Martonyi francia egyetemet szeretne Szegeden

2014.04.24. 09:57 Módosítva: 2014.04.24. 09:58

Álmairól és sikereiről beszél a Délmagyarnak adott interjúban Martonyi János távozó külügyminiszter. Az interjú alaphangulatát a belemenős nyitó kérdés adja meg:

Jogtudós, diplomata, ügyvéd, egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok kandidátusa. Kutatási területe a nemzetközi magánjog. E gazdag életpályából mire a legbüszkébb?

Martonyi elmondja, hogy két vágya teljesült: egyetemi tanár és ügyvéd is lehetett. Nem szerepelt a terveiben, de a rendszerváltás ajándékaként jött az államtitkárság, majd nyolc éven át a külügyminiszterség. Fő célja a közép-európai politika erősítése, és az EU-integráció volt, ami a NATO-tagsággal „transzatlanti dimenziót" is kapott. 

Martonyi szerint az uniós csatlakozásból a vidék is profitál:  Magyarország első uniós tíz évében 24 milliárd euró érkezett, és a most induló, 2020-ban záruló 7 éves ciklusban 25 milliárd eurós uniós fejlesztési forrás. Túlnyomó részük úgynevezett kohéziós pénz, amely a fővároson kívüli, fejletlen régiókban használható fel.

Martonyi Szegednek azt üzente, hogy a város versenyelőnye az egyetem. Az ottani tudományos és kutatómunka mérőeszköze is az ELI lézerközpont odatelepítése. A volt külügyminiszter régi álma, hogy Szegeden a fővárosi angol és német nyelvű egyetemhez hasonló ranggal francia nyelvű egyetem jöjjön létre.