Meghosszabbíthatják a kilakoltatási moratóriumot?

2014.04.23. 07:53

A végrehajtói és a közjegyzői kamara szerint szükségessé válhat a kilakoltatási moratórium április végi határidejének meghosszabbítása „a devizaügy végleges rendezéséig” – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára, Schmidt Zoltán úgy fogalmazott: szervezetük elfogadható megoldásnak tartja, hogy a kilakoltatási moratórium tovább tartson. Hasonlóan vélekedett a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám is. Schmidt Zoltán emlékeztetett: a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint május elseje és november 30-a között végrehajthatóak a kilakoltatások, az előírások módosításáról egyelőre nem született döntés.

Az elnökségi titkár elmondása szerint az eljárások többségénél a követelés nem éri el a százezer forintot, a tartozások többnyire közüzemidíj-elmaradás vagy kiegyenlítetlen telefonszámla, parkolási díj miatt halmozódnak fel. A devizahitelekhez kapcsolódó ügyek az összes végrehajtás nagyjából 1 százalékát teszik ki. Tavaly az összes eljárás körülbelül 0,09 százalékánál, összesen 400-500 esetben vált elkerülhetetlenné a kilakoltatás – mondta Schmidt. A végrehajtónak nincs lehetősége mérlegelni, a kilakoltatás csak akkor mellőzhető, ha a hitelező haladékot ad, vagy eláll a végrehajtástól.  

A lap információi szerint az április 30-i határidő meghosszabbítását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is mérlegeli. Ugyanezen a napon születhet meg az Európai Bíróság ítélete a Kásler-perben, ami szükséges ahhoz, hogy a Kúria kiegészítse decemberi jogegységi határozatát. Az országgyűlés csak ezt követően fogadhatja el a hitelkérdést végérvényesen rendező jogszabályt, várhatóan már csak ősszel – írja a lap.