Korábbi jutalmazójára hivatkozott az egyik rendőr Kishantoson

2014.04.16. 15:02
A múlt szombaton egy Kishantoson intézkedő rendőr szemtanúk szerint a szomszédos nagygazdaság vezérigazgatójától származó utasításra hivatkozva kérte meg a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőit: ne akadályozzák a bevetett földek kitárcsázását. Zászlós Tibor elmondása szerint semmilyen utasítást nem adott a rendőröknek. Az egyik intézkedő rendőrt korábban megjutalmazta, de ez a rendőrség szerint nem befolyásolhatta a történteket.

A kishantosi földek szombati kitárcsázásánál jelen levő LMP-s Szél Bernadett szerint a kiérkező rendőr egy olyan papírt mutatott neki, melyen az állt: Zászlós Tibor kérésére vagyonvédelmi okokból nem lehet belépni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által korábban bérelt területre, melynek birtokviszonyai továbbra is jogviták tárgyát képezik.

„Szombaton egyetlen rendőrrel sem beszéltem, rendőröknek semmiféle utasítást nem adtam” – nyilatkozta az Indexnek Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója. Zászlós korábban a kamarai törvény fő kedvezményezettjeként szerepelt a sajtóban, és Ángyán József a Fejér megyei földügyletek egyik központi figurájaként, „zöldbáróként” hivatkozott rá a jelentésében.

Zászlós Tibort szerinte az egyik nyertes gazda kereste meg azzal, hogy „szeretne hozzájárulást kapni arról, hogy bemehet a területre”, ezért engedélyt kért a Mezőfalva Zrt. tulajdonában lévő út használatára. Az utat lezáró B5 Global Monitoring Kft.-vel közvetlenül nem egyeztetett, de az az álláspontja, hogy minden gazdának el kell tudni érnie a saját tulajdonában vagy haszonbérletében lévő földeket. Ebben ő állítása szerint senkit nem akadályozott, így a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőit sem, „hiszen évek óta háborítatlanul végezték gazdálkodási tevékenységüket”. Kishantos birtokviszonyaival kapcsolatban nem kívánt állást foglalni.

A kilencezer hektár állami földet használó Mezőfalva Zrt. vezérigazgatója a rendőrség honlapjának a cikk írásakor nem elérhető archív bejegyzése szerint 2012-ben elismerésben részesített két dunaújvárosi és két sárbogárdi rendőrt, köztük a mezőszilasi rendőrőrs parancsnokát, aki szemtanúk beszámolói szerint múlt szombaton, illetve az új bérlők korábbi felvonulásánál is intézkedett. Kérdésünkre Zászlós Tibor azt mondta: az elismerés „nyilván anyagi elismeréssel is járhatott”, de ennek mértékére nem emlékezett. „A hadnaggyal utoljára akkor fogtam kezet, amikor a jutalmat megkapta” – mondta azt firtató kérdésünkre, hogy miért hivatkozhatott rá az intézkedő rendőr.

Rendőrség: Az elismerés nem befolyásol

A Mezőfalvai Zrt. vezéigazgatója által rendőröknek adott elismerésekkel kapcsolatban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkerestük, akik leszögezték: a rendőrök napi munkáját nem befolyásolja az a körülmény, hogy kaptak-e elismerést vagy sem (erre vonatkozó feltételezésünket „hangulatkeltőnek” minősítették).

A Mezőfalvai Zrt. egyébként „rendszeresen” osztott hasonló elismeréseket, 2011-ben és 2012-ben például a Rendőrség Napjához kapcsolódva. Ez április 24-re esik, a 2011-es díszünnepséget április 29-én, a tavalyelőttit április 27-én tartották. Azt a rendőrség is megerősítette, hogy „az elismerések pénzjutalmat jelentenek”, de ennek összegét nem határozták meg, igaz, kifejezetten erre irányuló kérdést nem intéztünk hozzájuk.

A rendőrség válaszaiból kiderül: a múlt szombaton hat rendőr intézkedett Kishantoson, közülük csak egy volt, aki 2012-ben elismerést kapott Zászlós Tibortól. Ugyanakkor éppen ő volt az is, aki intézkedésekor Zászlós utasítására hivatkozott. Ezt a rendőrség a következőképpen fogalmazta meg:

Az intézkedés helyszínére ötödikként érkező őrsparancsnok az ott tartózkodóknak jogi felvilágosítást adott a kialakult helyzetről. Ennek keretében hivatkozott a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának írásos utasítására, melyben az utasításban szereplő helyrajzi számú utak használatát korlátozta.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelte, hogy „az elismerésekre a jogszabályi keretek között, a szakmai teljesítmény alapján került sor, az elismerésekben részesülő személyekre az adott rendőrkapitányság vezetője tett javaslatot”.

Biztonságiak állták el az utat

Mint azt korábban megírtuk, a kishantosi földek új bérlői szombat reggel traktorokkal kezdték el kitárcsázni a már elvetett őszi búzát, borsót és napraforgót. A földekhez vezető utakat egy őrző-védő cég, a B5 Global Monitoring Kft. emberei állták el, a kiérkező aktivistákat sokáig nem engedték be a területre, többeket pedig durva megjegyzésekkel illettek.

Egy darabig nem volt egyértelmű, hogy ki bérelte fel a biztonsági céget, de a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hétfői válaszaiból kiderült: a céggel ők kötöttek szerződést április 9-én, többek között „az érintett ingatlanok biztosítása és az illetéktelen személyek bejutásának, valamint munkavégzésének megakadályozása” érdekében.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ügyvezetői a károkozás miatt feljelentést tettek a rendőrségen, de szemtanúk beszámolói alapján a később kiérkező rendőrök arra szólították fel a jelen lévőket, hogy ne akadályozzák a kitárcsázást. Az intézkedő rendőr több szemtanú elmondása alapján egy Zászlós Tibortól származó dokumentumra hivatkozott, amelyet meg is mutatott az érintetteknek.

Az LMP vizsgálatot kezdeményez

Az LMP rendőrségi vizsgálatot követel azzal kapcsolatban, hogy a múlt vasárnap Kishantoson történtekben mi volt a szerepe Zászlós Tibor zöldbárónak – derül ki a párt szerdai közleményéből. „Milyen minőségében avatkozott be rendőri intézkedést kérve a folyamatokba, milyen állítólagos vagyonvédelmi okok indokolták a rendőri fellépést közterületen, miért volt a hatóság passzív szemlélője a vitatott jogi státuszú kishantosi biogazdaság melletti békés demonstráció során a vagyonvédők agresszív és személyes szabadságot is korlátozó fellépésének, és miért asszisztált a rendőrség az értelmetlen pusztításhoz?” – kérdezi a párt.

Az ökopárt emellett közérdekű adatigényléssel fordul a biztonsági szolgálatot megbízó Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez is,  mivel szerintük azzal, hogy „az NFA az adófizetők pénzéből a hatáskörébe nyilvánvalóan nem tartozó vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt a hozzá közel álló oligarcháknak”, elmosódtak a határok közérdek és magánérdek között. Az LMP szerint a nyilvánosságra tartozik, hogy az állam mennyit költött közpénzből a fideszes nagybirtokos védelmére (a biztonsági cég megbízási díjával kapcsolatban az Index is kérdést intézett az NFA-hoz, de cikkünk megjelenéséig erre nem érkezett válasz). Az ügyben hivatali és vagyon elleni bűncselekmények gyanúja miatt feljelentés megtételére készülnek.