Kiöntött a Balaton Zamárdiban

2014.05.04. 10:01 Módosítva: 2014.05.04. 18:27

Több megyében is károkat okozott a szombati vihar és a vasárnapi erős szél.

A szombat délután óta tomboló viharos időjárás miatt kidőlt fák és leszakadt faágak több Zala megyei településen eltorlaszolták az utakat és veszélyeztették a közlekedést,  írja az MTI. Nem sérült meg senki, és nagyobb anyagi kárt sehol nem okoztak a hulló fágak és a kidőlő fák.

A tegnap esti vihar a nagykanizsai víztorony tetejét is megtépázta
A tegnap esti vihar a nagykanizsai víztorony tetejét is megtépázta
Fotó: Varga György / MTI

Íme a vihar zalai fa-áldozatainak listája, csak erős idegzetűeknek:

  • Három parkoló autót tört össze egy kidőlt fa Zalaegerszegen
  • szombat éjszaka Nován egy 10-12 méteres fa dőlt ki, teljesen elzárva az utat
  • Hévízen a Dr. Korányi Frigyes utcában egy 10 méter magas kidőlt fa zárta el a közlekedés elől az utcát
  • Balatonmagyaródon a Kányavári-szigetre vezető kereszteződés előtt egy nyárfa dőlt az úttestre, ugyancsak teljes forgalmi akadályt képezve
  • Keszthelyen, a Csók István utcában egy nagyméretű faág dőlt az útra, félig a villanyvezetéken fennakadva.
  • Szintén Keszthelyen, a Festetics úton egy gesztenyefa koronája kettétörve az úttestre zuhant
  • még mindig Keszthelyen, a a Szentendrei telepen egy gesztenyefa letört ága okozott forgalmi akadályt
  •  Bagodban, a 76-os főút zalaszentgyörgyi kereszteződésében szintén akkora fa dőlt az útra, hogy fél pályán akadályozta a forgalmat
  •  Gutorfölde külterületén egy 15 méter magas akácfa dőlt ki
  •  Nagykanizsán a Városkapu körúton egy fa ága letört
  • Nem csak a fákat viselte meg a szombat vihar, Nagykanizsán egy víztorony tetejét is megbontotta a szél, és nagyobb lemezdarabokat fújt le róla.  A lehulló darabok miatt a rendőrség két utcát is lezárt a környéken egy időre, gyalog azóta sem lehet a közelbe menni.

A Zalával szomszédos Somogy megyében nem a szél, hanem a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz okozott károkat, Barcson még vasárnap délelőtt is több szivattyú is dolgozik, hogy a pincéket, udvarokat, utcákat elöntő esővízet eltakarítsák. Több ház udvarán 15 cm magasan állt a víz szombat délután, Barcs és Drávaszentes között pedig még mindig nem járható a 6801-es út vízátfolyás miatt.

Barcson még szivattyúzák az eső miatt keletkezett belvízet
Barcson még szivattyúzák az eső miatt keletkezett belvízet
Fotó: Varga György / MTI

A sonline.hu vasárnap délután azt írta, hogy víz alá került néhány partközeli utca Zamárdiban, a Balaton 129 centiméteres vízállása miatt ki is nyitották a siófoki Sió-zsilipet.

A tűzoltóknak a közlekedést akadályozó kidőlt fák miatt hét helyszínre kellett kivonulniuk Pécsett, de Hosszúhetényből és Gilvánfáról is kaptak hasonló okból riasztást. A pécsi Déli Ipari Parkban a csapadék megrongálta a vízelvezető árkot és a földgátat, így a víz befolyt egy Malomvölgyi úti ingatlan kertjébe. A Nagy Imre úton egy tízemeletes társasház tetején felgyülemlett csapadék az elektromos vezetékeken keresztül a lakásokba folyt. A tűzoltók a vízelvezető tisztításával megszüntették a problémát, később egy kilencedik emeleti lakásból távolítottak el csőtörés miatt kiömlött vizet. Komlón egy négyemeletes társasház konnektoraiból folyt a víz.

A szombathelyi Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről pedig letépte a keresztet a viharos szél. A kereszt az Aréna utcában az úttestre zuhant, de senki sem sérült meg. A ferences rendi templom épületét a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül, a tetőszerkezetet már átvizsgálták, de nincs nagy kár.

Vas megyében a viharos szél tetőket bontott meg, fákat döntött az útra, ágak estek járművekre, de senki sem sérült meg. Kőszegen lebontották egy kétszintes lakóház megrongált tetőszerkezetének egyes elemeit, és két életveszélyesnek nyilvánított kéményét, amelyek a gyalogosokat és az autókat is fenyegették.

Körülbelül öt kunszentmártoni ház néhány órára áram nélkül maradt, mert a Deák Ferenc utcában kidőlt fal elszakította az elektromos vezetéket, az még a közeli házak falából is kiszakadt, megrongálva a tetőt.

Rádöntött a vihar egy fát a sínre és a felsővezetékre, ezért szünetelt egy ideig a vasúti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon Nagykanizsa és Zalakomár között. A Budapest-Záhony vonalon a felsővezeték zárlata miatt alakultak ki 40-70 perces késések.