Mi simogatjuk, az osztrákok megölik

2014.04.17. 11:06

A veszprémi állatkert nyuszisimogatóval várja a családokat húsvétkor, a Kölyökdzsungel terráriumban csokitojás-keresés is lesz – írja az MTI. Mivel az elmúlt hetekben a veszprémi állatkertben több kisállat is született, kiskengurukkal és sörényes juhgidákkal is találkozhatnak a gyerekek. Szintén lesz kisállatsimogató a gödöllői kastélyban, ahol Sziszi-imitátor és lábbábozás is van a programajánlóban.

A kegyetlen osztrákok

Álljunk meg itt egy pillanatra: vajon mit csinálnak szomszédaink a kisállatokkal, akit a magyar gyerekek több helyszínen féltve dédelgetnek? Ausztria útjain 24 405 mezei nyulat gázoltak halálra az autósok tavaly – derül ki az Osztrák Közlekedési Klub (ÖVC) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) adataiból.

Ezzel az eredménnyel a nyulak csak másodikak, a listát az őzek vezetik 38 738 elütött állattal. Összesen több mint 81 ezer állat pusztult el az osztrák utakon, köztük 8819 fácán, 3079 róka, 1020 nyest és 1350 borz.

Ausztria területét 110 ezer kilométernyi közút hálózza be, egy mezei nyúl 20 négyzetkilométeres mozgásterére átlagosan 60 kilométernyi közút jut, ezért a védelemre méltó térségekben már nem szabadna több utat építeni a közlekedési klub és a zöldszervezet szerint.

Az állatok a maguk módján igyekeznek visszavágni: 2012-ben Ausztriában 329, vadon élő állat okozta közlekedési baleset történt, ezekben 383 személy megsérült, egy ember pedig meghalt.

Mi más történik húsvétkor?

Az MTI szerint sok minden, például:

  • Több nosztalgiajáratot is indít a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV
  • Három évtized elteltével felújítják a húsvéti a kokonyaszentelés bukovinai székely hagyományát a Tolna megyei Kisdorogon.
  • A Füleki Várban kilencedik alkalommal rendezik meg hétfőn a Palóc Húsvétot; a gyerekeket a Magyar Ház udvarán a Kerek Perec Egylet szórakoztatja majd a Furulyás Palkó című táncos-zenés meseelőadással, a műsort a Besh o droM zárja.
  • Húsvét ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi misét, istentiszteletet.
  • Vasárnap Ferenc pápa a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.