Újra tárcsázzák az egyik földet Kishantoson

2014.05.08. 15:55

Az egyik bérlő ismét elkezdte a vitatott földhaszonbérleti pályázaton elnyert földje kitárcsázását Kishantoson – értesültünk a Greenpeace-től. Ráadásul úgy tudjuk, arról a bérlőről van szó, akinek a birtokvédelmi perében április végén halasztást rendelt el a Székesfehérvári Törvényszék.

A Mentsük meg Kishantost Facebook-oldalon egy videót  is közzétettek az esetről, illetve ezen a linken élő közvetítés is látható a helyszínről. 

Az április 25-én összesen három birtokvédelmi perben hozott elsőfokú döntéseket a felek gyökeresen máshogy értelmezték. A Greenpeace Hungary értelmezése szerint:

három birtokvédelmi per közül kettőnél Kishantos javára döntött első fokon a bíróság, a harmadik perben pedig halasztást rendelt el. A bíróság megerősítette, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony. Az „új nyertesek” tehát nincsenek birtokon belül, így nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen.

Ezzel szemben Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára kedvezőnek nevezte, hogy

a bíróság nem állapította meg, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. jogosult lenne az általa korábban bérelt terület használatára, illetve birtokban lenne, igaz, az új bérlőkre vonatkozóan sem állapította ezt meg.

Útlezárásról nincs szó

Úgy tudjuk, hogy az új bérlők korábbi akciójával ellentétben most csütörtökön senki nem zárta le a Kishantosra vezető utakat, mint ahogy azt az április 12-i esetben egy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által megbízott biztonsági cég tette. Legutóbb rendőrök is intézkedtek a területen, akik közül az egyik a szomszédos nagygazdaság őt korábban jutalmazó vezérigazgatójának utasítására hivatkozott.

A jelenlegi történésekkel kapcsolatban megpróbáltuk elérni Ács Sándornét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik ügyvezetőjét is, de egyelőre nem sikerült beszélnünk vele.

Szél Bernadett, az LMP képviselője éppen ugyanezen a napon jelentette be: ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés miatt feljelentést tesznek, mert álláspontjuk szerint a rendőrségnek törvényes védelmet kellett volna biztosítani a kishantosiaknak.