Készül a nemzeti alkoholstratégia

2014.04.28. 09:00

Társadalmi egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia, amely a „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018” címet viseli – értesült a Népszava.

A lap azután kereste meg az egészségügyi államtitkárságot, hogy a 14 országban, több mint 78 ezer ember által kitöltött Global Drug Survey felmérés eredményei szerint a magyar válaszadók 94 százaléka ivott már életében alkoholt, míg illegális drogot csak 54,5 százalékuk fogyasztott (utóbbira ugye már elfogadtak egy stratégiát, előbbire viszont csak most készül).

Ennél meglepőbb, hogy az egyik magyar adatot csak az íreknek sikerült felülmúlniuk: a tesztet kitöltő több mint 3200 magyar 46 százaléka mondta azt, hogy tavaly legalább egy alkalommal másnaposan ment be dolgozni. Ugyanekkora arányban látták úgy a magyar válaszadók, hogy ivási szokásaikkal a saját egészségüket kockáztatják.

A nemzeti alkoholprogramot az Emmi egészségügyi államtitkárságának koordinálásával az Országos Addiktológiai Centrum dolgozta ki, de az anyag egyelőre nem nyilvános. Az államtitkárság annak tartalmáról sem árult el sokat, pontosabban csak annyit hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítására a társadalmi-gazdasági élet „számos szektorában zajló, magas szinten koordinált tevékenységgel, a korszerű egészségfejlesztés, az egészséget támogató közpolitika eszköztárát együttesen használva” lehet és kell fellépni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Népszava által idézett adatai szerint Európán belül Magyarországon a legmagasabb az alkoholizmusból fakadó rákbetegségek aránya, évente 6-7 ezren halnak meg májzsugorodásban, hasnyálmirigy-gyulladásban pedig évente átlagosan 1500-an.