Van, ahol mégis szabad a tankönyvválasztás

2014.04.25. 15:52

Úgy látszik, mégis el lehet térni a tankönyvrendeléseknél az állam által kötelezően javasolt tankönyvlistától. Egy budapesti iskolában legalábbis maga a tankerületi vezető engedte meg, hogy az iskola a teljes tankönyvjegyzékről válasszon magának könyvet – már ha az olcsóbb, mint az állam által ajánlott.

Mint megírtuk: az állami iskolák (azaz az iskolák 80 százaléka) ettől az évtől már csak meghatározott tankönyvek közül rendelhetnek. Tantárgyanként általában csak két ajánlott tankönyv közül választhatnak, de bizonyos tárgyakból csak egyféle kiadvány van. A rendeléseket csak a tankerületi vezetők jóváhagyásával lehet leadni. Több, korábban bejáratott és közkedvelt tankönyvcsaládot a jövőben száműznek az állami iskolákból, bár ezek továbbra is szerepelnek a hivatalos tankönyvjegyzéken.

Sikerült megtalálnunk a tankerületi vezetőt, aki az Indexnek azt mondta: nem ő engedi meg a szabad választást az iskolának a hivatalos tankönyvjegyzékről, hanem a jogszabályok. Ha az iskola olyan tankönyvet talál, ami a tantervének megfelelő, és nem drágább az állam által javasolt könyveknél, ő fenntartói hozzájárulást ad ezek megrendeléséhez.

Mint elmondta: ilyen könyveket nehéz olyan évfolyamokon találni, amelyek már az új kerettantervek szerint tanulnak. A hetedikben azonban miért ne tanulhatnának az iskolák ezután is abból a tankönyvcsaládból, amelyet már 5-6. osztályban megszoktak. Ha a rendelés belefér a gyerekenként 12 ezer forintos fejkvótába, semmi nem tiltja, hogy a jövőben is ezeket használják az iskolák, mondta a tankerületi vezető.

A tankerületi vezető egyedül abban volt bizonytalan, hogy az informatikai rendszer majd  lehetővé teszi-e az ilyen rendelések feladását. Ez április 30. után derül ki.