Az AB-hez fordul a győzteskompenzáció miatt az Együtt-PM

2014.04.24. 20:32

Az Együtt-PM véleménye szerint a győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok után országos listáról kiosztott többletmandátumok sértik a választójog egyenlőségét, ezért a szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul, jelentették be. Ahhoz, hogy a kérdésben az AB dönthessen, a törvény szerint először a választások országos listás eredményét kell megtámadni a Kúrián, ezért a pártszövetség "jogtechnikai indokból" felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A szövegben úgy fogalmaznak, hogy beadványukkal nem megkérdőjelezni kívánják az országgyűlési választások eredményét, hanem a „szavazategyenlőség jogelvének érvényesítését" szeretnék elérni.

Korábban már írtunk róla, hogy az Együtt-PM a választási eredmények véglegesítése után jogi lépéseket tesz a választási rendszer ellen az igazságtalannak tartott győzteskompenzáció miatt, mivel a Fidesz által létrehozott új szisztémában a töredékszavazatok a győztest is megilletik, nemcsak a veszteseket. Az Együtt-PM szerint ez a fajta listás mandátumeloszlás viszont sérti a szavazategyenlőség jogát.

Több szakértő és az Index is kiszámolta, hogy enélkül nagyjából 7 mandátummal lenne kevesebb a Fidesz-KDNP-nek, amivel már nem lenne meg a kétharmados többségük a parlamentben.