Volt egy kis vihar, de a java csak ezután jön

2014.05.12. 08:13

A heves zivatarok miatt országszerte negyvenötször riasztották a tűzoltókat 24 óra alatt, mondta az MTI-nek Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője.

bpfotoart-mg40803.jpg-2014-05-12-00-28-30

Főleg a viharos szél okozott gondot, de a hirtelen lezúduló sok csapadék miatt is volt dolguk. Több helyen pincékből kellett vizet szivattyúzni.

A leszakadt ágak és kidőlt fák hat helyen a forgalmat is akadályozták egy ideig. Előfordult, hogy felsővezetéket szakított le a faágak, továbbá három épületkárnál is kérték a tűzoltók segítségét. A legtöbb riasztás Budapesten volt.

Az országos, középtávú előrejelzés szerint a héten sok eső várható, többször megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. A hőmérséklet a héten helyenként 20 fokig emelkedhet, de lesznek területek, ahol csak 10 fokig melegszik a levegő.

Az Időkép így foglalta össze a várható eseményeket:

  • Szerdától szombatig a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja (akár kétszeresen is) a május havi átlagot, néhol akár 50-100 mm-nyi eső is eshet.
  • Orkán erejű szél jöhet: csütörtökön és pénteken az északnyugati szelet 80-100 km/órás széllökések is kísérhetik a Dunántúlon, de a Bakonyban 110 km/órás szél sem kizárt.
  • Ilyen erejű szél és az újabb esőzések mellett várhatóan a déli parton ki fog önteni a Balaton. A másodfokú viharjelzés napokig garantált.
  • Csütörtökön és pénteken napközben is több helyen 10 fok alatt maradhat a hőmérséklet.