Egymilliárd autókra: nagybevásárol a TEK

2014.04.30. 16:39
Azután, hogy tavaly februárban 730 millió forintért nem vehetett új Audikat, most 960 millióért vásárolhat új autókat a Terrorelhárítási Központ (TEK) – értesült a hvg.hu. A TEK szerint egy tavaly júniusban megadott engedély alapján vásárolnak autókat, részben azért, mert a létszámuk kétszáz fővel nőtt.

Tavaly februárban 728 milliós gépjárműbeszerzésre készült a TEK, de Lázár János miniszterelnökségi államtitkár azt leállította, mondván: a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél tilalom volt bútorok, személygépkocsik, informatikai eszközök és telefonbeszerzések beszerzésére. A TEK a beszerzés szükségességét azzal indokolta, hogy operatív akciók végrehajtása, illetve egyes védett – magyar és külföldi – személyek biztonságának szavatolása csak az új gépjárműparkkal lehetséges, továbbá hogy a TEK létszáma több mint 200 fővel bővült.

Akkor nem kapták meg a felmentést, most viszont a tavaly tervezettnél több mint kétszázmillióval többet, 960 milliót költhetnek új autókra, tudta meg a hvg.hu. A lap információját a TEK megerősítette, megjegyezve: tavaly június 25-én az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága hozzájárult a 960 millió forintos keretösszegű beszerzéshez (a keretösszeg azt jelenti, hogy a ténylegesen elköltött pénz ennél kevesebb is lehet).

Az új autók a hivatalos tájékoztatás szerint nem Audik lesznek, bár a lap rendőrségi forrásokból úgy tudja, Audik és Skodák is érkeznek a TEK-hez. A gépjárműveket egyébként megveszik, mégpedig saját költségvetésükből, hogy a jogszabályban meghatározott feladatokat elláthassák. A lap úgy tudja, az eladó a Porsche Hungária lesz, de ezt nem kommentálták nekik, azt viszont elárulták, hogy „a TEK régi járművei továbbra is üzemelnek.”

A hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudja, most mi alapján lehet mintegy egymilliárdot költenie a TEK-nek új autók vásárlására, és hogy más rendőri szerveknek ilyen jelentős gépjármű-beszerzésre lesz-e lehetősége 2014-ben. Választ nem kaptak, pontosabban csak annyit, hogy a megkeresést a TEK-nek továbbították.

A lap felidézi: a TEK 2011-ben 15–40 millió forint közötti értékű Audi Q7-eseket vásároltak, amit a kormány részéről azzal indokolták, hogy a luxusjárművek elengedhetetlenek a veszélyes bűnözők elleni harchoz.