Agresszív gyom miatt zöldült ki a bicikliút

2014.04.24. 14:08

Egy 450 millió forintos, kormányzati forrásból finanszírozott felújítás után idén januárban adták át a Fertő tó menti kerékpárút egy 19 kilométeres szakaszát, áprilisra azonban Fertőszéplakon több helyen áttörte az aszfaltot a növényzet, ami így összetört és felpúposodott. A valamivel több mint három hónapja átadott utat a környéken sűrűn előforduló „nagyon agresszív gyomok” törhették át, mivel az útnak nincs beton alapja, a felújításnál használt tömörített kavicson pedig átnő a gyom – tudtuk meg Kóbor Attila fertőszéplaki polgármestertől.

Egyik olvasónk fotókat is küldött a szerinte több száz méteren tapasztalható úthibákról. A polgármester szerint ez túlzás, körülbelül 50 méter hosszan vannak esetenként feltörések.

A húsz éve épült bicikliút felújítását a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága által vezetett, 14 tagú konzorcium irányította, amelynek kilenc Fertő tó menti település, köztük Fertőszéplak is a tagja. A kivitelező öt év garanciát vállalt a munkára, ezért a hibákat díjmentesen kijavítják – mondta az Indexnek Kóbor Attila, aki csütörtökön készült egyeztetni a kivitelezővel. Szerinte a garanciális javításokat már a következő egy-két hétben elvégezhetik.

UPDATE: Az üggyel kapcsolatban megkerestük Reischl Gábort, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóját is, aki cikkünk megjelenése után pár perccel küldte el válaszait. Ezekből kiderül, hogy az úthiba egy 45 méteres szakaszt érint, és egyértelműen kivitelezési hiányosságra vezethető vissza. A kivitelező a közbeszerzésen kiválasztott Strabag Kft. volt.

Az igazgató válaszaiból azt is megtudtuk: az úthibát az okozta, hogy a régi keskeny kerékpárút alapja és a szélesítés vonalában keletkezett egy repedés. Csütörtökön egy műszaki ellenőr és a kivitelező bejárta a területet, a hiba pontos okát a feltárás után fogják tudni megmondani.

Reischl Gábor szerint a hibákat 2-3 héten belül tudják kijavítani, az érintett szakaszt teljesen felmarják, majd újraburkolják. Ez az 5 éves garancia miatt nem igényel pluszforrást.

Még 14 kilométer kell

Ahogy az a januári átadáson is elhangzott: a felújítás ellenére még nem lehet körbebiciklizini a Fertő tavat, ehhez a magyar oldalon még körülbelül 14 kilométer bicikliút hiányzik. Ennek megépítésére a konzorcium tavaly 700 millió forint uniós támogatást nyert el a regionális operatív program keretében.

Januárban úgy becsülték, hogy a munkálatok tavasszal kezdődhetnek el. Úgy tudjuk, a kivitelezés jelenleg közbeszerzés alatt van, az új szakasz őszre készülhet el.