nononononono

490 millióért vett sónak telket az FKF

2014.04.16. 15:10
490 millió forintért vásárolt útszóró sónak egy lakott, közös osztatlan tulajdonban álló ingatlant a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., amin évi hatmillió forintért bérel sósátrat az eső ellen. A cég szerint jó üzletet kötöttek. A közterület-fenntartókat képviselő ügyvédi iroda az eladó cégnek is dolgozott, vezetője a Fidesz jövőbeni reménysége.

2011 októberében merült fel először az FKF vezetésében, hogy egy telephelyet kellene vásárolni útszóró sónak. Mint Szép Károly, az FKF Zrt. ingatlangazdálkodási, -fejlesztési és projektigazgatója elmondta, erre azért volt szükség, mert Dél-Budát csak nagy kerülővel, az Ecseri úti telephelyről tudták sózni, ami jelentős többletköltséget jelentett. (Hogy mennyit, azt nem tudtuk meg.)

Korábban volt ennek a régiónak sós telephelye a Háros utcában, de azt a 2010-ben alakult BKK elvitte. Szép Károly emlékei szerint a mostani vásárlás előtt 15-20 ingatlant vizsgáltak meg, ebből az év végére négy maradt. Információink szerint két szálon indult el a telephelykeresés:

  • Hajnal Zsolt műszaki vezérigazgató emberei körülbelül 10 ingatlant találtak, de Papp Szilárd ingatlanreferens, a projekt vezetője szerint ezek túl drágák és kis területűek voltak.
  • Papp végül egy négyes listáról javasolta a végül megvásárolt Budafoki út 72. alatti telket, ami akkor a Truck Hungary tulajdonában volt.

Papp Szilárd a cégnél Szepessy Tamás stratégiai vezérigazgató alá tartozott. Szepessy a III. kerületi Fideszből érkezett 2011-ben először a Főkerthez, majd az FKF-hez. 

Ami ennél is fontosabb azonban: Szepessynek közös érdekeltsége volt Tuzson Bencével, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjével egy gazdasági társaságban. Ez annak fényében figyelemreméltó, hogy az FKF-nek a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda ad közbeszerzési tanácsot például sóbeszerzésben. (Rákérdeztünk az FKF-nél, de a cég vezetése nem lát összeférhetetlenséget ebben.)  

De van a történetben egy még érdekesebb csavar. Ez az ügyvédi iroda ugyanis, amely az FKF-nek adott tanácsot, történetesen a fent említett, FKF által kiválasztott telek tulajdonosának, a Truck Hungarynak volt jogi képviselője gy perben, amelyben a Budafoki 72. társasház bérlői sokallották a Truck Hungary által megállapított bérleti díjat. Kerestük az ügyvédi irodát, ügyfelük-e még a cég, de nem kaptunk választ.

Összefoglalva: adva van egy sóbeszerzés miatt telekvásárlás az FKF-nél, az ügyintéző ingatlanreferens főnökének (Szepessy Tamás) közös cége van az FKF-nek sóbeszerzésben tanácsokat adó ügyvédi iroda fejével (Tuzson Bence), amely ügyvédi iroda egyben dolgozott a telket eladó Truck Hungary Kft.-nek is. Tuzson Bencéről az Origo egy nemrég megjelent portréban azt állította, hogy:

a legbefolyásosabb fideszes, akit senki sem ismer,

és aki azóta már a Fidesz parlamenti képviselője, a dunakeszi körzetben szerzett egyéni mandátumot. A pártban olyan fajsúlyos, jól becsatornázott politikusnak tartják, aki meglehetősen jó kapcsolatokkal rendelkezik a párt felső vezetése felé.

Visszatérve a telekre: mivel az FKF-nél fontos szempont volt az elhelyezkedés, megközelíthetőség, Szép Károly ingatlangazdálkodási igazgató szerint végül a Budafoki 72. szám alatti telket vásárolta meg az FKF 2011 végén a Truck Hungary Kft.-től.

A vásárlás nem volt egyszerű ügylet, a telken ugyanis lakott lakóingatlan volt, aminek a lakásait ki kellett váltani, majd lebontani az épületet, amire mellesleg a CIB Bank jelzáloga is be volt jegyezve. Emellett a megvásárolt ingatlan jelenleg is osztatlan közös tulajdonban van az FCSM Zrt.-vel.

Az FKF összesen 490 millió forintot költött a telekre, ami még mindig nem alkalmas só tárolására, nem épült fel ugyanis még rajta a 250 millió forintba kerülő tárolóépület. Ezért az 5812 négyzetméteres ingatlanra 2013 telére az FKF hatmillió forintért bérelt 1000 négyzetméteres sósátrat.

Csak gyors ellenőrzésképpen lefuttatunk egy keresést az ingatlan.com ingatlankereső oldalon nagy dél-budai telkekre. A rendszer három olcsóbb ingatlant is talált, ebből kettő kétszer akkora területű, mint a Budafoki út.

Jól becsatornázva

Mint megtudtuk, a Biczi és Tuzson Ügyvédi irodával 2011. április 4-én kötött szerződést az FKF Zrt. Az elszámolás óradíj alapján történik. A "K999 Ömlesztett útszóró só beszerzése" tárgyú tender részvételi felhívását például a Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodával egyeztette az FKF. A Truck Hungária Kft.-t egy 2009-es perben képviselte a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda. Természetesen lehet, hogy a fenti kapcsolatok nem fonódnak össze, de az iroda neve így is sok helyen tűnik fel.

Az Origo szerint Tuzson jelentősége a Fideszen belül a 2002-ben alakult ügyvédi irodájára vezethető vissza, amelynek szolgáltatásait az elmúlt években több fideszes önkormányzat is igénybe vette. „A háttérben sokat dolgozott az elmúlt években” – mondta a lapnak ügyvédi tevékenységéről egy kormánytisztviselő.