A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szavaz először a parlament

2014.05.09. 13:05

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat lesz az első előterjesztés, amelyet az új parlament elfogad - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Benne lesznek az antiszociális elemek?

A Fidesz kezdeményezésére az indítványt házszabálytól való eltéréssel már hétfőn elfogadhatják - írja az MTI. A devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak nem lesz végső időpontja, egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik.

Rogán Antal ismét sürgette a Kúriát, hogy a még nyitott kérdésekben, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés ügyében minél hamarabb tárgyaljon és döntsön. "Ha ezzel kapcsolatban a Kúria akár május végéig, akár júniusban állást foglal, a Fidesz képviselőcsoportja nevében arra tudok ígéretet tenni, hogy abban a pillanatban - a Kúria döntését figyelembe véve - a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni, és a parlament elé kerül" - mondta a frakcióvezető.

Mint azt mi is megírtuk, Csöbör Katalin miskolci fideszes képviselő és Kriza Ákos miskolci polgármester a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvény módosítását kezdeményezte azért, hogy az ne vonatkozzon a Fészekrakó-programban részt vevő "antiszociális elemekre". Mint április végén bejelentették, nem szeretnék, hogy azok, akik "képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni, tönkre teszik az ott élőket, a közüzemi díjakat és a közös költséget nem fizetik", a kilakoltatási moratórium mögé bújjanak.

Ezentúl keddenként lesz a szavazás

Rogán azt is bejelentette, hogy a jövő héten megkezdődik a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat tárgyalása az Országgyűlésben. A nagyjából már kész előterjesztés részleteiről nem beszélt, de azt elmondta, hogy egyéni képviselői indítványként kerül majd a Ház elé. A frakcióvezető ismertetése szerint a parlament elé kerül, és szintén a jövő héten megkezdődik a megvitatása az országgyűlési törvény módosításának is, amelynek célja, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben.

A két törvényről várhatóan a május 26-ai héten döntenek majd a képviselők. Emellett az Országgyűlés nemzetközi egyezményekkel foglalkozik majd a következő héten. Megjegyezte, hogy a Ház ülésezési rendje - az új házszabály alapján - módosul, így a jövőben kedd lesz a szavazások napja.