Külön minisztériumot követelnek a környezetvédelemnek a zöldek

2014.04.16. 14:43

A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország levelet írt Orbán Viktornak, amelyben a környezetügy fontosságára hívták fel a figyelmet, és azt kérik, hogy állítsa vissza az önálló környezetvédelmi tárcát - olvasható az MTVSZ oldalán. Mint ismert, az előző Orbán-kormány alatt Illés Zoltán államtitkárként felügyelte a területet.

A  hat országos civil környezetvédő szervezet levelében (itt olvasható) arra hivatkoznak, hogy több hazai és nemzetközi stratégiai dokumentum figyelmeztet az éghajlatváltozás elleni fellépésre, a fokozott környezet- és természetvédelemre. Mint írják, "bár az Alaptörvény elvben magas szinten garantálja a természeti erőforrások védelmét és az egészséges környezethez való jogot, az előző négyéves kormányzási időszak alatt a környezet- és természetvédelem jogi és intézményi helyzete romlott".

A környezetvédők szerint a jelenlegi helyzet nemcsak a jövő nemzedékek lehetőségeit rontja, de a ma élők egészségét is veszélyezteti. A civilek azt javasolják a miniszterelnöknek, hogy erősítse meg a környezetügy kormányzati képviseletét, és állítsa vissza az egységes és önálló környezetügyi tárcát.

A környezetvédők a kormányprogram kialakításához egy részletes környezetpolitikai javaslatcsomagot is elküldtek, amelyet 66 civil szervezet támogat. Mint emlékeztetnek rá, a napokban Orbán már kapott egy ilyen témájú levelet a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom képviselőiből álló Országos Környezetvédelmi Tanácstól is.