Új eljárást indítana az ügyészség a Rezesova-ügyben

2014.04.22. 09:34

Teljesen új eljárást szeretne elérni az ügyészség a Rezesova-ügyben, derült ki egy, a Hvg.hu birtokába került főügyészségi indítványból. Ilyet akkor szokott javasolni a vádhatóság, ha úgy látja, hogy az ítéletben súlyos hibák vannak, így a szlovák milliomosnő esetében is hosszan sorolják, mi mindent rontott el a bíróság. Elfogultság miatt kizárnák az ügyből a védelem vitatott műszaki szakértőjét, Melegh Gábort, de újra elővennék azt a tanút is, aki szerint Rezesova már az ütközés előtt is kakaskodott terepjárójával a Fiattal.

A főügyészség korábban az elsőfokú ítélet súlyosbítása miatt fellebbezett, most azonban úgy tűnik, teljesen új elsőfokú eljárást akarnak. A Gödöllői Járásbíróság november 22-én hat év fogházra ítélte és öt évre eltiltotta a vezetéstől Eva Rezesova szlovák milliomosnőt, miután bűnösnek találták ittas vezetés miatt elkövetett halálos baleset vétségében. Rezesova egy Fiatnak ütközött neki a terepjáróval, a Fiat mind a négy utasa meghalt a balesetben.

Új elsőfokú eljárást akkor szoktak elrendelni, ha a korábbi ítélet nem alkalmas a felülbírálatra, mert olyan téves dolgokat tartalmaz, amelyeket másodfokon nem lehet kijavítani, orvosolni, írja a Hvg.hu. Ilyenkor inkább visszadobják az egész ügyet első fokra. Ilyenkor sem kell azonban teljesen nulláról indítani az egész procedúrát, nem kell például az egész bizonyítást újra lefolytatni.