Összerúgta a port Gaudi-Nagy Tamással a Jobbik

2014.05.06. 18:24
A párt elhatárolódott a korábbi országgyűlési képviselőjük, Gaudi-Nagy Tamás által szervezett tüntetésen történtektől. De ez csak a hab a tortán, úgy tudjuk, Gaudi-Nagy és a párt vezetése között egy ideje már feszültség van.

Meglepő közleményt adott ki a Jobbik parlamenti frakciójának nevében Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke kedden délután. A Jobbik ebben elítélte azt, ami kedden a parlament előtt, a Gaudi-Nagy Tamás által szervezett tüntetésen történt. 

Gaudi-Nagy - aki ugyan nem a Jobbiknak a tagja, de az előző ciklusban az országgyűlési képviselője volt - egy földtörvény-és EU-ellenes demonstrációt szervezett az új Országgyűlés alakulásával egyidőben. Ezen a demonstráción többen leköpték Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Az Origo helyszíni tudósítója az incidensről azt írta, hogy Gaudi-Nagy Tamás - amint észrevette Pásztor Istvánt - elkezdett neki üzengetni a megafonban. Pásztorhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, ekkor köpték őt le. Erre az incidensre reagálva írta azt a Jobbik, hogy - idézzük -:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a leghatározottabban elítéli azt a gyalázatos inzultust, amely ma az Országgyűlés alakuló ülésére vendégként érkező Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét érte. A történteket szégyenletesnek, magyar hazafihoz méltatlannak tartjuk. 

A közlemény azért is érdekes, mert úgy tűnik, mintha a Gaudi-Nagy által szervezett tüntetéstől eleve elhatárolódnának, függetlenül attól, hogy ott leköpték Pásztort. Egyrészt Szávay a közleményben hangsúlyozza, hogy a Jobbik frakciójának tagjai "ma reggel katolikus misén és protestáns áhítaton vettek részt, majd méltósággal vonultak be a Magyar Parlamentbe, ahol tovább folytatják küzdelmüket nemzetünk felemelkedéséért" - tehát nem vettek részt a Gaudi-féle demonstráción.

Másrészt a demonstráció bejelentését a Jobbikhoz közeli Alfahír portál sem reklámozta agyon. Először ugyan napokkal ezelőtt közzétették az ezzel kapcsolatos hírt, de azt később törölték és csak a Google tárolt anyagai között lehetett fellelni. 

Arról már régóta lehet hallani szélsőjobboldali körökben, hogy Gaudi-Nagy Tamással már korántsem felhőtlen a Jobbik vezetésének a viszonya. Úgy tudjuk, hogy már a választási kampány előtt is voltak nézeteltérések.

A Jobbik pártigazgatója is hazaáruló

Azután, hogy az előző parlamenti ciklus végén Gaudi-Nagy kihajított a parlament ablakán egy uniós zászlót, a "cicás-kutyás" kampányt folytató és éppen ezért kevésbé szélsőséges hangot megütő Jobbik vezetése - élén Vona Gáborral - elhatárolódott Gaudi-Nagytól. Tette ezt úgy, hogy korábban semmilyen problémája nem volt azzal, amikor Novák Előd egy nyilvános eseményen EU-s zászlót égetett.  

A Gaudi-féle keddi tüntetés előtt egyébként a Kossuth téren felbukkant a 2002-es hídfoglaláskor a radikális jobboldal egyik kulcsfigurájává váló Budaházy György is, akivel információnk szerint már szintén nem túl jó a viszony a Jobbiknak, noha 2006 és 2010 között a párt még kiállt az akkoriban bebörtönzött férfi mellett.