy régi, kemény hímzett díszpárnán kellene egyensúlyoznunk.

Ehhez képest az asztal megdöbbentően alacsony, írni rajta olyan volt, mint amikor egy kanapén előregörnyedve, a dohányzóasztalon firkantok fel egy telefonszámot.

Fotó: Barakonyi Szabolcs / szarvas

A trónus ugyanakkor titkot is rejtett. Az ülőke hátsó részén kis kilincset fedeztem fel, amelyet elforgatva hirtelen az egész ülőke forogni kezdett. A ház személyzete nem tudott magyarázatot adni a különös vívmányra, így több különböző magyarázatot is felállítottunk.

  • Az egymás fenékmelegétől irtózó házelnökök váltásnál fordítanak egyet.
  • Távolról irányítható billentő, ha a parlament titkos urai hirtelen meg akarnának szabadulni a házelnöktől.
  • Váltogatható keménységű ülőkék szigorúbb és engedékenyebb ülésnapokra.

Ergonómiaszint: 3/10

Bárhogy is van, a parlamentben tapasztaltak után hirtelen sokkal érthetőbb lett minden, ami a parlamentáris demokrácia ideje alatt történt az országgal.

Az elnöki szék

 Van tölgyfa, nincs konnektor

 Kevesebb ülőhelyet, de több szakértői páholyt alakítottak ki az Országház 48 millió forintbólmegújultalsóházi üléstermében. Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója a terem keddi sajtóbejárásán elmondta: tizenkét új, mobil miniszteri asztalt építettek, az eredeti, 1902-ben átadottakkal azonos formában és díszítéssel. Ezek száma szükség esetén hattal bővíthető.

A terem páholyai új mellvédet kaptak, felhasználva azokat a díszítő jegyeket, amelyek az épület egészét jellemzik. Korábban a 436 ülőhely egy része csak a páholyokban fért el. Most 244 hely található a körüljárhatóvá vált patkóban, így nyolc szakértői páholy kialakítására nyílt mód.

Az átalakított ülésterem nyolc helyet biztosít mozgáskorlátozottak számára, és már a miniszteri patkóig vezet a kerekes székkel is bejárható folyosó.

A szélső szektorok szélessége csökkent, az emeleten két tolmácsfülke létesült,megújultak a zászlótartók, az elnöki pulpitus pedig új díszítést kapott.

Kovács József közölte: a hazai tölgyfából készült bútorok kézi faragásait öt fafaragó végezte, míg műhelyükben további 40, a helyszíni beépítéseken pedig 15-20 asztalos dolgozott.

A teremben kicserélték az izzókat is, kitisztították a szellőzőrendszert, csúszásmentesítették a kő járófelületeket, és lefestették a szellőzőrácsokat.

A helyiség három hónapos munka után, március végére készült el.

Az ülésterem informatikai megújítása 13 millió forintba került - számolt be az újságíróknak Sóváry Zoltán, az Országgyűlés Telekommunikációs Osztályának vezetője. A változásból a képviselők semmit nem érzékelnek majd - tette hozzá -, erre azért volt szükség, mert a tizennégy éve kialakított korábbi verzióhoz már nem gyártottak alkatrészeket, és a szoftverek is megújításra vártak.

Elmondta: a fa bútorzattal berendezett terem mind tűzrendészeti, mind áramellátási szempontból alkalmatlan arra, hogy a képviselők laptopjaihoz áramellátást nyújtsanak, így erre a csereakkumulátor biztosítása volt a kézenfekvő megoldás. (MTI)

.