Balhék kísérhetik a parlament alakuló ülését

2014.05.05. 23:50
Mennyire lesz unalmas a parlament alakuló ülése? Benne van-e a pakliban, hogy Áder János nem Orbán Viktort javasolja kormányfőnek? Lehet-e izgalmas Pálffy Ilona és Patyi András beszámolója a választásról, vagy a parlamenti beszámoló és az izgalom két, egymást kizáró dolog? Tesznek-e esküt az alaptörvényre a szocialisták? Kedden minden kiderül!

Nehezen alszunk a 199 tagúra csökkentett parlament alakuló ülése előtti éjszaka. Túl sok kérdés cikázik ilyenkor a fejünkben veszettül. Vajon rendben megszavazzák az alakuló ülés napirendjét? Milyen retorikai bravúrokra számíthatunk az ülést megnyitó Áder Jánostól? Miről beszél majd a korelnök? Úristen, kik lesznek a korjegyzők? Szétvet minket a türelmetlenség, de órák múlva minden kiderül. Nézzük, mi az, amit már most tudunk!

A nyitóshow

Az ülést Áder János köztársasági elnök nyitja meg délelőtt 10 órakor. Akik szeretik az elnöki köszöntőket, nem fognak csalódni, Áder ugyanis ezzel kezdi. Csak ezután jön majd a Himnusz és az államfői beszéd, ami nem ugyanaz, mint a köszöntő. Már csak azért sem, mert a beszédben árulja el Áder, kit javasol kormányfőnek. Nagyon jó móka lenne, ha mindenki megdöbbenésére nem Orbán Viktort, hanem mondjuk Semjén Zsoltot nevezné meg, de erre szinte nulla az esély.

De ha nem is lép ilyen merészet az államfő, a buli pörög tovább: felkérik a parlament korelnökét, aki aztán köszöntő beszédet is mond, sőt, a korjegyzőket is felkérik. Utána a képviselők elfogadják az ülés napirendjét. Nagyjából fél 12 és dél között lesz névsorolvasás, ekkor megtudhatjuk, kik az igazolt képviselők és a nemzetiségi szószólók.

Mindeközben a Kossuth téren tüntetni fognak az ellen, hogy a magyar földeket "a külföldiek elrabolják", ezt a demonstrációt Gaudi-Nagy Tamás szervezi. Ő az, aki a Jobbik parlamenti képviselőjeként az előző parlamenti ciklus végén kihajította a parlament épületéből az EU-s zászlót. Gaudiék május elsején adtak ultimátumot az Európai Bizottságnak, melyben egyebek mellett azt írták, nem ismerik el Magyarország EU-csatlakozásának hatályát. Ennek a demonstrációnak lesz a folytatása a keddi Kossuth téri akció. 

Meghekkelik-e az eskütételt?

Ezután lesz a képviselői eskütétel. Ez nem csak egy formális aktus, mert amíg egy képviselő nem teszi le az esküt és nem írja alá az esküokmányt, addig nem vehet részt a parlament munkájában, legfeljebb csak az alakuló ülésen vehet részt. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 2011-ben, az új alaptörvény hatálybalépésekor azt mondta: a szocialisták – akik tüntetőleg nem is vettek részt az alkotmányozásban – nem tesznek esküt az új alaptörvényre. Aztán kiderült, hogy erre nem is lenne szükség. Most viszont úgy tudjuk, hogy leteszik az esküt az alaptörvényre. 

Úgy tudjuk egyébként, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagjai (akik önálló frakciót nem alakíthattak, mert Gyurcsánnyal együtt csak négyen vannak) készülnek valamilyen akcióra az eskütétel során. Ha ez így van, ez lehet az ülés legizgalmasabb pillanata.

Az mindenesetre biztos, hogy az eskü előtt és után is lesz fanfár. Miután megalakul az új parlament, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András arról beszél majd, hogy mit csinált az általa vezetett NVB, majd Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél arról, mit csinált az NVI az országgyűlési választáson. Borítékolható, hogy mindkét beszámolót elfogadja a Ház. 

Lehet-e egy volt skinhead a parlament alelnöke?

Az eskütétel mellett még ez az egyik izgalmas kérdés, de ez már hétfőn eldől. A Fidesz frakciója ugyanis hétfőn dönt arról, támogatja-e azt a jobbikos javaslatot, hogy Sneider Tamás legyen a parlament egyik alelnöke.  

Ahogy arról már írtunk, a parlament alelnökének nem csak a pulpitusról kell megjelenítenie valamiféle egységet. Nagyon-nagyon szélsőséges esetben az államfői jogokat is gyakorolhatja. Ha mondjuk „elüti a hajókötél″ az államfőt – lemond, felfüggesztik –, közben elrabolják a parlament elnökét, a többi alelnök meg mind kómába esik, akkor Sneider Tamás kerülhet oda – mondta ezzel kapcsolatban az LMP-s Schiffer András.

Ha a közéleti pályáját  Roy néven egri szkinhedvezérként kezdő  Sneidert kedden alelnökké választják, azzal a parlamenti képviselők egyúttal azt is kifejezik,  nem látnának problémát abban, hogy egy ilyen szélsőséges esetben Sneider kezébe kerüljenek az államfőt illető jogkörök. A Fidesz-KDNP kétharmados többsége miatt Sneider megválasztását csak a kormányoldal tudja megakadályozni.