Fideszeseknél 140 ezerrel jobban keresnek a törpefrakció tagjai

2014.05.06. 07:25
A legkisebb parlamenti frakcióval rendelkező párt, az LMP képviselői lesznek a legjobban fizetett országgyűlési politikusok a 2014-2018-as ciklusban, az 5 fős képviselőcsoport minden tagja jelentős díjazással járó poszthoz jutott. Összességében legrosszabbul a Fidesz-KDNP honatyái jártak: csak 50 plusz jövedelmet biztosító megbízatás jut a 133 képviselőre.

A kétharmados túlsúly miatt a Fidesz-KDNP vitte el a fizetős parlamenti megbízatások nagy részét, mégis a kormányoldalon profitálhatnak a legkevésbé a parlamenti képviselők a begyűjtött jó helyekből.

A 199 tagú országgyűlés keddi megalakulásával lépnek életbe a parlamenti képviselők javadalmazásának új szabályai. Az eddigi 232 ezer forintos tiszteletdíjat felváltja a helyettes államtitkárokéval megegyező - jelenleg bruttó 750 ezer forintos – juttatás. A képviselők azonban mostantól nem egészíthetik ki olyan könnyen bevételeiket a bizottsági helyek halmozásával és az utazáspótlékokkal, mint eddig. A most záruló ciklusban 750 ezer 1,2 millió között mozogtak a keresetek.

Az előzetes kalkulációk szerint átlagban több mint százezerrel csökken a képviselők zsebében maradó összeg, miután az egyszerű bizottsági tagságért nem jár már pluszfizetés, és megszűnik a választókerületi pótlék is. A vidékiek benzinpénz helyett üzemanyagkártyát használhatnak, lakhatási támogatás helyett pedig - rajtuk keresztül folyó pénz nélkül - az ötcsillagos Le Meridien szállodába mehetnek éjszakázni.

Kétmillió feletti lehet Orbán fizetése

Ha az Országgyűlés elfogadja Rogán Antal hétfői törvénymódosító javaslatát a parlament keddi alakuló ülésén, akkor a kormányzati tisztséget betöltő képviselők 1,1 milliós bérük mellé májustól a 747 ezer forintra emelkedett képviselői alapdíj is járna, így a miniszterek fizetése 1,8 millió forintra nőne. Orbán Viktor bére pedig meghaladhatja a kétmillió forintot. A kormányzati tisztséget betöltő képviselőknek eddig is járt a dupla juttatás, de a korábbi szabályok alapján ez 231 ezer forint volt, így a többlet közel félmillió forint lesz – írja a Blikk.

Magasabb pénzjuttatást csak az országgyűlés, a frakciók és a 15 parlamenti bizottság vezetésében betöltött összesen 75 darab tisztségekért jár. Az öt parlamenti alelnök és az öt frakcióvezető miniszteri besorolásba kerül, azaz havonta 1,1 millió forintot kapnak. A tíz jegyző, a 15 bizottsági elnök és a tizenegy frakcióvezető-helyettes államtitkári fizetést, azaz 997 ezer forintot vihet haza. A bizottsági alelnököknek 20 százalékkal jár több, így bruttó 897 ezer forintot kapnak.

Az egy főre jutó tisztségek begyűjtésében az LMP volt a legsikeresebb. Az 5 tagú törpefrakció minden egyes tagja számolhat egy-egy jobban fizető poszttal, hiszen Schiffer András frakcióvezető mellett a többiek egy jegyzői, egy bizottsági elnöki és két alelnöki poszton osztozhatnak. A frakció átlagos bruttó fizetése így megközelíti a 980 ezer forintot.

A 29 fős MSZP 17, a 23 fős Jobbik képviselőcsoportja 14 kiemelt fizetésű megbízást oszthat ki. Bár a végső szám attól is függ, hogy szerez-e valamelyik frakciótag dupla megbízatást, az átlag az Index kalkulációi szerint a szocialistáknál 866 ezer, a Jobbik esetében pedig valamivel magasabb, nagyjából 883 ezer forint lesz.

A Fidesz-KNDP a mintegy 50 kiemelt fizetésű helyével messze több jól fizető állást tartott meg magának, mint a többi frakció, de a 133 fős közös képviselőcsoport nagyobb hányadának, több mint 80 képviselőnek mégsem jut pluszpénz. A kormánypártiak havi átlaga így közel 140 ezerrel marad el az éllovas LMP-sektől, és 840 ezer forint körül lesz.