Izmoznak a baloldalon a Tarlós helyére gyúrók

2014.04.16. 07:44
A 10-8-as budapesti, döntetlenközeli eredmény miatt az MSZP-s Horváth Csaba továbbra is pártja főpolgármester-jelöltje, őszig azonban még sok minden történhet. Az Együtt-PM máris kijelentette, vele biztosan nem lehet nyerni. Ha merészek, Bajnai Gordont, ha biztonsági játékot játszanak, Karácsony Gergely indíthatják. A DK mindenképpen meg akar állapodni az MSZP-vel, számukra az országos alkunak csak egy része, hogy mi lesz Budapesten. De ha Gyurcsány Ferencen múlik, neki is van ám egy titkos jelöltje. Az LMP is saját indulóval vág neki, pedig az MSZP-től egy egészen jó ajánlatot kaptak. Összeszedtük, hogy áll a baloldali versengés Tarlós István székéért egy héttel az április 6-i bukás után.

MSZP: A döntetlen bebetonozta Horváth Csabát

Néhányan keményen nekimentek az MSZP vezetésének a hétvégi szocialista választmányi ülésen: azt követelték, a választási vereség felelősei vonják le a megfelelő személyi konzekvenciákat. A pártvezetés megértést tanúsított, de nem mondott le. Őszig egyébként még a radikális kritikusok sem akarnak személyi változásokat, így – ha valami, mondjuk egy katasztrofális EP-szereplés közbe nem jön – biztos, hogy Mesterházy Attila és csapata irányítja majd az önkormányzati választáson is az MSZP-t.

Ezt jósolta Horváth Csaba pár hónapja az Indexnek

Ismét ön az MSZP főpolgármester-jelöltje. Hogy áll a felmérésekben ?

A legutóbbi, júliusi kutatás 4 százalékos különbséget mutatott Tarlós javára, tehát tovább csökkent az egy évvel ezelőtti különbség a biztos pártválasztóknál. Viszont a bizonytalanoknál én vezettem 2 százalékkal. Tarlósnál csökken a népszerűség, az elfogadottság, az alkalmassági mutató, nálam meg nő. De a mi becsléseink szerint már a parlamenti választásokon 14-16 egyéni körzetet fog nyerni a baloldali összefogás jelöltje.

Elég optimista becslés.

Fideszes kalkulációk is ezzel számoltak. Én vagyok olyan optimista, mint amilyen pesszimista a Fidesz.

Ha mégis rosszul szerepel tavasszal a baloldal, létezik vészforgatókönyv az önkormányzatira?

A baloldal tavasszal is nyerni fog Budapesten. Ez az A, a B és a C terv. A, B, C. Csak hogy egyértelmű legyen: 2010-ben nem az történt, hogy a Fidesznek és Tarlósnak lett sok támogatója Budapesten. Hanem a mi támogatóink kétharmada otthon maradt. De most el fognak menni.

Tarlós megnyalná a lábujját, ha úgy nézne ki, mint Demszky – interjú Horváth Csabával

Így minden bizonnyal eredménytelen lesz a belső kritikusoknak az a követelése is, hogy ne csak Mesterházy emberei kapják a megszerezhető mandátumokat, és ne csak a pártelnök bizalmi köréből kerüljenek ki a fontos posztok jelöltjei. A belső ellenzék nyilvánvalóan Horváth Csabát, a párt 2013-ban bejelentett főpolgármester-jelöltjét, az MSZP alelnökét is ebbe a körbe számította.

A pártvezetés viszont azzal érvel, hogy az országgyűlési választáson elszenvedett vereséget legkevésbé a budapesti eredmények okozták, a fővárosban közel döntetlenre teljesített a kormányváltók szövetsége, így ott van szükség a legkevésbé az eddigi irány módosítására.

Az elmúlt négy évben a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat egyébként sem minősült mindig feltétlenül legyőzendő ellenfélnek. Tarlós többször is konfrontálódott a budapesti fideszesekkel, ilyenkor pedig számíthatott arra, hogy a fővárosi szocialisták kíméletesen kezelik a helyzetet. Mivel Orbán Viktor már a ciklus elején kinyilvánította, hogy Budapesten 2014-ben is Tarlós lesz a főpolgármester-jelöltje, a szocialisták is számíthatnak arra, hogy egy tisztes vereség után továbbra is fennmarad a kölcsönös „konstruktív″ viszony, sőt, a békülés jegyében esetleg vezető posztok is szóba jöhetnek majd.

Az MSZP-ben egyébként nagyjából félévente belső felméréseket készítenek Budapesten, ezekben pedig rendre Horváth Csaba a legnépszerűbb ellenzéki jelöltjelölt, Tarlóstól alig pár százalékpontra lemaradva.

A felmérésekben ráadásul Bajnaira is mindig rákérdeznek, akit az eredmények szerint a válaszadók kevesebb százaléka látna szívesebben főpolgármesterként, mint Horváthot – igaz, ezt az is magyarázza, hogy rá az emberek elsősorban miniszterelnök-jelöltként gondolnak, tette hozzá szocialista forrásunk.

DK: Gyurcsánynak is van egy jelöltje

Az Együtt-PM egyik politikusa az Indexnek még a választás előtt a főpolgármester-jelölésről azt mondta, a siker kulcsa az lehet, ha a három baloldali pártból kettő meg tud állapodni a jelölt személyében. Onnantól a harmadik mozgástere ugyanis jelentősen beszűkül. Ez egyébként a január 6-án kinyitott ellenzéki összefogás újratárgyalása során is megmutatkozott. Akkor Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila alkut kötött arról, hogy a DK támogatja Mesterházy listavezetőségét, az MSZP pedig cserébe nem gördít akadályt Gyurcsány listás szerepeltetése elé – Bajnai Gordonnak pedig sem az egyiket, sem a másikat nem maradt már ereje megakadályozni.

Márpedig kérdés, mi lesz akkor, ha az Együtt-PM nem áll be Horváth Csaba mögé, de a szocialisták meg tudják szerezni a Demokratikus Koalíció támogatását. A DK egyik prominense név nélkül elismerte, örültek volna, ha Horváth Csabánál jobb jelöltet tudott volna találni az MSZP, de Gyurcsány pártja nem zárja ki az ő támogatását sem.

Budapest lojalitásának megőrzéséhez Horváth Csaba jelölése kell Mesterházynak, mi ezt értjük

– mondta a párt egyik prominense, aki szerint a DK mindenképpen összefogásra készül. Úgy véli, egyedül az MSZP-nek és a DK-nak van valódi, országos szervezete – szerinte tehát az Együttnek nincs –, ezért helyi ambíciók és megegyezési kényszer is ebben a két pártban van. Forrásunk azt is elmondta, Gyurcsány Ferencnek is van egy főpolgármester-jelöltje, az ő nevét azonban a pártelnök nem fogja elárulni – nem akar ugyanis castingot –, legfeljebb majd a belső tárgyalásokon, ha arra kerül a sor. Annyit sikerült megtudnunk, hogy egy civilről, egy művészről van szó, aki előzetesen állítólag igent is mondott Gyurcsánynak.

Ki lehet az a művész, akit Gyurcsány főpolgármester-jelöltnek indítana?

Együtt-PM: Bajnai is szóba jöhet

Bajnai Gordonék röviddel a választás után bejelentették, nem fognak beállni az MSZP mögé sem az EP-, sem az önkormányzati választáson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja pedig a napokban közölte: az Együtt-PM saját budapesti jelöltet állít. Persze hozzátette, növelné az ellenzéki pártok esélyeit, ha meg tudnának állapodni egy közös személyben.

Ez ugyanakkor nem lehet Horváth Csaba – a PM elnöksége erről még egy állásfoglalást is kiadott, az elmúlt másfél év megannyi kompromisszuma után pedig egy ilyen nyílt deklarációból az ex-LMP-sek már tényleg nem tudnak visszakozni:

megállapítottuk, hogy az MSZP jelöltjével, Horváth Csabával nincs esélye nyerni a demokratikus ellenzéknek, ezért egy olyan jelöltet fognak csak támogatni, aki bírja a teljes demokratikus szavazói közösség támogatását, és felvállalja a baloldal megújítását.

Horváth: A PM téved

A Párbeszéd Magyarországért elnökségének közleményére az MSZP-s Horváth Csaba hétfőn a Kossuth rádióban reagált. Szerinte a PM súlyosan félreérti a helyzetet, amikor arról beszél, hogy olyan főpolgármestert-jelöltet szeretne, aki vállalja a baloldal megújítását. Horváth azt mondja, a főpolgármesternek nem ez a feladata, Budapest vezetőjét azért választják, hogy várospolitikusként a budapestiek érdekeit a legjobb tudása szerint képviselje. A várospolitika az emberek hétköznapi életéről szól, a modern, biztonságos, tiszta Budapestről, arról, hogyan lehet napról napra javítani a budapestiek életminőségén, és ez egészen más, mint a pártpolitika – fogalmazott.

A közös személy ebben az esetben Bajnai Gordon vagy éppen Karácsony Gergely lehet, legalábbis az Együtt-PM-ben elsősorban bennük gondolkoznak. Döntés még nincs, de a jelek arra mutatnak, hogy a sikertelen miniszterelnök-jelöltségi próbálkozás után Bajnai az ellenzéki főpolgármesterségben is látna fantáziát. Ez a verzió egyébként már tavaly is felmerült: Mesterházy támogatásáért cserébe Bajnai megkaphatta volna akár Budapestet is, de akkor erre még nemet mondott. Amit viszont tavaly alkuként elutasított, azért most már harcolnia kell.

Bár a főpolgármesteri poszt ugródeszka lehetne a 2018-as miniszterelnök-jelöltséghez, Bajnai komoly kockázatot is vállalna. Ugyanis ha Bajnai Mesterházy Attila után még MSZP-s alvezérével, Horváth Csabával szemben is alulmarad a közös főpolgármester-jelöltségért folytatott versenyben, vagy ha le is győzné, de a baloldal számára jóval könnyebb terepnek számító Budapesten Tarlós Istvántól már kikapna, onnantól nehezen lehetne a választóknak elmagyarázni, Orbán Viktor ellen miért is lenne legközelebb bármi esélye. Ebből a szempontból tehát Karácsony Gergely a biztonságosabb választás.

LMP: Egy civilben a szocik is benne lettek volna

Bizonyos jelekből ugyanakkor az látszik, hogy az MSZP-ben nem kizárólag Horváth Csabában gondolkoznak. MSZP-s és LMP-s forrásból is hallottunk arról, hogy a szocialisták jelezték az ökopárt felé, bizonyos feltételek mellett egy olyan forgatókönyvet sem zárnak ki, hogy az MSZP beálljon az LMP jelöltje mögé. Ilyen feltétel lett volna például, hogy az LMP egy párton kívüli civilt jelöljön, de olyat, aki ráadásul korábban nem bírálta nyíltan a szocialistákat (tehát mondjuk Róna Pétert nem fogadták volna el). Az MSZP-ben azt gondolták, ha a két párt fővárosi támogatói egyetlen jelölt mögé oda tudnának állni, azzal garantált a győzelem. Nem mellesleg az Együtt-PM is kénytelen lett volna lemondani saját ambícióiról.

Az LMP-ben azonban úgy számoltak, a fővárosban pont olyan helyeken értek el jó eredményt április 6-án, ahol korábban jobboldali szavazókat is meg tudtak nyerni – őket pedig elriaszthatná egy, az MSZP által is felkarolt jelölt. De a szocialisták puhatolózásai nagy fogadókészségre egyébként sem leltek, az LMP vezetése ugyanis továbbra is kitart a párt különutas politikája mellett Azt ugyan még nem tudni, kit indítanak ősszel a fővárosban, jelenleg egy ismert LMP-s arcnak – tehát nem egy civilnek, hanem egy pártjelöltnek – van a legnagyobb esélye. Mivel Schiffer Andrásnak egyáltalán nincsenek fővárosi ambíciói, képesítése és ismertsége alapján Szél Bernadett jöhet a leginkább szóba, de neki nem éppen a legerősebbek a budapesti kötődései (egy ökopárti forrásunk még Osztolykán Ágnes nevét is megemlítette, mint akiben gondolkozhatnak, ő 2010-ben a budapesti területi listáról szerzett parlamenti mandátumot). 

Schiffer András, az LMP társelnöke azonban az Indexnek azt mondta, a legszűkebb fórumokon sem merült még fel semmilyen név, a párt jelenleg az aláírásgyűjtéssel és az EP-kampánnyal van elfoglalva, később érnek majd csak rá a főpolgármester-jelöltségről tárgyalni.