Bajnai Ádertől kéri a Szabadság téri emlékmű építésének leállítását

2014.04.29. 10:48

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője levelet írt a köztársasági elnöknek, amelyben méltatják Áder János hétfőn Auschwitzban elmondott beszédét, és arra kéri őt, hogy ezt a szellemiséget

képviselje akkor is, amikor Magyarország Kormánya olyan emlékművet készül állítani a budapesti Szabadság téren, mely ezzel teljes mértékben ellentétes, sőt összeegyeztethetetlen. A német megszállási emlékmű eltagadja azt, amiről ön tegnapi beszédében olyan becsületesen megemlékezett: a magyar állam támogató közreműködését több százezer honfitársunk meggyilkolásában.

Mint a levélből kiderül, Bajnai úgy véli, hogy a tervezett szobor célja nem az önmagunkkal való szembenézés, hanem az, hogy elkendőzze a magyar állam felelősségét a soában.

Tisztelt Elnök Úr! Kérem Önt, hogy a fentiek szellemében, minden befolyását latba vetve, járjon közben annak érdekében, hogy ez a történelemhamisító emlékmű, ebben a formában ne épülhessen meg!

Áder hétfőn az auschwitzi munkatáborról az ott tartott Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen azt mondta, hogy Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt, őket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zárták gettóba, majd deportálták. „Az 1944. március 19-én megszállt Magyarország nem védte meg polgárait” – szögezte le.

A rendőröket is bevethetik a demonstrálók ellen

A Népszava azt írja, hogy eldurvulhat a helyzet a Szabadság téren, és akár a rendőröket is bevethetik a demonstrálókkal szemben. Úgy tudják, hogy a kivitelező cégnek elege lett a polgári engedetlenségi akcióból, ami miatt péntek óta nem tudja befejezni az emlékmű építését, és birtokvédelmet kért. Ezt a józsefvárosi jegyző hetfőn meg is adta, megjegyezve: a terület elhagyása a rendőrség közreműködésével is kikényszeríthető.