Rendkívüli parlamenti ülést hívna össze az LMP

2014.04.15. 11:45 Módosítva: 2014.04.15. 12:08

Az LMP a független Ángyán Józseffel közösen kétnapos rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi április 24-25-ére a magyar termőföld védelmének érdekében – jelentette be Szél Bernadett. Az LMP ezért elküldi a többi frakcióhoz az Országgyűlés összehíváshoz szükséges aláírásokat gyűjtő lapokat, valamint felveszik a kapcsolatot a független képviselőkkel írja az MTI.

Szél Bernadett szerint pártja a termőföldet az ország legfontosabb természeti erőforrásának, a vidékfejlesztés ügyét pedig kiemelt területnek tekinti. A május 1-jén életbe lépő új földtörvény szerinte nem nyújt kellő garanciákat az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, miközben lehetetlenné teszi a kis- és közepes gazdaságok megerősítését. A törvényben olyan kiskapuk találhatók, amelyek alapján korlátlan méretű birtokokat lehet kialakítani.

Sallai Róbert Benedek megválasztott képviselő azt mondta, hogy a földtörvény bebetonozza az elmúlt húsz évben kialakult nagybirtokrendszert, amihez számos kormány asszisztált az állami gazdaságok „zavaros” privatizációjával. Közölte: a helyben lakás hosszáról, illetve az elővásárlási jogok struktúrájáról szóló módosító javaslatokat terjesztenének a parlament elé. Tovább szeretnék fokozni azokat a biztonsági szelepeket, amelyeket a Fidesz beépített a földtörvénybe, hogy ne csak elméleti lehetőségként, hanem gyakorlati módszerekkel is védjék a magyar termőföldet – mondta.

A jobbikos Magyar Zoltán szerint óriási veszély, hogy májusban lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Mint mondta, az Országgyűlésnek két hete maradt, hogy olyan törvényt alkosson, ami időben hatályba léphet, és megakadályozhatja, hogy a külföldiek „szabad prédaként vessék rá magukat” a magyar földre. Az ellenzéki politikus emiatt a parlament alakuló ülésének minél előbbi megtartását szorgalmazta. Magyar elmondta, szeretnék a tőke fejezet alól kivetetni a termőföldet, hogy újra speciális jogszabályokkal lehessen védeni.

Az Együtt-PM kéri a kishantosi pályázatok értékelésének nyilvánosságra hozatalát

A kishantosi biogazdaság és népfőiskola által eddig bérelt, most jogvita alatt álló földeken végzett pusztítás megmutatta, hogy az új kétharmad semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha hatalmát kell demonstrálnia – írja közleményében az Együtt-PM. Mint írják, a „mintagazdaság földjein növekvő terményt az állítólagos új bérlők a Földalapkezelő és a rendőrség asszisztálása mellett tették tönkre. A nyilvánosságnak joga van tudni, milyen indokkal vette el az Orbán kormány a földet a 21 éves kishantosi népfőiskolától, ezért Szabó Rebeka hasonló ügyben már megnyert perére hivatkozva kéri a pályázatok értékelésének nyilvánosságra hozatalát a Földalaptól".