Áder: Magyarországot alázták meg

2014.05.09. 10:53 Módosítva: 2014.05.09. 11:36

Áder János péntek délelőtt a Sándor-palotában tett bejelentést a vajdasági magyarság vezetőjét, Pásztor Istvánt ért inzultus miatt. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után, kedden, Gaudi-Nagy Tamás által felhergelt emberek a Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpdösték.

Áder elmondta, Pásztor az ő személyes meghívására vett részt az Országgyűlés alakuló ülésén. A köztársasági elnök súlyosan elítélte a Pásztort ért inzultust, megkövette Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyart.

Akik minden emberi mivoltukból kifordulva megalázták Pásztor Istvánt, azok valójában megalázták a Magyarországon élő kisebbségeket, megalázták a vajdasági magyarokat, megalázták a határon túl élő honfitársainkat, megalázták egész nemzetünket

− mondta Áder, és hozzátette, hogy le kell vonni az eset tanulságait. Szerinte három tanulsága van a történteknek: mindent meg kell tenni azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer, ha mégis megtörténik, az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le, illetve hogy minden ilyen esetben félre kell tenni a politikai haszonlesést, ravaszkodást, méricskélést.

„Egyetlen erkölcsös cselekedet lehetséges: minden politikai nézetkülönbséget és megfontolást félretéve egy emberként állunk azok mellé, akiket emberi méltóságukban és magyarságukban megaláztak és megsértettek” − fogalmazott Áder.

Tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt.

Itt megnézhezti, kik gyalázták Pásztor Zoltánt is.