Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Izrael aggódik a Jobbik előretörése miatt

2014.04.27. 18:10 Módosítva: 2014-04-27 18:47:59

Nem sokkal öt óra előtt indult el az Élet menete Budapesten, az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvar felé. A hídfőnél Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete avatta fel Kelemen Zénó „Élet menete” című szobrát. Az avatáson részt vett egy volt auschwitzi fogoly és holokauszt-túlélő, valamint a Scheiber Sándor Zsidó Iskola egy tanulója is.

A felvonuláson – ahol izraeli zászlókat és Soha többé! feliratú táblákat is visznek.

Az Élet menetén részt vett mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselőjelöltje, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei és az egész frakció, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő. Ott volt a megemlékezésen Guido Westerwelle volt német külügyminiszter is.

Izrael elnöke videón üzent

A tömeg eleje fél órával az indulás után érkezett meg a Kelet-pályaudvar parkolójában felállított színpadhoz és kivetítőhöz. A tömeg vége ekkor az MTI tudósítója szerint a Blaha Lujza térnél tartott. 

Több molinót is vittek a vonulók: többek között ezekkel a feliratokkal: „A történelem nem írható át”, „Soha többet”. Egy óriás molinóra angolul és magyarul azt írták: „A múltról a jövőért, menetelés az életért.”

A Keleti-pályaudvarnál Simon Peresz, Izrael elnöke azt mondta, hogy „a holokauszt fájdalma felejthetetlen, és nem is szabad elfelejtenünk, ezért leckeként kell felhasználnunk a fiatalabb generációk számára, hogy óvakodjanak beengedni az antiszemitizmust, a gyűlöletet, a rasszizmust az életükbe.”

Az izraeli államfő kiemelte: Magyarország történelmében igen sok dicső momentum van, de „a soá eseményei még mindig szégyenként szennyezik be”. Nem engedhetünk meg semmiféle olyan megnyilvánulást, amelynek bármi köze van a nácizmus és az antiszemitizmus eszméjéhez – hangsúlyozta.

Kiemelten figyelnek

Ilan Mor, izraeli nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy Izraelben kiemelten figyelnek a magyarországi holokauszt megemlékezésekre a 70. évfordulón, továbbá aggódnak a Jobbik előretörése miatt, mert ennek a pártnak "neonáci programja van".

A nagykövet szerint az, hogy Áder János államfő is ellátogat az Élet menete keretében Auschwitzba – ahol ő is ott lesz –, fontos üzenet a magyar népnek és az egész világnak.

A Keletinél szintén lejátszották Konrád György Kossuth-díjas író videoüzenetét. Videoüzenetében, utalva a német megszállási emlékműre, arról beszélt, hogy "hazugságra nem lehet jövőt építeni".

Beszédet tartott még Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet menete szervezet nemzetközi igazgatója, Douglas Davidson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus és holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete, Jobst Bittner evangélikus lelkész, a háborús bűnösök leszármazottainak civil csoportja nevében, illetve Kardos Péter főrabbi. A gyászimát Simon Farkas magyar származású ausztrál főkántor mondta el.

A 600 tagú magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba. Csatlakozik hozzájuk a Phiren Amenca (Járj velünk) nemzetközi ifjúsági szervezet koordinálásában 30 roma középiskolás, hogy emlékezzenek a vészkorszak mintegy félmillió cigány áldozatára is.

Nem érkezett hír arról, hogy provokálták volna a megemlékezőket, de komoly a rendőri jelenlét a menetet szegélyező keresztutcákban. Az Élet Menete felvonulást tizenkettedszer tartják meg Budapesten.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.